Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç, Almanya’da Almanca ve Türkçe eğitim veren anaokullarının kurulması gerektiğini söyledi.
Almanya Baden-Württemberg Eyaleti Başbakanı Winfried Kretschmann, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç ile bir araya geldi. Almanya’nın Türkiye için önemli bir ülke olduğunu belirten Yurtnaç, “155 ülkede yaşayan vatandaşlarımızın önemli bir bölümü Almanya’da yaşıyor. Burada yaşayan topluluk hem Almanya’nın hem de Türkiye’nin sorumluluğunda. Gerek vatandaşlarımız gerek Türkiye orijinli kişilerin bulunduğu toplumda uyumlu bir şekilde yaşaması ve o toplumun yasalarına uygun yaşaması bizim için çok önemli.” dedi.
Baden-Württemberg Eyaleti’nde 450 bine yakın Türk’ün yaşadığını kaydeden Yurtnaç, “Sayın Başbakan Kretschmann’ın Türk göçmenlere olumlu bakış açısı bizi sevindiriyor. Göçmenler yönetim kademelerinde yer aldığı süresince o ülkede barış ve huzurun daha iyi olacağı düşüncesindeyiz. Özellikle göçmenlerin ana dil eğitimine önem veriyoruz. Pedagoglar ana dilinde bulunun ülkenin dilini öğrenilmesine olumlu katkıları olduğunu belirtiyor. Baden-Württemberg Eyaleti Başbakanı ve hükümetinin son günlerde Almanya’da yaşanan sünnet yasağı, afişler ve vatandaşlık feshinin kaldırılması konusunda olumlu bakış açısı iki ülke açısından ilişkilerin çok daha fazla ilerleyeceğinin göstergesi." diye konuştu.
Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç, pedagoglar ile Almanya’da Türklerin Almanca'yı yeterli düzeyde bilip bilmedikleri konusunda araştırma yaptırdıklarını söyledi. 2 günlük bir sempozyum sonucunda pedagogların anadilin bir binanın temelini oluşturduğu, yeni öğrenilecek dilinde o temelin üzerine inşa edilmesi gerektiği sonucuna vardıklarını anlatan Yurtnaç şöyle konuştu: “0-3 yaş arasında çocuk ana dilini evinde öğrenir. 3-6 yaş arasında da bulunduğu ülkenin dilini ana sınıflarında öğrendiği sürece bir sorun yaşanmaz. Yapılan araştırma sonucunda çift dilli anaokullarının desteklenmesi gerektiği sonucu çıktı. Biz kurum olarak Almanya’da çift dilli anasınıflarının tüm ülkede örnek olacak şekilde Baden-Württemberg Eyaleti’nde uygun buldukları Türk orijinli kişilerin yaşadığı yerde örnek bir proje olarak başlatabiliriz.” Almanya Baden-Württemberg Eyaleti Başbakanı Winfried Kretschmann, eyalet olarak bu talebi yerine getirme imkanları olmadığını söyledi. Kretschmann, ana dil eğitiminin önemli olduğunu ama ağırlıklı olarak Almanca eğitim verdiklerini kaydetti.
GÖÇMENLERİN ÖĞRETMEN VE POLİS OLMALARI İÇİN ÇABA VERİYORUZ
Almanya Baden-Württemberg Eyaleti Başbakanı Winfried Kretschmann, göçmenlerin toplum içindeki hayata uyum sağlaması için yoğun bir çaba gösterdiklerini anlattı. Göçmenlerin kamu kurum ve kuruluşlarında yeterli sayıda yer almadığını kaydeden Kretschman, “Özellikle öğretmenlik ve polislik mesleğinde göçmenlerine yeterli sayıda yer alması için çalışmalarımız sürüyor. Çocukların okul öncesi eğitimi de bizim için çok önemli. İkinci ve üçüncü kuşağın çocuklarının Almanca dilini yeterince bilmediğini gözlemledik. Okul öncesi eğitimle bunu çözmeye çalışıyoruz.” dedi. İslamiyet ve din dersi ile ilgili de çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Kretschman, “Müslüman olan ailelerin bu eğitimden faydalanmasını istiyoruz. Üniversitelerimizde İslam enstitüsü oluşturuldu. Bir taraftan insanlarımızın din ve bilim eğitimine eşit şartlarda ulaşmasını istiyoruz.” diye konuştu.
EYALET BAŞBAKANI BAKANININ SORULAN SORUYU TÜRKÇE CEVAPLAMASINI İSTEDİ
Konuşmaların ardından bir gazeteci “Almanya'da İçişleri Bakanlığı destekli 'Kayıp aranıyor' başlıklı afiş kampanyasına Müslümanların tepki gösterdiğini belirterek, Kretschman'a bu konuda ne düşündüğünü sordu. Soruya Almanya Baden Württenberg Eyaleti'nin Türk kökenli Uyum Bakanı Bilkay Öney cevap vermek istedi. Öney, soruya öncelikle Almanca cevap verdi. Eyalet Başbakanı Winfried Kretschman, tercümanın yerine Öney’in’ın soruya Türkçe cevap vermesini istedi. Kampanya ile ilgili İslam Yuvarlak Masası’nda konuyu ele aldıklarını anlatan Öney, “Katılımcıların bu kampanyaya destek vermediğini somutlaştırdık. Katılımcıların dileklerini mektupla sayın Başbakana bildirdik. Baden Württenberg Eyaleti olarak bu kampanyanın eyaletimizde yayılmasına izin vermeyeceğiz.” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Alman Baden-Mürttember Eyaleti Başbakanı Winfried Krekchmann Yurtnaç'a çikolata hediye etti. Yurtnaç'ta konuk Başbakana İstanbul'un yedi tepesinin sembolize edildiği bir fotoğraf hediye etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz