HABER

Almanya, AB için desteğe devam edecek

ANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile görüşen Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, Kıbrıs sorununun çözümünün mümkün olduğu kadar hızlı olmasının çok olumlu bir ortam oluşturacağını belirterek, "AB'ye yaklaşım sürecinde bu Türkiye için çok iyi olur" dedi.

Gül ve Fischer, Dışişleri Konutu'nda akşam saatlerinde gerçekleşen yaklaşık 2 saat süren başbaşa görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında ilk sözü alan Gül, Fischer'le yaptıkları görüşmede ağırlıklı olarak AB'yi ele aldıklarını söyledi. Gül, AB ile ilgili yaşanan bu kritik dönemde Türkiye'nin yaptığı çalışmaların görüşmede ele alındığını belirterek, Fischer'in Türkiye'nin AB'ye üyeliğine ilişkin son zamanlarda yaptığı açıklamaların memnuniyet verici olduğunu ve Avrupa kamuoyunda büyük yankı bulduğunu söyledi.

Ardından söz alan Fischer, kısa süre önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'ya başarılı bir ziyaret gerçekleştirdiğini belirterek, Almanya Başbakanı Gerhald Schröder'in de yakın bir zamanda Türkiye'yi ziyaret edeceğini ve ziyaretinin hazırlık çalışması mahiyetinde olduğunu bildirdi. Görüşmede AB konusunun ön planda olduğunu kaydeden Fischer, Kopenhag Siyasi Kriterleri'ne yönelik Türkiye'de yapılan çalışmaların son derece etkili olduğunu bildirdi. Fischer, Türkiye'nin önünde AB'ye üyelik açısından halen bir yol olduğunu belirterek, bu yolun reformların uygulanmasıyla ilgili bir yol olduğuna değindi. Fischer, Türkiye'deki ilerlemelerin son derece memnun edici olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin daha fazla ileri gitmesinin ancak reformların uygulanması ile gerçekleşebileceğini bildirdi. Fischer, özellikle insan hakları konusunda Türkiye'nin daha fazla ilerleme kaydetmesi gerektiğinin altını çizdi. Türkiye'ye gelmeden kısa bir süre önce BM Genel Sekreteri Kofi Annan'la biraraya geldiğini belirten Fischer, Kıbrıs'ta kalıcı ve adil bir çözüm için bütün güçleri ile katkıda bulunmak istediklerini söyledi. Fischer, AB olarak Kıbrıs konusuna katkıda bulunmak için ellerinden geleni yaptıklarını belirterek, Almanya'nın hem Kıbrıs hem de AB konusunda Türkiye'ye destek vermeye devam edeceğini söyledi.

Fischer, görüşmede ayrıca, bölgesel konuların da ele alındığını belirterek, bölgede birtakım üzücü ve endişe verici gelişmeler yaşandığını ve görüşmede bu konulara da dikkat çekildiğini bildirdi. Almanya'nın Irak'ta en kısa sürede istikrarlı ve bağımsız bir hükümetin kurulmasını istediğini belirten Fischer, Türkiye'nin de bölge için ne kadar önemli bir ülke olduğunun AB tarafından bilindiğini söyledi.

"KIBRIS'IN ÇÖZÜMÜ AB'YE YAKINLAŞMA SÜRECİNDE TÜRKİYE İÇİN ÇOK İYİ OLUR"

Ardından her 2 bakan basın mensuplarının sorularını cevapladı. Sorular ağırlıklı olarak Alman Bakan'a soruldu. Fischer, Annan'la yaptığı görüşmeye ilişkin çeşitli sorulara ayrıntılı cevap vermekten kaçındı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la Annan'ın 2 gün sonra Davos Zirvesi'nde biraraya geleceklerini hatırlatan Fischer, bu görüşmeyi umutla beklediklerini kaydetti. Fischer, Kıbrıs'ta çözüm için bir fırsat doğduğunu belirterek, her 2 tarafın bu fırsatı değerlendirmesi gerektiğini söyledi. Kendi açılarından, fırsatın değerlendirmemesinin taraflar açısından üzüntü verici sonuçlar doğurabileceğini belirten Fischer, Almanya'nın çözüm için her türlü katkıyı vermeye hazır olduğunu, ancak aktif rolün BM'de olduğunu söyledi. Fischer, 1 Mayıs'tan önce bir çözüm olmasının kendisini sevindireceğini söyledi. Mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde çözümün çok önemli olduğunu vurgulayan Fischer, AB'ye yakınlaşma sürecinde bunun Türkiye için iyi olacağını söyledi.

Fischer, Metin Kaplan'ın Türkiye'ye iade edilip edilmeyeceğine dair bir soruya verdiği cevapta, Alman hükümetinin iadeye ilişkin tutumunun değişmediğini bildirdi.

Fischer, şu anda bağımsız yargının işlediğini belirterek, mahkeme sürecine müdahale edilmesinin söz konusu olmayacağını söyledi.

Gül ise, Almanya'nın Türkiye'ye AB'ye üyelik için verdiği desteğin takdir edildiğini bildirdi. Almanya'nın Türkiye'ye destek verdiğini belirten Gül, bunun kanıtı olarak Başbakan Schröder ve Fischer'in açıklamalarını adres gösterdi. Gül, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum kesiminin Akdeniz'de yapacağı tatbikatın senaryosunda Kıbrıs'ın abluka altına alınması olduğuna dair bir soruya verdiği cevapta, Türkiye'nin bunun için gerekeni yapacağını bildirdi.

En Çok Aranan Haberler