HABER

Allerji ile baş etmede, yeni doğal yöntemler

Allerji günümüzde giderek artan bir hastalık türüdür. Bundan 20 yıl önce % 5 lerde seyrederken günümüzde nerdeyse her beş kişiden birinde allerjik rahatsızlık görülmektedir.

Allerji ile baş etmede,  yeni doğal yöntemler

Sanayileşmenin bedeli olarak düşünülen bu rahatsızlığın ilerleyen yıllarda daha da artması beklenmektedir. Günümüzde pek çok tedavi arayışı mevcuttur. Doğal hayatımız ortadan kalktıkça bu hastalıklar daha da artmaktadır. Bilimsel tıbbi çalışmalar gene bu hastalıkla baş edebilmek için doğal kaynaklı tedavi ve ürünler arayışlarına yönelmişlerdir.

Wisconsin üniversitesi tamamlayıcı Tıp Programı kurucusu ve yöneticisi Dr. David Rakel, allerji konusunda yaptıkları bilimsel çalışmalarda allerjide kullanılan ilaçlar ile doğal tedavi yöntemlerini kıyaslamışlardır. Bu çalışmalar sonucunda Allerjide kullanılan doğal ilaçlar ve bitkisellerin tamamlayıcı olarak tedavide yer almalarının fayda sağlayabileceği gözlemlenmiştir. Doğal yöntemler anca bilinçli ve kontrollü uygulandığında allerjide bulguların daha iyi gerilediği ve iyi sonuçlar elde edildiği kanaatine varılmıştır.

San Diego dan ( Scripps tamamlayıcı tıp Merkezi) tamamlayıcı Tıp Eğitim bölüm başkanı Dr. David C. Leopold, doğal yöntemleri klasik ilaçlarla beraber bir tamamlayıcı olarak kullanırken, bazı kişilerde hastalığın türüne bağlı tek başınada doğal yöntemle alerjiyi kontrol altına almanın mümkün olduğunu bildirmiştir.
Günümüzde Allerjide ilaç olarak genellikle anti histaminik grubu tablet ve şuruplar, Kortko steroid adı verilen düşük konsantrasyon içeren kortizonlu spreyler, kromolin sodyum içeren spreyler sıklıkla kullanılan ilaçlardan bir kısmıdır.

Araştırmacılar, gebelerde, emzirenlerde, çocuk ve gençlerde ilacın yerini tutabilecek doğal yöntemler konusunda araştırmalar yapmakta ve sonuçlarını yayımlamaktadırlar. Bu araştırmalarda bir takım doğal yöntemlerin allerjiye fayda sağlayabileceği görülmüştür. Bu doğal ürünler, ilaç veya kolay kullanım sağlıyacak şekilde hazır likid, kapsül veya tabletlere dönüştürülmüştür. Tabi bu doğal ürünler mutlaka konuyu bilen bir hekimin tavsiyesi ile kullanılmalıdır. Bu durum göz ardı edildiğinde bilinçsiz kullanımlar ciddi problemlere yol açmaktadır.

Araştırmalarla destek veya tamamlayıcı bazı doğal ürünler bildirilmiştir. Bunlar;

Perilla Yağı; Uzak doğuda yaygın olan Ballıbabagiller bitki ailesindendir. Günümüzde kapsül haline getirilmiş ticari formları vardır. Allerji ve astımda Hapşırık, burunda ödem, burun akıntısı, bronkokonstriksiyon (bronşlarda daralma), gözlerde ve ciltte kaşıntının giderilmesinde faydalı olduğu yapılan çalışmalarda gözlemlenmiştir. Diğer etkileri de, Kalp krizi riskini azaltıcı ve bağırsak kanserinde anti oksidan olarak kanseri yavaşlatıcı olduğuna dair çalışmalar vardır. Bu sonuçlar Japonya Nagoya Üniversitesi tıp fakültesinde, ABD, Baltimor, Maryland üniversitesinde yapılan çalışmalarda bildirilmektedir.

Butterbur; veba otu adıyla bilinen petasides hybridus bitkisinin kök ekstresidir. Mevsimsel allerjide fayda sağlamaktadır, 186, 330,125 kişilik ayrı ayrı bilimsel çalışmalar sonucunda en az alerjide kullanılan antihistaminik ilaçlar gibi etkileri olduğunu bildirmiştir Bununla beraber, bazı ilaçlarla kullanıldığında olumsuz yan etkiler olabilmektedir.

