2022 itibariyle 17 santralın tümü kapanacak.
JAPONYA’da Fukuşima nükleer santralinin mart ayından beri radyasyon sızdırmasından sonra doruğa çıkan “nükleer karşıtı” savaşta Almanya, nükleer enerjiden çark etme kararı alan ilk sanayileşmiş ülke oldu.
Başbakan Angela Merkel başkanlığındaki önceki akşamki koalisyon toplantısında, yedi saat süren ateşli tartışmaların ardından 2022 yılına kadar tüm santralları kapatma kararı alındı. İlk açıklamayı yapan Çevre Bakanı Norbert Röttgen, üretimin durdurulduğu yedi nükleer reaktörde tekrar üretime başlanmayacağını, diğerlerinin de en geç 2021’de kapanacağını söyledi. Alman yetkililer, olası tersliklere göre de nihai süreyi 2022’ye kadar uzun tuttu.
U dönüşü yaptılar
Böylece Merkel, geçen seneki “nükleer santralların faaliyet sürelerini 2036’a kadar uzatma” kararından U dönüşü yapmış oldu. Fukuşima krizinden sonra, 1980’den önce üretilen yedi reaktörü kapatıp, son kararın alınması sağlayan etik komisyonu oluşturan Merkel, “Japonya’nın Fukuşima felaketindeki acizliği bu teknolojinin risklerini yeniden düşünmemizi sağladı. Yeni bir yol izlemek zorundaydık. Enerji alanında yeni bir mimariye ihtiyacımız var” dedi. Merkel’in Hıristiyan Demokrat Partisi ile koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti FDP’nin çevrecileri mutlu eden cesur kararının arkasında, çevreci Yeşiller Partisi’nin son eyalet seçimlerinde büyük başarı yakalamış olması da var. Yeşiller, Hristiyan Demokratların kalesi olarak görülen Baden-Württemberg eyaletinde birinci olmuştu. Yeşillerin eşbaşkanı Claudia Roth, hükümetin teklifinde muallâkta kalan konuların mevcut olduğunu söylerken, SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel ise “Bugün rakiplerimiz bizim politikalarımızı kabul etmek zorunda kalmıştır” dedi.
Bilgi notu
Almanya 17 santralla ABD’nin başını çektiği ‘en çok nükleer santralı olan ülkeler sıralamasında’beşinci sırada. Ülkedeki elektrik enerjisinin yüzde 26’sı nükleer enerjiden elde ediliyor.