Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından vatandaşla birebir iletişim kurabilmek ve sorunların kaynağına acil müdahalede bulunmak için hazırlanan ‘ALO 181 Çevre ve Şehircilik Hattı’ çok yakında faaliyete geçecek. Çağrı merkezinde 75 kişi istihdam edilecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hazırladığı proje ile sorunların kaynağına ulaşmayı planlıyor. Bu kapsamda hazırlanan ‘ALO 181 Çevre ve Şehircilik Hattı’ kısa sürede faaliyete geçecek. Bakanlık vatandaştan gelen her türlü bilgi ihtiyacını karşılayacak. Gelen başvurular kayıt altına alınacak. Kayıt altına alınan bilgiler ilgili birimlere aktarılacak.
Vatandaş çevre sorunları, hava kirliliği, su kirliliği, toprak kirliliği, radyoaktif kirlilik, Çevresel Etki Değerlendirme ve Tabiat Varlıkları ile ilgili bütün merak ettiklerini ve sorularını Alo 181 hattından 24 saat kesintisiz öğrenebilecek. Bakanlık Türkiye’nin 81 ilden gelen şikayetleri İl Müdürlüğü ile irtibata geçerek anında müdahalede bulunacak. Denetimler sıklaştırılacak.
VATANDAŞI BİLGİLENDİRMEDE SMS YÖNTEMİ KULLANILACAK
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Alo 181 Çevre ve Şehircilik hattını kurmamızdaki temel gaye vatandaşımızın duyarlılığını arttırmaktır. 24 Saat kesintisiz hizmet sunacak sistemle birlikte kirliliğin kaynağına ulaşılacak. Bu noktada vatandaşımıza çok büyük görevler düşüyor. Vatandaşı bilgilendirmede SMS (kısa mesaj) yöntemi kullanılacak” dedi.
Kentsel dönüşümde vatandaşla ortak hareket etmeyi istediklerini ifade eden Bayraktar, “Bu işi vatandaşla birlikte başaracağız. Vatandaşımızın bilmediği birçok konu var. Soru işaretlerini ortadan kaldırmak için bu tip bir çalışma içerisinde bulunduk. İnanıyorum ki kentsel dönüşüme vatandaşlarımız da destek verecek. Hep birlikte bu işin üstesinden geleceğiz. Riskli binalar nasıl tespit edilecek, yıkımdan sonra vatandaş nerede kalacak, kira yardımı kimlere yapılacak, hacizli dairelerin durumu, kaçak yapıların konumu ne olacak, kredi vermesi süreci nasıl işleyecek? Bu ve buna benzer birçok sorunun cevabını vatandaşlarımız bu hat aracılığı ile öğrenmiş olacak. Katılım artacak” diye konuştu.
EN ÇOK MERAK EDİLEN SORU VE CEVAPLAR
6,5 milyon binanın elden geçeceği afet riski altındaki alanların dönüşümünde vatandaş, merak ettiği konularda her şeyi Alo 181 hattından öğrenebilecek. 181 hattıyla vatandaş, riskli yapı, riskli alan ve rezerv alanı gibi 6306 sayılı Kanun’da anlamadıkları konular hakkında bilgi alabilecek. Vatandaş aynı zamanda kentsel dönüşüm sırasında yaşadığı problemleri ve şikayetleri Alo 181 ile Bakanlığa iletip, çözüm yolları arayabilecek. Vatandaşın en çok merak ettiği soru ve cevaplar ise şöyle:
“Örneğin 10 daireli bir apartmanda daire sahiplerinden sadece birinin isteği üzerine depreme karşı binanın dayanıklı olup olmayacağının testi yapılabilir mi?
Kanunda riskli yapıların tespitleri Bakanlıkça hazırlanacak yönetmeliğe göre, yapı maliklerince yaptırılır, bunlar yapmaz ise idare veya Bakanlıkça yaptırılır deniyor. Buna göre, Herhangi bir malik test yaptırabileceği gibi, birlikte bir anlaşma ile de test yapılabilecektir. Diğer taraftan kanunun 8. maddesinde tespitleri engelleyenler hakkında müeyyideler öngörülmektedir.
