Ev içi şiddet hala açıkça konuşulamayan bir tabu. Almanya'da bu yılın başında yürürlüğe giren "Şiddetten Korunma Yasası" ile kurbanların konumu güçlendirildi ve polisin duruma müdahalesi de kolaylaştı.
Almanya'da ev içi şiddete karşı yürürlüğe giren yeni yasa ile şiddet uygulayanlara karşı polis dava açabiliyor. Daha önce şiddete uğrayan kişinin dava açması gerekiyordu ve bu durum çoğu kez maddi ya da manevi bağımlılık yüzünden ya hiç açılmıyor ya da geri çekiliyordu. Köln Emniyet Teşkilatı'ndan Maren Leisner yeni yasa ile deneyimlerini şöyle anlatıyor: "Eğer bir kişinin bedeni ya da özgürlüğü açısından tehlike mevcutsa, o zaman şiddet uygulayanı evden uzaklaştırabiliyoruz ve 10 güne kadar eve dönmesini engelleyebiliyoruz. Geçmişte, böyle bir tehlikeye tanık olduğumuzda, şiddete başvuranı evden çıkarıyorduk ama ertesi gün yine eve dönebiliyordu. Büyük ihtimalle zaten uğradığı şiddetle sinmiş olan kadını daha da korkutuyordu. Bu durumda kurbanların kadın evine sığınmaktan başka şansı kalmıyordu. Şimdi 10 günlük uzaklaştırma ile en azından kadının kendine gelmesini sağlayabiliyoruz."
Yasa ile getirilen 10 günlük uzaklaştırma cezası ile şiddet kurbanlarına bu süre içinde kendini toparlama ve gelecek hakkında düşünme fırsatı veriliyor. Kadınların yasal hakları ile sosyal açıdan alabilecekleri yardım hakkında bilgi edinebilecekleri Kadın Danışma Merkezleri, bu sürede şiddet kurbanlarına destek veriyor. Köln'deki merkezden Elisabeth Fassbender, şiddet kurbanlarına yol gösterdiklerini anlatıyor: "Biz, önce şiddete uğrayan kişinin durumunu anlamaya çalışıyoruz. Neden şiddet ortamına varıldı? İlişkiyi devam ettirmek istiyor mu? Alternatifleri neler gibi sorulara cevap arıyoruz. Çoğu kadın, alacağı yardımları ve yasal haklarını öğrendikten sonra rahatlıyor ve geleceği daha kararlı planlayabiliyor. Aynı zamanda çocuklar için, örneğin eğitim konusunda yardım ediyoruz. Bundan sonra kadının eşinden ayrılmayı isteyip istememesi kendine kalmış bir şey."
Yeni yasa, kadınların eşlerini, evin sahibi bile olsa kapı dışarı etmelerine izin veriyor. Bu durumda erkeklerin nereye gittiği ise henüz istatistiklere geçmemiş. Benzeri bir yasanın 1997 yılından bu yana geçerli olduğu Avusturya'da yapılan araştırma ise, erkeklerin çoğunun, sayısal olarak üçte ikisinin, annesinin evine gittiğini gösteriyor. Şiddetten Korunma Yasası'nın evden atma hakkı veren bu maddesinin kötüye kullanılmaması için de önlem alınmış. Polis olay yerine çağrıldığı zaman, evin ve şiddete maruz kalan kişinin durumunu ayrıntılı olarak raporluyor, komşularla ve tanıklarla konuşuyor, kurban için tehlikenin devam edip etmediğini araştırıyor. Polisler bu iş için eğitim alıyor ya da eğitimli meslektaşlarını olay yerine çağırıyor. Böylece yasanın kötüye kullanılması önlenmiş oluyor.