Quercetin; Quercetin birçok bitki meyve ve sebzeye rengini veren flavonoid grubuna giren bir anti oxidant tır. Bir çok meyve ve sebzede bulunur. Bu özellikleri yanı sıra kanserden korunmada ve kalbe destek olarak faydaları vardır. Bunların dışında kolesterol, yüksek tansiyon, kalp hastalıklarında faydaları olduğu, kanserde takviye olarak kullanılabileceği ABD, Baltimor, Maryland üniversitesinde yapılan çalışmalarda bildirilmektedir.

Isırgan otu; alerjide tedavi edici olarak kullanılan bu bitki, içinde K vitamini ve quercetin karoten içerir. Alerjinin ilk belirti ve başlangıç evresinde ısırgan otu kullanımının tedaviye destek olduğu, başarılı sonuçlar alındığı gözlemlenmiştir. Isırgan otunun tamamlayıcı tedavi olarak tıpta pekçok farklı faydalarının da olduğu bilinmektedir.

Bromelain; ananasda bulunan bir enzimdir. Bazı çalışmalar bromelainin Allerjinin etkileri ile oluşan burun etlerinde olan şişme ve mukusu azaltarak daha kolay nefes alımına yardımcı olduğunu gözlemlenmiştir. Özellikle Sinüs enfeksiyonları için ilaç tedavisine ek olarak fayda sağlamaktadır. Mevsimsel allerjiyi (saman nezlesi), öksürük, sinüzit ve burun iltihaplarını rahatlatmaktadır. Ancak bazı ilaçlarla etkileşime girebilmektedir. Bu yüzden dikkat edilmelidir. Antibiyotik ve antienflamatuar ilaçlarla etkileşime girebilmekte ve olumsuz etkiler oluşturabilmektedir.

Phleum pratense; Çayır kep kuyruğu adı ile de anılan çayırlarda ve meralarda bulunan bir ot türüdür. Çalışmalar da gözde yanma ve tahriş yapan bazı polen alerjilerinde, astım, saman nezlesinden mustarip kişilerde belirtileri azaltmaya yardımcı olabileceği gözlemlenmiştir. Ayrıca alerjide kullanılan ilaçların dozunu azaltmak için kullanımına izin verilmektedir. Bazen bu bitki kendi başına ciddi allerjik reaksiyona da neden olabilmektedir.

Tinospora cordifolia; Hindistan'dan bir bitkidir, tablet haline getirilmiştir, hapşırma kaşıntı ve burun akıntısı gibi alerji belirtileri azaltabilir. Ancak uzun vadeli etkileri belirsizdir. Bu 8 haftalık kullanımı araştırmalarda güvenli çıkmasına rağmen, daha uzun yıllar boyunca etkileri araştırmalıdır. Üzerinde çalışmaların devam etmesi gerekmektedir.

Turunç; Citrus aurantium, olarakta adlandırılır. Burun açıcı olarak kullanılmasına rağmen, ciddi yan etkilere neden olabilir, içinde efedrin benzeri bileşikler bulunmaktadır. Bu maddeler yüksek kan basıncı, kalp sorunları ve inme riski içerir.

Diğer alerji takviyeleri; ekinezya, üzüm çekirdeği ekstresi, piknogenol (çam kabuğu ekstresi), C vitamini, EPA, bal, kedi pençesi, albizzia, Baical skullcup ( Scutellaria baicalensis ), altınmühür ve spirulinadır. Ancak, yapılan araştırmalarda allerji tedavisine destek olabilecek geçerli ve yeterli bir kanıt elde edilememiştir ve allerjide etkileri sınırlı olmuştur.

Ciltdeki allerji, gıda alerjileri gibi alerjileriler ve diğer türleri için ne yazık ki, araştırmacılar allerji tedavisinde yardımcı olabilecek başka takviye ürünler konusunda sonuca ulaşamamışlardır.

