YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Alkollü İçkilerin Ve Üreticilerinin Reklam Ve Tanıtımını Yasaklayan Kanun Teklifi Meclis Başkanlığı'na Sunuldu

AK Parti, alkollü içkilerin ve üreticilerinin reklam ve tanıtımının her ne suretle olursa olsun yapılamayacağına...

AK Parti, alkollü içkilerin ve üreticilerinin reklam ve tanıtımının her ne suretle olursa olsun yapılamayacağına ilişkin kanun teklifi hazırlayarak, Meclis Başkanlığı'na sundu.

AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan 'Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi', Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Teklifle, 4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhirası Kanunu'nun 6. maddesi yeniden düzenleniyor. Teklife göre alkollü içkilerin ve üreticilerinin her ne suretle olursa olsun reklam ve tanıtımı yapılamayacak. Bu ürünlerin tüketimi özendirilemeyecek, kullanılmasını teşvik eden kampanyalar, festivaller ve sair etkinlikler düzenlenemeyecek. Alkollü içkileri üreten ve pazarlayanlar, her ne suretle olursa olsun hiçbir etkinliğe isimlerini, amblemlerini veya ürünlerinin marka ya da işaretlerini kullanarak destek olamayacak. Alkollü içkiler her ne amaçla olursa olsun teşvik, hediye, eşantiyon, promosyon, bedelsiz, indirimli veya yardım olarak dağıtılamayacak. Bu yasakların her birine aykırı hareket edenlere ve ilgili işletme sahiplerine 50 bin Türk Lirası’ndan 200 bin Türk Lirası’na kadar para cezası verilecek.

Alkollü içkiler, çocuklara satılamayacak ve tüketimlerine sunulamayacak. Çocuklar, alkollü içkilerin üretiminde, pazarlanmasında ve satışında istihdam edilemeyecek. Bu yasaklara aykırı hareket edenlere her bir çocukla ilgili olarak 10 bin Türk Lirası’ndan 50 bin Türk Lirası’na kadar ceza uygulanacak. Alkollü içkiler ancak izin verilen yerlerde satılabilecek ve buralarda alkollü içki içilemeyecek. Eğitim, spor ve sağlık kuruluşlarına ait tesislerde bu ürünlerin satışına izin verilmeyecek. Bu ürünler, otomatik makinelerle, telefon, televizyon ve internet gibi iletişim araçları aracılığıyla satılamayacak ve tüketicilere kargo yoluyla gönderilemeyecek. Alkollü içkiler, tüketim izni verilen yerlerde açık olarak tüketilebilecek ve bu yerlerde dışarıda tüketilmek üzere alkollü içki satışı yapılamayacak. Meskun mahaller ve konaklama yerleri hariç olmak üzere otoyollarda ve devlet karayollarındaki yapı ve tesislerde alkollü içki satışına ve tüketimine izin verilmeyecek. Bu hükümlere aykırı hareket edenlere 100 bin Türk Lirası’ndan 500 bin Türk Lirası’na kadar idari para cezası verilecek.

Alkollü içkilerin satışına ve tüketilmesine izin verilen yerlerde, bu ürünler işletme dışından görülecek şekilde satışa arz edilemeyecek. Hükme aykırı hareket edenlere 10 bin Türk Lirası’ndan 50 bin Türk Lirası’na kadar para cezası uygulanacak.

Türkiye'de üretilen veya ithal edilen alkollü içkilerin ambalajları üzerine, alkol ürünlerinin zararlarını belirten Türkçe yazılı uyanlar konulacak. Uyarılar resim, şekil veya grafik biçimlerinde de olabilecek. Uyarı mesajı bulunmayan alkollü içkilerin satışı yapılamayacak. Alkollü içkilerin marka, tanıtıcı ve ayırt edici her türlü işareti alkolsüz içecekler ve sair ürünlerde alkolsüz içecek ve sair ürünlerin marka, tanıtıcı ve ayırt edici her türlü işareti de alkollü içkilerde kullanılamayacak. Alkollü içki kategorisinde olup olmadığına bakılmaksızın, içeriğinde alkol bulunan ürünlerin ambalajları üzerine içerdiği alkol oranı, tüketiciler tarafından kolaylıkla okunabilecek şekilde yazılacak. Bu hükümlerdeki yükümlülük ve yasakları ihlal edenlere, 100 bin Türk Lirası’ndan aşağı olmamak kaydıyla bu yükümlülük ve yasaklara aykırı olarak piyasaya sürülen malların piyasa değeri kadar idari para cezası verilecek.

Kanun teklifine göre bu maddedeki idari para cezalarını vermeye mahalli mülki amir yetkili olacak. İdari para cezası uygulanan ürünlerin mülkiyetinin kamuya geçirilmesine mahalli mülki amir tarafından karar verilecek.

Alkollü içkilerin satış ve tüketimine yönelik ticari faaliyetler, ancak mahalli mülki amirin izni ile icra edilebilecek. İzinsiz faaliyet gösteren işletmeler kapatılacak. Bu iznin verileceği ticari işletmeler ile ibadethaneler ve her türlü eğitim öğretim faaliyetinin icra edildiği tesisler arasında asgari yüz metre mesafe bulunması gerekecek.

Turizm teşvik belgesine sahip ticari işletmeler bakımından ayrıca izin alınmasına gerek olmayacak ancak ibadethane ve eğitim tesisleriyle ilgili hüküm turizm teşvik belgesine sahip ticari işletmeler bakımından da uygulanacak.

Kanun teklifine göre hususi araçların sürücü koltukları ile taksi hizmeti verenler dahil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu, havayolu toplu taşıma araçlarında tütün ürünleri kullanılamayacak. Nargile ve elektronik sigara da tütün ürünü gibi değerlendirilecek. Lokantalar ile kahvehane, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerin açık alanlarında tütün kullanmayanlara mahsus uygun ve yeterli bölümler oluşturulacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler