Almanca öğretmenliği Bölümü, Alman dili ve Alman kültürü gibi konuları ele alarak Almanca öğretmeyi hedefler. Bölüm derslerinde Alman kültürü, Alman siyaseti, Alman ekonomisi, Alman tarihi, Alman edebiyatı, Alman dili gibi konular yer alır. Bu bölümde Alman dili ve Alman edebiyatı ayrıntılı bir şekilde ele alınır. Bölüm öğretmenlik bölümü olması dolayısıyla eğitim bilimleri derslerini de içerir, bu dersler öğretmenlik yapabilmek için alınan derslerdir.
Almanca öğretmenliği çoğu üniversitede Eğitim Fakültesi bünyesinde bulunur. Bir lisans bölümüdür ve 4 yıllıktır. Almanca öğretmenliği bölümü sadece dil puan türüyle öğrenci kabul eder.
Almanca öğretmenliği bir lisans bölümüdür. Mezun olmak için gereken AKTS puanını tamamlamak gerekir. Genel olarak çoğu üniversitede verilen dersler aynıdır. Ancak dersler ve içerikleri, aynı zamanda AKTS sayıları okuldan okula değişebilir. Genel olarak Almanca Öğretmenliği dersleri şu şekildedir:
Almanca öğretmenleri, Alman dilini ve edebiyatını kuralları ile birlikte anlatmayı ve öğretmeyi amaçlarlar. Almancanın en iyi şekilde öğrenilmesi ve konuşulması için gerekli yöntemleri uygularlar. Öğrencilerin kolay ve etkili bir şekilde dili öğrenebilmesi için gerekli programları ve ders içeriklerini hazırlarlar. Öğrencilerin dili sevmesi ve derse karşı istekli olarak pratik yapması için en uygun metotları izlerler. Ders içeriğine uygun olarak dersin işleneceği kaynakları, yardımcı araçları seçerler.
Almanca öğretmenliği mezunları için iş imkânları çoktur. Kamuda ve özel sektörde çalışabilirler. Alman dili, edebiyatı, kültürü ve tarihi gibi konulara da hâkim olarak mezun olurlar. Almanca öğretmenliği yapabilmenin yanı sıra konuşma pratiğini geliştirmiş kişiler tercüman olarak da çalışabilir.Yazılı veya sözlü tercüme yapabilecekleri pek çok farklı kuruluş ve sektör bulunmaktadır. Tercümanlık yapmak isteyen kişiler, çalışmak istedikleri sektöre yoğunlaşarak dilin sektördeki terimlerine ve kullanımlarına ağırlık verir.
Almanca öğretmenliği bitiren kişiler için öğretmenlik imkâları da geniştir. Online olarak ders almak isteyen, temel seviyede dili öğrenmek isteyen insan sayısı fazladır. Bundan dolayı okul dışında da eğitim verebilecekleri öğrenci profili geniştir.
Almanca öğretmenliği mezunları kamu kuruluşlarında veya özel sektörde çalışabilirler. Almanca Öğretmenliği mezunlarının kamuda iş olanakları çoğunlukla devlet okullarıdır. Devlete atanarak okullarda veya eğitim merkezlerinde çalışabilirler. Almanca Öğretmenliği mezunlarının özel sektörde iş olanakları için özel okullarda, dershanelerde öğretmenlik yapabilirler.
Almanca öğretmenliği mezunları sadece öğretmenlikle sınırlı kalmaz. Özelde ya da devlette tercümanlık da yapabilirler. Turizm sektöründe rehberlik yapabilirler. Yurt dışı bağlantılı çalışan şirketlerde iş görüşmeleri, sözleşmeler, evrakların düzenlenmesi, toplantılar gibi konularda tercümanlık yapabilirler. Kitap çevirileri yapabilirler. Özel ders verebilirler.
Almanca öğretmenliği bölümü diğer yabancı dil bölümleri gibi dil puan türüyle öğrenci alır. Eskiden DİL1, DİL2, DİL3 olarak 3 farklı puan türü bulunuyordu. Sınav sisteminin değişmesiyle bu durum ortadan kalktı. Yeni sınav sisteminde alanda tek puan türü hâline geldi.