Probiyotikler; etkileri hakkında yapılan çalışmalarda, bazı ilginç ön bulgular elde edilmesine rağmen , daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu bildirilmektedir.
Allerji tedavisinde, Tamamlayıcı veya destek tedavisi tek alternatif değildir. Tabi bu tür destek tedavilerin etkileri konusunda çalışmalar kanıta dayalı bilimsel verilerle yapılmaktadır. Tabi bu tür destek tedavilerini uygularken kullanım şekli, süresi, dozu konusunda muhakkak hekim desteği ve kontrolünde olunmalıdır. Allerjik hastalıklarda tedavi ve korunma sadece bunlarla sınırlı değildir. Alerji tedavi etmek veya önlemek için deneyebileceğiniz bir takım tedbir ve başka yöntemlerde vardır.

Bunlar,

Çevre kontrolü; Özellikle yatak odası, çalışma ortamları ve yaşam alanlarında pek çok alınabilecek önlemler vardır. Evinizde allerjenlerin miktarını azaltmak. Kuvvetli vakum yapan süpürkelerle derinlemesine ev temizliği, koltukların ve yatakların kuvvetli vakumlanması yapılabilir. Allerjen olmayan ürünler kullanılabilir.
Burun duşu; Tuzlu su çözümü için 2 çay kaşığı deniz tuzu ve karbonat bir litre su içinde karıştılarak hazırlanan sıvı burun duşu ve temizliğinde kullanılabilir. Bu hazırladığınız sıvıyı kapalı bir kavanoz ya da şişe içinde oda sıcaklığında saklayın. Iyot ve diğer katkı maddelerinin varlığı nedeniyle standart yemek tuzu, kullanmayın. Günde bir iki kez yapmanız fayda sağlayacaktır. Etkisini artırmak için, suya okaliptüs yağı birkaç damla eklenmesi de önerilir. "Okaliptüs iltihabı azaltır, kan damarlarını daraltır, burunu açar’’

Hepa filtre; Hava temizleme cihazları ile evinizde dolaşan allerjenlerin bazıları için HEPA (yüksek verimli partikül hava filitresi ) filtresi, kullanılması tozları ve partikülleri tutarak allerjeni azaltır.

İmmünoterapi; Allerjenlere karşı duyarsızlaştırma tedavisi olarakta bilinen tedavi yöntemi kalıcı bir çözüm sunabilir. Allerjenlere karşı yanlış algılama yapan bağışıklık sistemi duyarsızlaştırılır. Bu tedavinin en önemli yanı zaman almasıdır. 3-5 yıllık süreç gerektirir. Bazen de başarısızlık olabilmektedir Bu tedavi muhakkak doktor kontrollü ve gözetiminde yapılmalıdır.

Koruma; Çok tozlu ortam temizliğine ( sezonu boyunca kapalı kalan ev ve tozlu bir garaj gibi temizliği) kalkışmışsanız ağız ve burun kapatan bir maske kullanılmalıdır. Ağız ve burun yolu dışında allerjenlerin vücudu etkileyebilecekleri bir yolunda gözlerin olduğu akılda tutulmalıdır
Akupunktur; allerjide denenmiş önemli ölçüde standart tedaviye göre allerji bulgularını azalttığı gözlemlenmesine rağmen uzun vadede şikayetlerin geri gelebildiği gözlemlenmiştir.

Kronik alerji belirtileri ömrü boyunca sürebilir. Bu nedenle bu hastalıkta doktor takibi ve gözetiminde sürekli kontrol altında olunmalıdır. Bununla birlikte düzgün bir tedavi planı oluşturulabilir. Kendi başınıza veya etraftan gelen tavsiyelerle, bu işin bilimini yapmamış olan kişilerin önerileri ile asla tedavi ve yöntemler denemeyin. Hayatı tehdit edebilen Ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Yazımızda belirttiğimiz bu alerji takviyeleri veya diğer alternatif ilaçlar, reçeteli ilaçlar ya da bir yönteme dayalı olan tedavi şekilleri, anca hekim kontrolünde olduğunda sonuç verebilir.

Yasal Uyarı: Yazımızdaki Bu bilgiler allerji konusunda kişiyi aydınlatma amaçlıdır. Hastalığınız ve tedaviniz için mutlaka doktorunuza danışarak yardım alın.

Op.Dr.Ali Ahmet Şirin

www.ahmet sirin.com

Soru ve görüşleriniz için: drahmetsirin@mynet.com

En Çok Aranan Haberler