Ege'de yaşanan kuraklık nedeniyle incirde yaşanan rekolte düşüşü hem üreticiyi hem de ekonomiyi olumsuz etkilerken, Tariş tarafından ihraç edilen incirlerin bir kısmının geri geldiği iddia edildi.
Aydın'da günün konusu olan olayla ilgili Tariş İncir Birliği yönetiminin bir açıklama yapmaması dikkat çekti. İddiaya göre, geçen yıl bakım ve yenileme yapılması gereken aflatoksin ayıklama ünitesinin (mor ötesi ışınlandırma) büyük bir bölümü 'bu yıl da idare eder' düşüncesiyle yetkililer tarafından değiştirilmedi. Bu yıl hasat ve alım sezonunun başlamasıyla birlikte Almanya'ya 'küp kesme' ürünü olan bir konteyner kuru incir gönderildi. Ancak Tariş'in ürünü Almanya'da yapılan incelemenin ardından
fermantasyona uğradığı için piyasaya sunulmayarak Türkiye'ye iade edildi.
İsminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, bu yıl Haziran ayı içerisinde Tariş incir depolarında tasarruf gerekçesiyle soğutma sistemlerinin çalıştırılmaması nedeniyle incirlerin bozulduğunu ileri sürdü. Yetkili, 80 ton ezme incirin fermantasyona uğrayarak bozulduğunu, kurumun bu incirleri düşük fiyata şaraplık olarak satmak zorunda kaldığını iddia etti. Tariş İncir Birliği Başkanı Hüseyin Avcu'nun konuyla ilgili bir açıklama yapması bekleniyor.
İHA