DW Türkçe’nin aktardığına göre, Lammert, Erdoğan ve hükümetin kırılgan fakat demokratik düzeni otoriter sisteme dönüştürmeyi planladığını belirtti ve “Erdoğan başarısızlığa uğrayan 15 Temmuz darbe girişiminden sonra siyasi sistemi sistematik şekilde kaldırmaya çalışmakla ülkenin anayasal düzenini ihlal etmiş oluyor. İkinci darbe teşebbüsünün başarıya ulaşma tehlikesi söz konusudur” dedi.
Erdoğan’ı eleştiren bir diğer isim isese federal hükümetinin entegrasyondan sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz oldu.
Passauer Neue Presse gazetesine mülakat veren Özoğuz, “Son günlerde yaptığım görüşmelerde, Türkiye'deki demokratikleşme sürecini sekteye uğratmasından çekindikleri için referanduma karşı olanların konsolosluklara gidip oy kullanmak için kendilerini zorladıklarını fark ettim. Muhtemel baskılardan ve olumsuz sonuçlarından etkilenmemeleri için herkesin korkusuzca oyunu kullanabilmesi sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.
YURTDIŞINDA YAŞAYAN TÜRKLERİN REFERANDUMDA OY KULLANMALARINA ELEŞTİRİ
Almanya Türk Toplumu isimli derneğin başkanı Gökay Sofuoğlu ise yurtdışında yaşayan Türklerin referandumda oy kullanmalarını eleştirdi.
Ruhr Nachrichten gazetesine konuşan Sofuoğlu, Almanya’daki Türklerin, Türkiye siyasetinde söz hakkının olmasının, Almanya'daki hayatlarından ziyade Türkiye'nin politikasıyla ilgilenmelerine neden olduğunu söyledi.
Sofuoğlu, Almanya'nın pratikte bir Türk seçim bölgesine dönüşmesinin Almanya Türkleri arasındaki gerginliği arttırdığını sözlerine ekledi.