HABER

Almanya Murat için devrede

Almanya Murat için devrede

NEWARK (İHA) - ABD'nin Guantanamo Askeri Üssü'ndeki esir kampında 4 yıldır tutuklu bulunan Türk vatandaşı Murat Kurnaz'ın avukatı Bahir Azmi, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in kamuoyu baskısı nedeniyle kendi ülkesinde doğup büyüyen Kurnaz'ın serbest bırakılması için devreye girdiğini belirtti.
Konuyla ilgili olarak İHA muhabirine konuşan Avukat Bahir Azmi, "Guantanamo Esir Kampı'nın varlığını sıkça eleştiren Başbakan Merkel, Bush ile görüşmesinde hem kampın kapatılmasını, hem de Kurnaz'ın salıverilmesini gündeme getirme sözü verdi" dedi.

Son zamanlarda Türk hükümetinin de konuyla ilgilenmeye başladığını kaydeden Azmi, Guantanamo Askeri Üssü'nden bugüne kadar hiçbir tutuklunun ABD'nin girişimi nedeniyle salıverilmediğini hatırlattı. Azmi, "Mahkumların kendi hükümetlerinin devreye girmesi tek çıkar yoldur" şeklinde konuştu.

"TEK BAĞLANTI ATTA VE KURNAZ'IN ALMANYA'DA YAŞIYOR OLMALARIYDI"

Bundan 4 yıl önce Pakistan'da bir otobüs durağında polis tarafından gözaltına alınan Murat Kurnaz, 11 Eylül 2001 tarihinden sonra Pakistan'da bulunduğu için şüphe çekmiş ve ABD'li yetkililere teslim edilmişti. Amerikan askerleri tarafından Afganistan'ın Kandahar şehrindeki esir kampına götürülen Kurnaz, 11 Eylül saldırılarını düzenleyen teröristlerinden Muhammed Atta ile bağlantısı olduğu gerekçesiyle Guantanamo'ya sevk edilmişti. Kurnaz'ın avukatı Azmi, müvekkilinin Pakistan'a Kur'an-ı Kerim'i hatmetmek için gittiğini ifade etti. ABD'li yetkililerin, daha sonradan kabul ettikleri üzere Kurnaz'ın el Kaide örgütü ve Muhammet Atta ile hiçbir bağlantısı bulunmadığını savunan Azmi, "Tek bağlantı Atta'nın da, Kurnaz'ın da Almanya'da yaşıyor olmalarıydı" diye konuştu. Kurnaz'ın avukatı Bahir Azmi sözlerini şöyle sürdürdü:

"Babası Almanya'da Mercedes fabrikasında işçi olarak çalışan Murat, 19 yaşındayken kendisini dine vererek Kur'an-ı Kerim'i hatmetmek istiyor. Türkiye'den bir bayanla evlenen Murat, eşinin Almanya'ya gelmesi için hazırlandığı dönemde Almanya'da istediği şekilde dini eğitim alamayacağına karar vererek, eşi yanına gelmeden Pakistan'a giderek Kur'an-ı Kerim'i hatmetmeyi kafasına koyuyor. 11 Eylül'den hemen sonra Pakistan'a giden Murat, Almanya'daki ailesinin yanına dönmek üzereyken Pakistan polisi tarafından gözaltına alınınca hayatı değişiyor."

Kandahar'daki hapishanede kaldığı 3 ay boyunca Murat Kurnaz'ın "birbirinden aşağılayıcı işkencelerden" geçtiğini iddia eden avukatı, "ABD'liler başını soğuk suyun altında tutarak, kollarından tavana asarak Murat'tan bilgi almaya çalıştı" diye konuştu. Azmi, "ayaklarından elektrik verilen ve kış ortasında dışarıda yatmaya zorlanan" Kurnaz'ın yaşadıklarını anlatırken, "Guantanamo Askeri Kampı'nın asıl amacı tutukluları dış dünyadan ve tanıdıkları herkesten tamamen soyutlayarak çaresiz hale getirmek. Bunun için de ellerinden gelen her yöntemi kullanıyorlar. Bu yöntemler arasında mahkumları aç bırakmak, hücrelerindeki ışıkları 24 saat açık tutmak, gürültü yapması için ağır makineler çalıştırmak bulunuyor. Bir keresinde bikinili bir kadını getirip Murat'ın kucağına oturtmuşlar. Bikinili kadın, Murat'ın mahrem yerlerine elleyerek, konuştuğu takdirde kendisiyle birlikte olabileceğini söylemiş. Elleri ve kolları bağlı olan Murat kafa darbesiyle kadını yere serince askerlerden feci şekilde dayak yemiş. 20 saat beton zeminde tutulduğunu anlattı" ifadelerini kullandı.

"ABD, BU KAMPI SONSUZA KADAR AÇIK TUTAMAZ"

Tek kişilik hücrede kalan Kurnaz'ın haftada 2 kez 20'şer dakikalığına dışarı çıkmasına izin verildiğini kaydeden Bahir Azmi, "Haftada 2 kez de açık alanda 5'er dakikadan duş alabiliyor" dedi. Müvekkilinin günlerini Kur'an-ı Kerim okuyup ibadet ederek geçirdiğini ifade eden Azmi, Kurnaz'ın içinde bulunduğu durumu bazen mizaha dökerek bazen de kızgınlıkla karşıladığını belirtti.

Avukat Azmi, Kurnaz'ın ABD hükümeti kayıtlarında terör örgütü el Kaide ile bağlantısının bulunmadığının ve Afganistan'da ABD askerleri tarafından hapse konulması öncesinde hiç bulunmamış olduğunun yer aldığını vurgulayarak, "Murat tamamen yasadışı bir şekilde nedensiz yere Guantanamo'da tutuluyor ve Guantanamo'da bulunan mahkumların birçoğu da kendisiyle aynı görüşte. ABD'li askerler bile 500 tutukludan sadece 25-30 kadarının gerçek suçlu olduğu görüşünde" diye konuştu.
Murat Kurnaz'ın hapisten çıkması durumunda Almanya'da yaşamak istediğini de söyleyen Bahir Azmi, "Murat Türkiye'de askere alınmaktan çekiniyor. Savaşmayı öğrenmeyi hiç istemediği gibi askerde günde 5 vakit namaz kılamayacak olmaktan ve sakallarını kesmeye zorlanacağından endişe ediyor" dedi.

ABD hükümetinin Guantanamo'daki esir kampını sonsuza kadar açık tutamayacağını düşündüğünü belirten Azmi, "Bir gün geriye baktığımızda Guantanamo Esir Kampı'nı Amerikan tarihinde kara bir leke olarak göreceğiz. Burada olup bitenlerin hukukla ilgisi yok. Sanki bir Kafka hikayesinden alınmış gibi. Ancak Guantanamo'daki esir kampı ayıbını temizlemek, şu anki Amerikan Başkanı'nın yapacağı bir şey olmayacak. Bu ayıbı başka bir ABD başkanı temizleyecek kanaatindeyim" şeklinde konuştu.

ABD'de bir hakim tarafından tutukluluğu "yasadışı" olarak ilan edilen Murat Kurnaz, ABD hükümeti tarafından Guantanamo'da tutulmaya devam ediliyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler