HABER

Almanya'da 'Panther' krizi

Alman Ordusu'nda eski 'Marder' tanklarının yerini alması için daha önce düşünülen 'Panther' tanklarının geliştirilmesi için hazırlık yapan Alman silah üreticileri, Savunma Bakanlığı'nın, 285 milyon Euro'luk projeyi geciktirmesinden endişe ediyor.

Almanya'da 'Panther' krizi

İHA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Alman basınında bugün, 'Savunma Bakanı Rudolf Scharping'in, yeni savunma yatırımlarına yaklaşık 1 milyar Euro ayırdığı' yönünde haberler yer aldı. Buna göre, Bakan Scharping, 2003 yılı bütçesini görüşmekte olan Meclis Bütçe Komisyonu'na, 'Euro-Fighter'lar için 600 adet havadan yere roket satın alınacağını ve bunun için yaklaşık yarım milyon Euro gerektiğini bildirdi.

Scharping ayrıca, Tornado savaş uçaklarının kullanım süresinin uzatılması için 147.5 milyon Euro ayrılmasını istedi. Aksi takdirde bu uçakların 2003 yılı başından itibaren yavaş yavaş kullanılmaz hale geleceğini öne sürdü.

Bu haberin, daha Bütçe Komisyonu'nun son toplantısı yapılmadan basına yansıması ise tesadüf değil. Son günlerde Alman Sanayiciler Birliği ve ana muhalefetteki Hristiyan Demokrat Birlik Partisi sözcüleri, Savunma Bakanı Rudolf Scharping'i eleştiri yağmuruna tutuyor. Bu tepkilerin arkasında, yeni üretimi planlanan 'Panther' tanklarının yattığı anlaşılıyor. Yapılan planlamalar, 'Panther'lerin, Alman Ordusu'nun elindeki eski 'Marder' tanklarının yerini almasını öngörüyor.

İki Alman silah üreticisi, Rheinmetall ve Krauss Maffei-Wegman, geçen günlerde bu tankların geliştirilmesi için 'Panther Systems' şirketini kurdu. Bu tankların geliştirilmesinin maliyeti ise 285 milyon Euro olarak hesaplanıyor. Ancak şimdi, Savunma Bakanlığı'nın bu tankların geliştirilmesi ve üretimi için 2003 bütçesinde 65 milyon Euro'luk bir meblağı öngörmemesi ihtimali, projenin gecikmesini gündeme getiriyor.

Rheinmetall şirketi yöneticisi Ernst-Otto Krmer, 'Panther' tanklarının, Alman Savunma Sanayii'nin önümüzdeki on yıl içinde düşündüğü tek teknolojik yenilik olduğunu hatırlatıyor ve projenin gecikmesinin, 'sadece orduya değil sanayiye de darbe vuracağını' iddia ediyor.

Alman Sanayiciler Birliği Genel Müdürü Ludolf von Wartenberg de, 'Panther' programının gerçekleşmemesi halinde, üretime katkıda bulunan birçok küçük ve orta ölçekli işletmenin de zarar göreceğini savunuyor.

Savunma Bakanı Rudolf Scharping ise sanayicilerden gelen bu tepkileri göğüslemeye çalışıyor. Scharping, bütçe planlamalarında yer almayan ve özel sektörle işbirliği içinde kullanılacak milyarlık yatırımların varlığına dikkat çekiyor. Bakan, bu ek yatırım imkanlarıyla ve özel sektörün katkısıyla, Alman Ordusu'nun tüm araç parkının yenileneceğini söylüyor.

Savunma Bakanı Scharping, sanayicilere desteğini ispat etmek için, Alman silah şirketlerinin Amerikan ve diğer yabancı yatırımcılar tarafından yutulmasının da önüne geçmeye kararlı olduklarını da vurguluyor. Meclis Bütçe Komisyonu'na verilen bir belgede, 'Federal Hükümet'in, bu yönde bir gelişime karşı tedbir almakta olduğu' kaydediliyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler