Associated Press'in haberine göre, Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Johannes Dimroth, 10 Alman vatandaşının öldüğü saldırıyla ilgili soruşturma için bugün İstanbul'a geldiğini söyledi.
Dimroth, ABD'deki FBI'a karşılık gelen Alman Federal Kriminal Polis Teşkilatı'ndan (Bundeskriminalamt-BKA) uzmanların, Türk yetkililere destek vereceğini söyledi.
Dimroth, saldırının arkasında IŞİD'in olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine, böyle tahminlerde bulunmak için "çok erken" olduğunu söyledi.
ALMAN BAKAN İSTANBUL'DAN AYRILDI
Öte yandan Sultanahmet'te meydana gelen bombalı saldırının ardından bölgede inceleme yapan ve İçişleri Bakanı Efkan Ala ile bir görüşme yapan Almanya İçişleri Bakanı Thomas De Maiziere İstanbul'dan ayrıldı. DHA'nın haberine göre, özel bir uçakla saat 16.30'da beraberindeki heyetle birlikte Almanya'ya dönen Alman İçişleri Bakanı Maiziere'yi Atatürk Havalimanı VIP Salonu'ndan İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Ali Ulutaş uğurladı.
TÜRK HEYETİ DE LUDWIGSHAFEN'A GİTMİŞTİ
Almanya'nın Ludwigshafen kentinde, Şubat 2008'de Türklere ait bir binada çıkan yangında dokuz Türk hayatını kaybetmişti. Olayın ardından dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talebi üzerine, yangına ilişkin soruşturmaya Türkiye'den giden uzmanlar da katılmıştı.
Yurtdışında yaşayan Türklerden sorumlu Devlet Bakanı Mustafa Said Yazıcıoğlu, Emniyet'ten dört görevli ile birlikte olay yerine giderek Alman polisi ile beraber çalışmıştı.
Almanya Dışişleri Bakanlığı: Sultanahmet'te ölenlerin tamamı Alman vatandaşı
Almanya, İstanbul'da dün Sultanahmet Meydanı'nda yaşanan intihar saldırısında 10 vatandaşının öldüğünü açıkladı.
Daha önce yapılan açıklamalarda saldırıda sekiz ya da dokuz Alman'ın öldüğü belirtilmişti. Saldırıda hayatını kaybeden bir kişinin ise Perulu olduğu açıklanmıştı.
Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sawsan Chebli tarafından Berlin'de gazetecilere yapılan açıklamada, saldırıda 10 Alman vatandaşının öldüğü duyuruldu.
Chebli, hastanede tedavi gören yedi Alman vatandaşından beşinin yoğun bakımda olduğunu sözlerine ekledi.
Alman sözcünün açıklamaları, AFP ve Reuters tarafından aktarıldı.
Terör örgütü IŞİD tarafından düzenlenen saldırıda, intihar bombacısının dışında 10 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırının ardından Peru da bir vatandaşının öldüğünü duyurmuştu.
Sultanahmet saldırısı uluslararası gazetelerde geniş yer aldı
Dünya medyası dün İstanbul Sultanahmet’teki IŞİD saldırısıyla ilgili gelişmeleri yakından takip ederken, turistlerin hayatını kaybettiği terör olayı bugün de birçok uluslararası gazetenin birinci sayfasında yer aldı. Bazı yayın organları, hassasiyet göstererek rahatsız edici olay yeri fotoğraflarına yer vermezken, bazı gazeteler ceset fotoğrafları yayınlamakta bir beis görmedi.
Amerikan New York Times gazetesi, uluslararası baskısının birinci sayfasında olayı “Bomba, İstanbul’un turist merkezinde 10 kişiyi öldürdü” başlığıyla verdi.
Gazete, Türkiye’nin “İntihar saldırısı, IŞİD tarafından gönderilen bir Suriyelinin işi” açıklamasını spotuna taşıdı.
New York Times, ulusal baskısında da saldırıya ilk sayfasında yer verirken, olay yerinden görsel kullanmamayı tercih etti.
İtalyan Corriere Della Sera gazetesi, saldırıda 10 Alman turistin hayatını kaybettiğine manşetten dikkat çekerken, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun terör saldırısını IŞİD’in gerçekleştirdiği açıklamasına ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in “Özgürlüğümüz kazanacak” çıkışına ilk sayfasından yer verdi.
Gazete, birinci sayfasında feci şekilde can veren turistlerin fotoğraflarını kullanmadı.
Polonya’da yayın yapan Dziennik Polski gazetesi de Türkiye’yi yasa boğan saldırıyı olay yerindeki polisleri yansıtan bir fotoğrafla verdi. Gazetenin başlık tercihi ise “İstanbul’un merkezinde bombalı saldırı: Kurbanların çoğu Almanya’dan.”
İngiltere’nin saygın gazetelerinden Guardian ise olayı manşet yanından işleyerek, “İstanbul’da yapılan intihar saldırısındaki 10 ölümden IŞİD sorumlu” başlığını kullandı. Guardian da ilk sayfasında fotoğraf kullanmamayı tercih eden yayınlar arasında yer aldı.
Geçen yıl hedef olduğu terör saldırılarıyla dünyanın gündeminden düşmeyenFransa'da da gazeteler Sultanahmet saldırısını kapsamlı olarak ele aldı.
Liberation, "Türkiye Avrupa'nın barut fıçısı" başlığını kullanırken, saldırının "Stratejik komşuda gerginliği artırdığını" yazdı.
Le Figaro ise "IŞİD, Türkiye'de istikrarı bozmak için terör tohumu ekti" başlığıyla olayı okurlarına duyurdu. İki gazetede de Sultanahmet'te olay yeri güvenliğini sağlayan polislerin görselini kullandı.
KUPÜRLERİ KULLANMIYORUZ ÇÜNKÜ...
Öte yandan İspanyol El Pais, Alman Frankfurter Allgemeine ve İtalyan La Repubblica gibi saygın gazeteler, terör saldırısına birinci sayfasından geniş yer verdi.
El Pais, “Türkiye, İstanbul’da 10 kişinin ölmesine yol açan saldırıda IŞİD’i suçluyor” başlığını kullandı.
Frankfurter Allgemeine, birinci sayfasının en üstünden duyurduğu haberde, hayatını kaybeden birçok kurbanın Alman olduğuna dikkat çekti.
La Repubblica da manşet yaptığı haberinde “İstanbul’da turistlerin öldürüldüğünü” yazdı.
Ancak söz konusu üç yayın organı da olay yerinden rahatsız edici fotoğraflar kullandığı için birinci sayfalarını yayınlamamayı tercih ediyoruz.