HABER

Almanya seçimleri Türkiye için önemli

22 Eylül'de yapılacak Almanya genel seçimlerinin Türkiye'nin AB sürecini de yakından ilgilendirdiği bildirildi. Almanya'da yaşayan 2 milyon 300 bin Türk'ün kaderini de yakından ilgilendiren pazar günü yapılacak seçimler için nefesler tutulmuş durumda.

Almanya seçimleri Türkiye için önemli

Hıristiyan Birlik Partileri'nin (CDU/CSU) iktidara gelmeleri halinde göç yasası tadil edilecek. Şimdiki hükümetin devam etmesi halinde ise göç yasası 1 Ocak 2003 tarihinden itibaren yürürlüğe girerek, ülkenin ekonomide atılım yapmasına imkan tanıyacak. Yasa, ülkede yaşayan yabancıların çocuklarına yüksek eğitimde eşit muamele yapılmasının önünü açacak.

Aralarında 481 bin Türk'ün de bulunduğu yaklaşık 700 bin civarındaki yabancı kökenli Alman seçmenin de oy kullanacağı genel seçimlerde, Kırmızı Yeşil olarak tanımlanan Alman Sosyal Demokrat Partisi, SPD ile Birlik 90/Yeşiller Partisi'nin son günlerdeki ataklarının meyvesini vereceği bildirildi.

SEÇİMLER, TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİ İÇİN ÖNEMLİ

Türkiye'ye Helsinki zirvesinde adaylık statüsü verilmesinde, Başbakan Gerhard Schröder ile Dışişleri Bakanı Joschka Fischer etkin rol oynamıştı. Türkiye'ye AB perspektifi verilmesi ve desteklenmesini istiyen bu ikiliden Schröder, bir açıklmasında, "Türkiye, AB reformları ve bunlara ilaveten uyum yasaları ile çok önemli bir adım attı. İşte bu nedenle biz, Helsinki kararları temelinde, Türkiye'yi AB'ye yakınlaştırmak için elden gelen her türlü desteği vereceğiz" diyerek, müzakere tarihi başta olmak üzere desteklerinin devam edeceğini vurgulamıştı.

Aynı şekilde koalisyonun küçük ortağı Yeşiller kanadından Dışişleri Bakanı Joschka Fischer de "Müzakere tarihi ile birlikte AB perspektifi verilmemesi tarihi bir aptallık olur" diye konuşmuştu.

"Avrupa Birliği'nin (AB) sınırları Türkiye-Irak sınırına dayanmamalı" diyen Hıristiyan Birlik Partileri'nin (CDU/CSU) başbakan adayı Edmund Stoiber ise Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine karşı olduğunu gizlemiyor.

Almanya'nın 16 yıl başbakanlığını yapan Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi ( CDU) lideri Helmut Kohl'ün, Avrupa'ya "Bir Hıristiyan Kulüp" gözüyle baktığı henüz belleklerdeki tazeliğini koruyor. Bir İslam ülkesi olan Türkiye'nin alınmasına sistematik bir şekilde karşı çıktığı ve 1997 yılındaki Lüksemburg zirvesinde alınan kararda rol oynadığı biliniyor. Muhafazakar çevreler, Stoiber'in, Kohl'den daha katı politika izleyerek tam üyelik konusunu engellemek için her türlü manevrayı yapacağın da birleşiyorlar.

Genel seçimler, Almanya'da yaşayan Türkleri de yakından ilgilendiriyor. Her ne kadar yaklaşık 6'da biri Alman vatandaşı olsa bile Türkler'i bekleyen bir tehlike de yine Kırmızı Yeşil koalisyon hükümetinin kabul ettiği ve vatandaşlık yönetmenliklerini de düzenleyen yeni göç yasasının, olası bir Hıristiyan Birlik Partileri iktidarında tadil edilecek olması.

GÖÇ YASASININ 7. MADDESİ DEĞİŞEBİLİR

Başbakan adayı Stoiber ile gölge kabinesinin İçişleri Bakanı adayı ve halihazırdaki Bavyare eyaleti İçişleri Bakanı Günther Beckstein, bu göç yasasının tadil edilmesi gerektiğini defalarca dile getirmişti. Yasanın temel direği niteliğindeki 7. maddede değişiklik yapacaklarını açıklayan Beckstein, bu maddenin yatırıma hazır yabancı işadamına öncelik, bilim adamı ve konusunda uzman olan kalifiye elamanlara öncelik, istihdam pazarının ihtiyacı olan işgücü seçiminde puanlama sistemi, AB dışından işçi alımını durdurmayı yeniden hayata geçirmek, sığınma başvurusu reddedilmiş ama mahkemesi süren mültecilere katlanma kararının kaldırılması, başvurusu rededilen mültecilerin acilen sınırdışı edilmesi, süresiz kalan göçmenleri uyum kurslarına zorunlu getirme, eğitimde yalnız dilbilgisi olanlara düzenli sınıfa devam etme imkanı ve uzun süreli sosyal yardım alan yabancıların oturma müsadelerinin sınırlandırılması gibi konuları oluşturduğunu dile getirmişti.

598 MİLLETVEKİLİ SEÇİLECEK

15'inci Yasama Dönemi genel seçimlerinde 598 milletvekili sandalyesi için bin 399'u kadın olmak üzere toplam 4 bin 792 aday yarışacak. 299 seçim bölgesinde toplam 61 milyon 200 bin seçmen oy kullanacak.

En büyük seçmen kitlesini 25 milyon 100 bin ile 21- 45 yaş grubu oluşturuyor. Seçme hakkına sahip olanların 31 milyon 900 bini kadın, 29 milyon 300 bini ise erkek.

Yine seçimlerde ilk kez elektronik sistem devresi uygulanacak. Ülkenin çeşitli kesimlerine yerleştirilen bu sistemle, seçmenler zarfsız oy pusulalarını sandığa atmayıp, doğrudan bin 500 seçim bölgesine yerleştirilen bilgisayarlarda oy kullanma imkanı bulacaklar.

20 TÜRK KÖKENLİ ADAY YARIŞACAK

Bu seçimlerde 20 Türk kökenli aday da meclise girmek için yarışacak. SPD, Yeşiller, CDU/CSU, Demokratik Sosyalizm Partisi (PDS) ve Hümanist Parti ile Bağımsız olmak üzere toplam 20 Türk kökenli milletvekili adayı partilerin listelerinde yer aldı.
Almanya seçim sistemine göre, ki bu sistem 1953 yılında kabul edildi, yüzde 5 barajı geçerli ve iki tercihli oy kullanılmakta.

Oylardan biri seçim bölgesindeki milletvekili adayı için, diğeri de partiye veriliyor. Federal Meclis'e yalnızca geçerli ikinci oyların en az yüzde 5'ini alan ya da doğrudan kontenjan adaylar arasından 3 milletvekili çıkaran partiler girebilmekte. Genel seçimlere Yüksek Seçim Kurulu'nun onayladığı 24 parti katılabilecek.

Kaynak: İHA

En Çok Aranan Haberler