Ankara (AA)- Akaryakıttan sonra, alkolde de marker uygulaması için çalışma başlatıldı, ancak bu çalışmanın ardından, oldukça pahalı ve büyük bir yatırım gerektiren markerden vazgeçildi.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Tütün ve Alkollü Ürün Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK), etil alkolü izleme sistemi çerçevesinde alkolde de marker uygulamasını gündeme getirdi. Marker uygulaması ile tıpta, gıda üretiminde ya da diğer sanayi dallarında kullanılma taahhüdüyle ülkeye getirilen etil alkolün, alkollü
içki yapımında veya bunun gibi farklı alanlarda tüketilmesinin önüne geçilebileceği belirtildi.
TÜBİTAK'a da, "Alkolde marker uygulamasıyla ilgili bir çalışma yapılması için" başvuruda bulunuldu. Ancak bu çalışmanın sonunda, markerin büyük ve pahalı bir yatırım
gerektirdiği, alkol sektöründe de şu aşamada böyle büyük bir marker yatırımına gerek olmadığı sonucuna varıldı. Bu çerçevede de alkolde markerden vazgeçildi.
-KAÇAK KULLANIM DENETİM VE VERGİ İLE ÖNLENECEK-
Bu arada TAPDK Başkanı Kazım Çalışkan, yeni dönemde bandrol denetimlerine ağırlık vereceklerini ve ürünleri bandrol üzerinden kontrol edeceklerini söyledi.
Buna yönelik yasal düzenlemelerin de çıkarıldığına dikkat çeken Çalışkan, şöyle konuştu:
"Metanolde şu an hiçbir risk yok. Kullanım alanlarında da herhangi bir sorun gözükmüyor. Etanolde ise etil alkol olarak girip, alkollü içki imalatında kullanılma durumu var. Etil alkolle ilgili bu riski de denetimle aşmayı planlıyoruz. Aynı şekilde yeni vergi düzenlemeleriyle de bu sorun giderilebilir. Maliye Bakanlığında vergisel düzenlemeye ilişkin bir taslak hazırlandı. Bu taslağın uygulamaya konulmasıyla da bir çözüme ulaşabileceğimizi düşünüyoruz."
-SİGARAYA DA MERKEZLİ TAKİP-
Öte yandan, Maliye Bakanlığı, tütün ve tütün mamulleri için elektronik takip sistemi kurulması çalışmalarını sürdürüyor. Sigara ve diğer tütün mamullerinin üretimden bayideki satış aşamasına kadarki sürecinin elektronik ortamda izlenmesini öngören sistemin yakında devreye girmesi planlanıyor. Elektronik takip sisteminde, dağıtım görevlileri, üretim sonrası bayiye kadarki süreci, el bilgisayarlarıyla kendi şirketlerinin yanı sıra TAPDK'da oluşturulacak merkeze aktaracak. Bu şekilde, söz konusu süreçte üretilen ya da ithal edilen ürünlerin, kalem, kalem hangi yerleşim yerinde, hangi bayiye iletildiği yakından izlenebilecek.
Elektronik takip, bandrol uygulamasının bir ileri adımı olarak nitelendirilirken, sadece üreticiler değil, dağıtıcılar ve bayiler de bu ağ içinde yer alacak. Piyasaya çeki düzen verilmesinde önemli bir adım olacak projenin kaçakçılıkla mücadeleye de çok büyük katkı sağlayacağı vurgulanıyor. Elektronik takip uygulaması çerçevesinde oluşturulacak sistemde bilgiler TAPDK'da toplanacağından, istenildiği zaman, istenilen yerlerdeki risk oluşturan noktalara yönelme imkanı sağlanabilecek ve denetimler de bu noktalarda yoğunlaştırabilecek.