İkinci Dünya Savaşı sırasında milyonlarca Yahudiyi öldüren Nazilerden bir kuşak önceki Almanların, Afrika'da zenginlik uğruna, kurdukları toplama kamplarında benzer bir soykırım yaptığını biliyor muydunuz?
Bugünkü Namibia topraklarına 1800'lü yılların ortasında gelen Almanlar, o dönemde Güney Batı Afrika adıyla anılan bölgede yönetimlerine karşı çıkan yerli halktan onbinlerce insanı çöllerde ölüme sürüklediği ya da toplama kamplarında öldürdüğü, bugün çok fazla bilinmeyen bir gerçek.
Dünyanın önde gelen elmas üreticilerinden birisi sayılan Namibia'nın bu doğal zenginliğini erken keşfeden Alman İmparatorluğu, 1900'lerin başında kendilerine karşı ayaklanan kabilelere karşı yoğun bir şiddet politikasına başlamıştı.
Namibia sahilindeki Shark Adası'nda, bilinen ilk toplama kamplarını kuran Almanlar, burada binlerce sivilin, kötü yaşam koşulları altında ölümüne neden olmuştu.
Bir sonraki yerli ayaklanmasını daha da kanlı şekilde bastıran Alman koloni ordusu, 1907'de kendilerine karşı ayaklanan Herero halkını Kalahari Çölü'ne sürdü.
Dönenleri kurşuna dizdiler
Askerler, çölden kaçarak geri dönmeye çalışan binlerce kadın ve çocuğu da kurşuna dizdi. Tarihçilere göre Alman askerlerinin yaptığı katliamlarda yaklaşık 60 bin Namibialı hayatını kaybetti. Bazı araştırmacılar, Namibia'da yaşanan trajedinin, Nazi soykırımının bir provası olduğunu iddia etse de, iki olay arasında direkt bir bağlantı kurmak güç. Ancak yaşanan katliamlar sırasında Namibia'daki yönetimin başında yeralan Heinrich Goering'in, Adolf Hitler'in en yakın adamlarından olan Hermann Goering'in babası olduğunu da hatırlatmak gerekiyor.