YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altın Dişe Artık Ilgi Yok

HAYATİ AKÇAY - Ordu Üniversitesi (ODÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Varol Çanakçı, altın dişe rağbetin yıllar geçtikçe çeşitli nedenlerle azaldığını söyledi.

HAYATİ AKÇAY - Ordu Üniversitesi (ODÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Varol Çanakçı, altın dişe rağbetin yıllar geçtikçe çeşitli nedenlerle azaldığını söyledi. Çanakçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda "altın diş" kullanılmasında ciddi düşüşlerin gözlemlendiğini belirtti. Hastaların artık altın diş yerine değişik alternatifleri tercih ettiğini kaydeden Çanakçı, altın dişin hastaya maliyetinin oldukça fazla olduğunu anlattı. Dişte altının yerini alabilecek yeni materyallerin çıktığını dile getiren Çanakçı, şöyle devam etti: "Bilindiği üzere önceden altın insan vücudunda doku dostu bir materyal olarak tercih ediliyordu. Ağızda da kullanılıyor ve sıkça tercih ediliyordu. Altın diş kullanımı oldukça eski yıllara dayanıyor. 20-30 yıl öncesine kadar da altın diş insanlar tarafından sıkça tercih ediliyordu ancak daha sonra diş tedavisinde çeşitli materyaller oluşunca, bunların da daha ucuz olması ve bu materyallerin de altın gibi dokuya uyumlu olmasıyla insanlar altın diş kullanımından vazgeçti." Yeni materyallerin daha sert yapıda ve dayanıklı olması nedeniyle hastaların altın dişten vazgeçtiğini belirten Çanakçı, "Bunların yanında ekonomik nedenlerden dolayı da altın dişler kullanılmıyor. Eskiden hastalarımız altın diş kullanmayı tercih ederdi ancak artık çeşitli nedenlerden dolayı altın diş rağbet görmüyor. Biliyoruz ki bir diş en az 2-3 gram altından oluşuyor. Herkes bir altın diş yaptırsa o da ciddi maliyetleri bulur" ifadelerini kullandı. - "Estetik açıdan da hoş değil" Çanakçı, altın dişin estetik açıdan da hoş görünmediğini vurgulayarak, şunları kaydetti: "Özellikle ön bölgelerde görünüş açısından estetik güzelliği yok bu dişlerin. Artık ağzın iç ve dış taraflarında beyaz renkten yapılan protezler kullanılıyor. Günümüzde dişlerin beyazlığı, güzel görünmesi ve estetiği daha ön planda. Bunlardan dolayı da altın dişler tercih edilmiyor. Altın dişler daha çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde tercih ediliyordu. Hatta bazı kişiler nişanlı kızların bir dişini altından yaparlarmış. Bu durum onlara bir zenginlik ve zarafet katarmış. Geçmişte bunları duyuyorduk ancak günümüzde pek bunlara rastlamıyoruz." Prof. Dr. Çanakçı, altın fiyatlarındaki artışın altın diş kullanımının düşmesinde önemli bir etken olduğunu da sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler