AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber ve arkadaşlarının imzasıyla, TBMM Başkanlığı'na sunulan Bazı Kanun ve KHK'larda değişiklik öngören kanun teklifine göre, alkollü içkilerin ve üreticilerinin her ne suretle olursa olsun reklam ve tanıtımı yapılamayacak. Bu ürünlerin tüketimi özendirilemeyecek, kullanılmasını teşvik eden kampanyalar, festivaller ve bunun gibi etkinlikler düzenlenemeyecek.
Alkollü içkileri üreten ve pazarlayanlar, her ne surette olursa olsun hiçbir etkinliğe isimlerini, amblemlerini ya da ürünlerinin marka veya işaretlerini kullanarak destek olamayacak.
Bu içkiler, her ne amaçla olursa olsun teşvik, hediye, eşantiyon, promosyon, bedelsiz, indirimli ya da yardım olarak dağıtılamayacak.
Alkollü içkiler, çocuklara satılamayacak ve tüketimlerine sunulamayacak. Çocuklar, alkollü içkilerin üretiminde, pazarlanmasında ve satışında istihdam edilemeyecek. Alkollü içkiler sadece izin verilen yerlerde satılabilecek, ancak buralarda içilemeyecek.
Eğitim, spor ve sağlık kuruluşlarına ait tesislerde bu ürünlerin satışına izin verilmeyecek. Söz konusu ürünler otomatik makinelerle, telefon, televizyon ve internet gibi iletişim araçları aracılığıyla satılamayacak ve tüketicilere kargo yoluyla gönderilemeyecek.
İçkiler, tüketim izni verilen yerlerde açık olarak tüketilebilecek ancak bu yerlerde dışarıda tüketilmek üzere alkollü içki satışı yapılamayacak.
Türkiye'de üretilen ya da ithal edilen alkollü içkilerin ambalajları üzerine, alkol ürünlerinin zararlarını belirten Türkçe uyarılar konulacak. Bu uyarılar resim, şekil ya da grafik biçimlerinde olabilecek. Uyarı mesajı bulunmayan alkollü içkilerin satışı yapılamayacak.
Alkollü içkilerin marka, tanıtıcı ve ayırt edici her türlü işareti, alkolsüz içeceklerde; alkolsüz içeceklerdeki marka, tanıtıcı ve ayırt edici her türlü işaret de alkollü içkilerde kullanılamayacak.
Alkollü içki kategorisinde olup olmadığına bakılmaksızın, içeriğinde alkol bulunan ürünlerin ambalajları üzerine içerdiği alkol oranı, tüketiciler tarafından kolaylıkla okunabilecek şekilde yazılacak.
Biletle girilmesi zorunlu olmayan eğlence yerlerinden alınacak eğlence vergisinin alt ve üst sınırını belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Tatil günlerinde çalışma ruhsatı harcını belirleme yetkisi, belediye meclislerinden alınıp Bakanlar Kurulu'na veriliyor.
Bakanlar Kurulu, Belediye Gelirleri Kanunu'nda en az ve en çok miktarları gösterilen vergi ve harçların tarifelerini belediye grupları itibarıyla tayin ve tespit edecek.
**Özel araçlarda da yasak olacak**
Meskun mahaller ve konaklama yerleri hariç olmak üzere, otoyollarda ve devlet kara yollarındaki yapı ve tesislerde alkollü içki satışına ve tüketimine izin verilmeyecek.
Alkollü içkilerin satış ve tüketimine yönelik ticari faaliyetler ancak mahalli mülki amirin izni ile yapılabilecek. İzinsiz faaliyet gösteren işletmeler kapatılacak. Bu iznin verileceği ticari işletmeler ile ibadethaneler ve her türlü eğitim öğretim faaliyetinin yapıldığı tesisler arasında asgari 100 metre mesafe bulunması şart olacak.
Sigara ve diğer tütün ürünlerinin, özel araçların sürücü koltuklarında da içilmesi yasak olacak. Nargile ve elektronik sigara da tütün ürünü sayılacak ve bu kanun hükümlerine tabi olacak.
Lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerin açık alanlarında da tütün kullanmayanlara özel olarak uygun ve yeterli bölümler oluşturulacak.
Kuralları bir yıl içinde üç kez ihlal eden iş yerleri bir aya kadar kapatılacak.
[Tüm haberler](https://www.mynet.com/haber)