Türkiye deyince aklınıza gelen ilk tatlı nedir?
— Mynet Yemek (@MynetYemek) February 20, 2016
Her şehrin tanınmış bir yemeği vardır. Bu şehirler de tatlılarıyla ünlü.
Brüksel / Waffle
Şehrin sakinlerini turistlerden ayırmanın yollarından biri waffle'ı nasıl sipariş ettiklerini dinlemekten geçer. Yerliler bunu yerken krema, çikolata ve diğer malzemeleri katmaz. 20 kareden oluşan Brüksel waffle'ı sadece meyveli ya da tereyağlı ve pudra şekerli yenir.
İstanbul / Lokum
İstanbul'un Osmanlı dönemi tatlıcılarından en ünlüsü Ali Muhiddin Hacı Bekir'dir. 1777'de Kastamonu'dan gelmiş ve şehrin eski yerleşim yerinde, Bahçekapı'da şeker ve lokum dükkanı açmıştır.
Daha sonra başka bölgelerde yeni şubeler açarak büyüyen mağazanın orijinali bugün Mısır Çarşısı yakınındadır. İstiklal Caddesi'nde de şubesi olan mağazanın ürünleri Kadıköy'de üretilmektedir.
New York / Cheesecake
Peynirli kek (cheesecake) 1400'lerden beri Avrupa'da yenen bir tatlıdır. Fakat 1940'larda Lindy's adlı restoran, krem peynir, yağlı krema, vanilya ve bisküvi tabanlı New York tarzı peynirli keki ölümsüzleştirdi.
Floransa / Dondurma
İtalya'nın Floransa bölgesi dondurmasıyla (gelato) ünlüdür. Buradaki bütün dondurmacılar kentin en güzel dondurmasını yapma yarışına girmiştir. Mevsim meyvelerine göre bunların tadı da değişir. Kötü kokulu gorgonzola peynirinden bile dondurma yapanlar vardır. Bu şehirde dondurma yanında kaymak da ikram edilir.
Malaka / Palmiye Şekeri Tatlısı
Malezya'nın bu ünlü geleneksel tatlısını tadacak en iyi yer başkent Kuala Lumpur'un güneyindeki Malaka kentidir. Hint irmiği, palmiye şekeri ve Hindistan cevizi sütünden yapılan bu tatlının Malay dilindeki adı 'sago gula malaka'dır.
Lizbon / Yumurtalı Turta
Portekiz'de tatlı ve şekerleme sektörünün tarihi eskilere dayanır. Ülkeye şekeri Araplar getirmiştir. Ortaçağ'da rahipler ve rahibeler manastırda şeker yapıp satardı.
Bunların en gözde olanı yumurtalı, kremalı muhallebi turtası anlamına gelen pastel de nata'dır. Pasta hamuru küçük parçalar halinde çukurlaştırılıp muhallebi ile doldurulduktan sonra 200 derecede fırına verilir. Piştikten sonra üzerine tarçın serpilerek ikram edilir.
Bu makalenin İngilizce aslını BBC Travel sayfasında okuyabilirsiniz.