Trafikteki araçların ve yayaların uyması gereken kurallar ağırlıklı olarak kişilerin can güvenliğini sağlayabilmek amacı ile koyulmuştur. Özellikle alkollü araç kullanımı ölüme varan sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden belli bir promil sınırını aşan sürücüler için ağır denilebilecek cezalar uygulanmaktadır. Cezaların ağırlığı, alkollü araç kullanmanın sonuçlarına göre değişiklik gösterebilir.
Kanunlara göre alkollü araç kullanma suçunun cezası hapis de olabilir. Bu durum alkollü olan sürücünün sebep olduğu duruma göre değerlendirilir ve uygulanır. Alkol aldıktan sonra direksiyon başına geçilmesi son derece tehlikelidir ve ağır sonuçları olabilir. Alkollü araç kullanma promil sınırı da kanunlara göre belirlenmiştir. Buna göre bir kilo kanda yarım gram kadar alkole eşit olduğu belirlenen 0.50 promilin üzerine çıkan promil ceza sebebidir. Belirlenen bu limiti aşan tüm sürücülere ceazi yaptırım uygulanır.
Bir sürücüye uygulanan alkollü araç kullanma cezası ehliyete el koyma olarak da uygulanabilir. Alkol sınırını aşan tüm sürücüler 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun maddesine göre cezalandırılır. Eğer sürücüye para cezası uygulanacaksa güncel tutarlar geçerli olur. Buna göre 2023 yılı alkollü ara kullanma cezası 4.064 TL civarındadır.
Araç sürücüleri alkollü araç kullanma nedeniyle ceza alabilir ve bu cezalar kaçıncı kez aynı durum yaşandığına göre değişiklik gösterir. Örnek olarak ilk kez alkollü araç kullandığı tespit edilen sürücü sadece para cezası ile değil altı ay boyunca ehliyetinin alınması ile de cezalandırılır. İkinci kez aynı durum yaşandığında 20 ceza puanı da verilir ve ehliyetlerine iki yıllığına el konur. Üçüncü kez alkollü yakalanan bir sürücü beş yılığına trafikten men edilir.
Alkollü araç kullanma cezası mahkeme kararlarına göre bu kuralı ihlal eden sürücüler altı ay ve iki yıl arası hapis cezası da alabilir. Eğer sürücüye sadece para cezası verildiyse ödemesini çeşitli yollardan yapabilir. Ceza ödemeleri PTT şubelerinden, bankalardan ya da online banka hizmetlerinden gerçekleştirilebilir.