EĞİTİM

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Alt geçit nasıl yazılır? Alt geçit ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Yazım ve telaffuz kurallarına uyulmadığı sürece özellikle birleşik türde kelimelerde çok sık hataya düşülür. Bunun nedeni bazı birleşik türde kelimelerin ayrı bazılarının ise bitişik yazılması gerekiyor olmasıdır. Hangi kelimenin neye göre ayrı ya da bitişik yazılacağını bilmek için kuralları da bilmek gerekir.

Alt geçit nasıl yazılır? Alt geçit ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe dilinde farklı kelimelerin bir araya gelerek yeni anlamlara karşılık gelen, yeni türde oluşturdukları kelimeler birleşik kelimelerdir. Ancak her birleşik türde kelime ayrı ya da bitişik olarak yazılmaz. Nasıl yazılacakları Türkçe yazım ve imla kuralları doğrultusunda belirlenmiştir. Bu kurallara uyulmaması hâlinde yazım hatasına düşülmesi normaldir.

Alt geçit nasıl yazılır?

Alt geçit yazımında en sık hata yapılan birleşik türde kelimeler arasında yer alır. Türk Dil Kurumu (TDK) bu kelime için isim türünde tek bir tanım yapmıştır. Bu tanıma göre alt geçit, trafiğin mevcut akışını kesmemek amacı ile bir yolun alt kısmından geçirilmiş olan batçık, geçit ya da battıçıktıdır. Batçık ve battıçıktı kelimeleri aynı zamanda alt geçit kelimesinin eş anlamlı kelimeleridir ve cümle içinde bu kelime yerine kullanılabilir.

Birleşik türde bir kelime olan alt geçit TDK’ye göre de ayrı olarak yazılmalıdır. Çünkü bu birleşik türdeki kelime ayrı yazılması gereken birleşik türde kelimeler için oluşturulan kurallara uygun bir kelimedir.

Alt geçit ayrı mı yazılır?

Alt geçit doğru yazılışı ayrı olmalıdır. Bitişik yazılması yazım hatası yapılmış olduğu anlamına gelir. Bir birleşik türde kelime bazı durumlarda ayrı olarak yazılır. Bu durumlardan alt geçit kelimesine uygun olan durumun açıklaması ise şu şekildedir:

  • Nesne, alet, eşya isimlerinden birinin adı ile oluşturulmuş olan birleşik türde kelimeler ayrı olarak yazılırlar. (Örnek: Masa örtüsü, el kitabı, çekme kat, tüp geçit, üst geçit, alt geçit.)

Alt geçit bitişik mi yazılır?

Alt geçit kelimesi ayrı yazılması doğru kabul edilmiş olan birleşik türde kelimelerden biridir. Çünkü ayrı yazılan birleşik türde kelimelerin içerdiği kurallara uygun olarak birleştirilmiş bir kelimedir. Türkçe'de bitişik yazılması gereken birleşik kelime kurallarından bazıları şöyledir:

  • Tek heceli Arapça kökenli olan etmek, olmak yardımcı fiilleri ile yazılanlar
  • Bitki isimleri, hayvan isimleri, hastalık isimleri
  • Kelimelerden ikisi ya da ikincisi anlam ya da ses değişikliğine uğrayanlar

En Çok Aranan Haberler