Berlin’de geçen hafta İslam alimi İbn Rüşd ve ünlü alman şair Johann Wofgang von Goethe’nin isimlerinin birleşiminden oluşan, ülkenin ilk liberal camisi İbn Rüşd-Goethe camii açıldı.
"HİÇBİR CAMİDE ‘EVİNDE’ HİSSETMEYENLER İÇİN KURULDU"
Spiegel Online’a konuşan Ateş, caminin kendilerini Berlin’deki hiçbir camide ‘evinde’ hissetmeyenler için kurulduğunu söyledi.
Ateş “İnsanlar modern, barışçıl, liberal ve toleranslı inançlarını yaşamak istiyor, siyaseten bölücü vaazlar değil. Sözgelimi gelen Müslümanlardan biri birçok vaazda öne çıkan nefret ve geri kalmışlıktan korktuğu için geldi. İslam’ın ülkelerinde radikal bir şekilde aktarımı nedeniyle ülkelerini terk eden göçmenler de bizimle temas kurdu. Suriye’deki imamların Almanya’dakinden daha bağımsız bir şekilde vaaz verdiklerini söyledi. Caminin kapıları, burka ve peçe takanlar dışında herkese açık” ifadelerini kullandı.
Kadın ve erkek eşitliğini savunan, ‘Çok kültürlü Yanlış’, ‘İslam’ın Cinsel Devrime İhtiyacı Var’ gibi kitapların yazarı olan Ateş, Müslüman ve aynı zamanda kadın bir avukat olmanın zıt şeyler olmadığını ifade etti.
TEHDİTLER ALDI
Ateş’in İslam’ın daha açık ve toleranslı bir şekilde uygulanması yönündeki çabaları birçok kişi tarafından desteklense de bazı imamların düşmanca tepkilerine de yol açtı. Ateş’in aldığı ölüm tehditleri nedeniyle, polis cuma namazı sırasında caminin etrafında güvenlik önlemleri aldı.
Ateş, cuma namazından önce verdiği basın toplantısınında da caminin açılışında kendisine Almanya’daki Müslüman Türk erkeklerinin de yardım ettiğini aktardı.
‘SESSİZ KALAN MÜSLÜMAN ÇOĞUNLUĞA HİTAP EDİYOR’
Caminin kurucuları arasındaki İslam bilimci Dr. Abdelhakim Urgi de caminin sessiz kalan Müslüman çoğunluğa hitap ettiğini söyledi. İslam’ın günümüzde kimlik sorunu yaşadığını ve reforma ihtiyacı olduğunu belirten Urgi, caminin siyasetin dinin üzerindeki etkisinden kurtulmasına yarayacağını söyledi.
Öte yandan caminin açılışına kentteki Yahudi, Hristiyan, eşcinsel grupların temsilcileri de katılmıştı.