Riskli alan olarak ilan edilen bölgenin içindeki sağlam binalar da mı yıkıma dahil edilecek. Bu tür sorunları nasıl idare etmeyi planlıyorsunuz?
Riskli alan içerisinde kalan binalardan riski olmayanların yıkılma esası bulunmamakla birlikte, tüm proje alanının bütünlüğü açısından gerekmesi halinde bu maliklerle yapılacak anlaşma doğrultusunda binaları yıkılıp yerlerine yeni binalar yapılabilecektir.
Hacizli dairelerin durumu, kaçak yapıların konumu ve sit alanlarının durumu ne olacak?
Yapılar hacizli olması veya kaçak yapı olması yönünden değil Afet Riskli olup olmadıkları yönünden incelenerek riskli olmaları halinde yıkılacak ya da güçlendirilecektir. Hacizli olan binalar ile kaçak binalar dönüşüme tabii olmak kaydıyla kanunun getirdiği haklardan yararlanacaktır. Bunlara ait mevzuat düzenleme çalışmaları devam etmekte olup, maliklerin üzerindeki borçların devam ettirilerek yeni binalarına kavuşmaları sağlanacaktır.
Kira yardımı dahil her turlu yardım yapılacak deniliyor. Hangi kriterlere göre? Binasını yıkmak isteyen herkes kira ve başka turlu yardım alabilecek mi?
Riskli alanda olup binası riskli olduğu tespit edilenlere Bakanlık ya da idare ile yapacakları anlaşma hükümleri doğrultusunda, bulundukları bölgenin sosyo-ekonomik durumları da dikkate alınarak kira yardımı yapılacaktır.
Binamızın riskli olduğunu düşünüyoruz ama 3’te 2 çoğunluğu yakalayamıyoruz. Ne yapılması gerekiyor?
Üçte iki oranına bakılmaksızın herhangi bir malik tarafından tespitler yaptırılabilir.
Riskli yapılar nasıl belirlenecek? Riskli alan ve rezerv alanlar nasıl belirlenecek?
Riskli yapılar Bakanlıkça lisanslandırılan kurum ve kuruluşlarca belirlenecek, Riskli alan Bakanlar Kurulu Kararı ile, rezerv alanlar ise Bakanlıkça belirlenecek.
Riskli yapının tespit masrafları ve yıkım masraflarını kim ödeyecek?
Riskli Yapı Tespit ve yıkım işleri mülkiyet sahipleri tarafından masrafları kendilerine ait olmak üzere gerçekleştireceklerdir.
Arsamın (bina ya da konut) bulunduğu mahallede nasıl bir dönüşüm planlandığını hangi kurumdan öğreneceğim?
Projeyi yürütecek idareden öğrenilebilecektir.
Kentsel dönüşüme katılmak istiyorum ama hiç param yok. Zaten güçlükle geçiniyoruz. Evimi yıkacaklarsa ben nerede hangi şartlarla oturacağım?
Konut ve arsanın tapu kayıt durumu tespit edilerek hak sahipliği konumuna ve ekonomik durumuna göre uygulama yapılacaktır. Evi yıkılan hak sahiplerine kira yardımı veya konut tahsisi yapılacaktır.
Oturduğumuz apartmanda (mahallede) 3’te 2 çoğunluğa ulaştık. Şimdi ne yapmamız gerekiyor? Dönüşüme başlayacak firmayla biz mi irtibata geçeceğiz?
Bahse konu yapının bulunduğu alanın riskli alan olarak ilan edilmesi halinde işi idare (belediyeler) yürütecek ve duyurular yapacaktır.
Riskli alan dışındaki bir bina ise ve yapılan tespitlerde riskli olduğu belirlenmiş ise bu takdirde dönüşüme bina sahipler 3’te 2 oranı ile karar verecek.
Dönüştürülen bir yerde daha yüksek maliyetle ev almak istersem kredi imkanı sağlanacak mı, kolaylık sağlanacak mı?
6306 sayılı kanun kapsamındaki hak sahipleri bu kanun kapsamındaki kredilerden faydalanabilir. Dönüşüm alanlarında hak sahiplerinden arta kalan konutların satış şartları ve kriterleri ilan edilecektir.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz