Almanya Zonguldaklılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Erol Yukarıbaş, "Almanya demokrasi alanında oldukça ileri noktada olmasına rağmen, oturma hakkı verdiği Türklere seçme ve seçilme hakkı tanımıyor" dedi.
Yukarıbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Almanya'da yaşayan Zonguldaklıların seslerini duyurması için, onları birlik ve bütünlük içerisinde kendi kültür ve yaşamlarına sahip çıkmaları açısından derneklerinin büyük bir görev üstlendiğini söyledi.
Yukarıbaş, Türkiye ile Almanya arasında 30 Ekim 1961'de yapılan Ankara antlaşmasıyla, Zonguldak'tan da işçi göçünün başladığını belirtti. Bu göçte Zonguldak maden ocaklarının da büyük payı olduğunu, Almanya'nın maden bölgesi olan Ruhr Havzası'na yerleşen Zonguldaklılar'ın aradan geçen 51 yıllık süreç içerisinde ülkenin her tarafına yerleştiğini, konsolosluk kaynaklarına göre bu ülkede yaşayan Zonguldaklılar'ın nüfusunun 250 bin civarında olduğunu bildiren Yukarıbaş, şunları kaydetti:
"Almanya'nın yanı sıra Fransa, Belçika, Hollanda gibi ülkelerde başta olmak üzere Avrupa'nın bir çok ülkesinde 50 bine yakın Zonguldaklı yaşıyor. Almanya demokrasi alanında oldukça ileri noktada olmasına rağmen, oturma hakkı verdiği Türklere seçme ve seçilme hakkı tanımıyor. Buda Almanya'nın demokrasi alanında ne kadar çifte standart uyguladığının göstergesidir. Alman hükümeti uyumdan söz ediyor ama Türkler'e siyasi katılım hakkı sağlamıyor. Oysa, Alman vatandaşlığına geçerek seçimlerle işbaşına gelen Türkler belediye meclislerinde, az da olsa milletvekilliğinde oldukça başarılı hizmetler veriyorlar."
Muhabir: İbrahim Tığ / Ferdi Akıllı
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz