BERLİN (İHA) - Berlin'de Küçük İstanbul adlı sokağın denetimi, polis ve eğitimli sosyal danışmanlardan, eski sabıkalı Türkler'e devrediliyor.
Almanya'nın başkenti Berlin'in Kreuzberg ilçesinde hizmet veren Quartier Kriz Yönetimi adlı kuruluşun çatısı altında yeni bir girişimin altına imza atıldı.
Ağustos ayından bu yana hazırlıkları süren projenin ihalesini, uyuşturucu bağımlısı gençleri topluma yeniden kazandıran ODAK adlı kuruluş kazandı. Bu girişime göre, Kreuzberg'deki bazı sokaklarda şiddet uygulayan gençler, polis ya da eğitimli sosyal danışmanlar tarafından değil, sabıkalı kişiler tarafından kontrol altında tutulacak.
Haftalık Spiegel Dergisi'nin sert bir dille eleştirdiği bu girişim, bugün basına tanıtıldı. Projeye göre Kreuzberg, Nauynstr, Adalbert ve Admiralstr, akşamları 18.00 ila 24.00 saatleri arası bu kesim tarafından denetim altında tutulacak. Yaklaşık 5 ay boyunca, bu sokaklarda doğup büyüyen, 80'li, 90'lı yıllarda adını bazı gençlik çeteleriyle duyuran şimdinin yetişkinleri, gençleri taşkınlık yapmaktan ve şiddet kullanmaktan alıkoyacak.
Bu konuda en fazla eleştiri alan nokta ise, çoğunluğu sabıkalı bu kesimin eğitimden geçmeden, doğrudan polis ve pedagogların işini üstlenmiş olmaları.
İhaleyi kazanan ODAK firmasının yöneticisi Orhan Akbıyık, Almanya'da artık Türkler'in de bazı projelerin altına imza atmasının zamanının geldiğini söyledi. Akbıyık, "Bizim gençlerimiz gece gündüz demeden, bu sokak bizim anlayışıyla istedikleri şekilde davranıyor. Zaman zaman da sürtüşmeler, kavgalar olabiliyor. Bu gibi olgular semt sakinlerinin dikkatini çekti. Bu gençlerle konuşup, onların özlemlerini, düşüncelerini öğrenmek istiyorsak, kendi içlerinden gelen kişileri seçelim ve sorunun çözümüne katkıda bulunalım istedik. Onların aracılığıyla, gençlerle iletişim kuralım istedik ve bu noktada bir çalışma başlattık" dedi.
Bu yaklaşımla ilgili eleştirildiklerini belirten Akbıyık, akademik kariyeri olan sosyal pedagoglarla çalışmak yerine, sosyal iletişim gücü olan kişileri tercih etmelerinin eleştiri noktası olduğunu savundu. Bu kişileri, sorunlu olan kesimle kucaklaşmak için bir iletişim aracı olarak gördüklerini ifade eden Akbıyık, projenin, sorunlu kesime bir kardeş, bir yoldaş ve sırdaş sunduğunu savundu.
Şimdiye dek tepeden inme programlar uygulandığını ve buna son verme zamanının geldiğini ileri süren Akbıyık, alternatif olarak sunulan bu projenin kaynaştırıcı bir rol oynayacağına inandığını ifade etti.
Uygulanacak proje ile 6 kişilik bir grup kahvelerde, sokaklarda gençlerle birebir irtibat kurup, hatalı olan davranışlarını düzeltme yoluna gidecek. Projenin maliyeti toplam 49 bin euro. Sözkonusu projeler, daha önceden var olan GANGWAY'le ve Nauynkiez denilen gençlik eviyle de ortak yapılacak. Ayrıca polisle de sürekli diyalog içinde olunacak.