Herkes oğlum okusun adam olsun dediği için çırak bulamadığını belirten ustalar dertli…
Tonlarca toprağın içindeki bin yıllık uykusundan uyandırılan sarı maden ateşle sınanıyor. Ardından silindirlerin altında eziliyor. Bütününü bulması için kesilip, eğeleniyor. Yüzlerce parçaya ayrılan madenler, değerli parçalarla birleştiriliyor. Daha sonra parlaması için fırçalanan altın 850 milyon yıl boyunca toprak altında bekleyen elmas ve renkli taşlarla süsleniyor.
BİRÇOK ANLAM İFADE EDİYORLAR
Hünerli ellerden geçen altın madeni birçok anlam ifade ediyor. Ziynet eşyaları, binlerce yıldır, kah kötülüklere karşı bir tılsım, kah sosyal konuma işaret eden bir simge, kah güzel zamanların tanığı olarak insan hayatında yer buluyor.
Darphanede basılan altınlar, bayiler tarafından satınalındıktan sonra satış öncesi son olarak altın işleme atölyelerine gönderiliyor. Burada kulpları takılan altınlar daha iyi parlaması için tuz ruhuna bastırılıyor.
Atölyelerde her türlü onarım işi de yapılıyor. Kırık bilezikler, parmağa büyük gelen yüzükler, kulpları kırık cumhuriyet altınları, sökük gerdanlıklar, burkulan 5’i bir yerdeler, bir bir özenle onarılıyor.
“HERKES MEMUR OLSUN” ZİHNİYETİ ÇIRAKLIĞI BİTİRDİ
Atölye ustalarının en büyük sıkıntısı ise çırak bulamamak. Birçoğu çırak bulamadığı için kendi ailesinden veya yakınlarından küçük çocuklarla çalışıyor. Onlar da mesleği öğrenmek için değil yardımcı olmak için geliyor. Okula gitmenin mesleğin önüne geçtiğini belirten ustalar, “Herkes oğlum okusun memur olsun” diyor. Kimse mesleğe önem vermiyor” dedi.
İSTANBUL’DAN GELİYOR ŞANLIURFA’DA KULPLANIYOR
20 yıldır altın onarımı ve bakımı yaptığını belirten atölye ustası Nihat Yıldırım, “ İşlediğimiz altınlar bize İstanbul’dan geliyor. Vitrincilerimiz bize kulplandırma işlemi için gönderiyor. Kulpları takıp vitrinlere ve müşterilerimize gönderiyoruz” dedi.
ALTIN FİYATLARININ YIL SONUNA DOĞRU ARTIŞA GEÇMESİNİ BEKLİYORUZ
Bankaların altın satacak olmasının atölyeleri değil daha çok vitrinleri etkileyeceğini belirten Yıldırım, “Altın fiyatları her yıl olduğu gibi bu yıl da sene sonuna doğru artışa geçmesini bekliyoruz” dedi.
İŞLER DURGUN
“Frenk bağı, akıtma, bilezik ve yüzük” diye tabir edilen takıları parlatma makinesinden geçirdikten sonra kuruması için özel yapım talaşa bırakan atölyeciler, son günlerde piyasanın durgun olmasına bağlı olarak işlerin aksadığını dile getirdi.
sanliurfada altin atolyesi ustalari cirak bulamamaktan sikayetci www sanliurfa com
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz