YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

“altın Koza” Başlıyor

Adana'da, ilki 1969 yılında düzenlenen ve doğal afet, ekonomik kriz ve darbeler nedeniyle dönem dönem...

“altın Koza” Başlıyor

Adana'da, ilki 1969 yılında düzenlenen ve doğal afet, ekonomik kriz ve darbeler nedeniyle dönem dönem ertelenerek bu yıl 43. yılına girmesine rağmen 19.'su gerçekleştirilebilen Altın Koza Uluslararası Film Festivali, ilk kez kesintiye uğramadan üst üste 8. kez yapılacak.

Türkiye'nin başta Yılmaz Güney, Ali Şen, Danyal Topatan, Şener Şen, Bilal İnci, Ferdi Tayfur, Yılmaz Köksal, Aytaç Arman, Salih Güney ve son yıllarda Arap ülkelerinde de dizileri sevilerek izlenen Kıvanç Tatlıtuğ gibi sanatçı yetiştiren kentlerden biri olan Adana'da temeli 1960'lı yılların başında atılan Altın Koza Film Festivali, 1969 yılında hayata geçirildi.

Festivalin amblemi o dönem Adana'nın simgesi olan pamuk kozası oldu. Pamuk ağalarının yardımıyla başlayan festival, pamuk üretiminin o dönemlerde 250 bin hektar iken günümüzde 20 bin hektara kadar gerilemesi ile olumsuz etkilendi.

1964 yılında başlayan Altın Portakal Film Festivali'ne alternatif olarak hayata geçirilen Altın Koza Film Festivali, bir türlü bekleneni veremedi. Antalya, Altın Portakal Festivali'nin 48.'sini gerçekleştirmeye hazırlanırken, Adana bu yıl 43. yılında 19. festivali gerçekleştiriyor. Festival ilk kez 1969 yılında gerçekleştirildi. Adana Belediyesi'nin organize ettiği Altın Koza Festivali, kesintiye uğramadan 1973 yılına kadar devam etti. Devletin içinde bulunduğu durum, darbeler ve ekonomik nedenlerden dolayı belediye, festivale 19 yıl ara vermek zorunda kaldı.

'Sanatçı beşiği olan Adana festival yapmayı başaramıyor' denilirken, 19 yıl aradan sonra 1992 yılında 6. Altın Koza Film Festivali ile festival tekrar canlandı. Dönemin Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Çolak festivali tekrar başlattı. 1998 yılına kadar devam eden festival, 1998 yılında Adana'da yaşanan depremden dolayı iptal edildi. Ardından 1999 yılında Marmara Depremi yaşanınca festivale ayrılan bütçe Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak tarafından yardım amaçlı olarak deprem bölgesine gönderildi. Bu nedenle festivale bu kez 8 yıl ara verildi, 2005 yılına kadar yapılamadı. 2005 yılına kadar geçen dönemde büyük ekonomik krizler yaşanması ve belediyenin hiçbir kurumdan destek almaması festival sürecini zora soktu. Festivale 3. kez 2005 yılında start verildi. Altın Koza 2005 yılında tekrar canlandırıldı. O günden sonra Altın Koza, 2010 yılına kadar kesintisiz yapıldı. Adana'da mart ayından itibaren Büyükşehir Belediyesi'nde olağanüstü günler yaşandı. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden geçici olarak alındı. Meclis seçim yaparak merkez ilçe Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan'ı başkan vekili seçti. Ancak bir kişinin ilçe belediye başkanının, başkan vekili olamayacağı yönünde yargıya başvurması, Çelikcan'ın vekilliğini düşürdü. Bunun üzerine Meclis 1. Başkan vekili Mustafa Tuncel başkan vekili oldu. Yaşanan başkanlık karmaşasına rağmen 17. Altın Koza Film Festivali'nin yapılması için tüm hazırlıklar tamamlandı. Festivalin 7-13 Haziran tarihleri arasında yapılacağı duyuruldu.

Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Tuncel, 17. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nin Gazze'ye giden yardım gemilerine yapılan saldırı ve İskenderun'daki terör saldırısı nedeniyle ertelendiğini açıkladı. Böylece yapılmaya başlandığından beri sürekli kesintiye uğrayan Altın Koza Festivali, bu kez iptal olmadı ancak ertelendi. Ancak daha sonra meclisin yapmış olduğu seçimde Meclis Üyesi Zihni Aldırmaz başkan vekili seçilerek başkanlık karmaşasına son verildi. Belediyede taşlar yerine oturduktan sonra 20-26 Eylül tarihleri arasında 17. Altın Koza Film Festivali yapıldı.

18.'si geçen yıl düzenlenen Altın Koza Film Festivali 43. yılında yine iptal edilme tehlikesi atlatsa da üst üste ilk kez 8. defa yarın başlıyor.

230 FİLM ÜVRETSİZ GÖSTERİLECEK

Türkan Şoray'ın 'Onur Konuğu' olduğu, 230 filmin ücretsiz olarak gösterileceği ve 838 bin lira para ödülünün dağıtılacağı festivalde, jüri başkanlığını yönetmen Ferzan Özpetek'in yapacağı 'Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması' bölümünde 14 yerli film yarışacak. Yönetmen Fatih Akın'ın 'Cennetteki Çöplük' filminin Türkiye'deki ilk gösterimi de festivalde yapılacak. Geleneksel Yaşam Boyu Onur Ödülleri ise bu yıl yapımcı Abdurrahman Keskiner ile oyuncular Ediz Hun ve Perihan Savaş'a verilecek.

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması ve Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması'nın da yapılacağı festivalde, dünya sineması seçkisi, özel gösterim bölümleri, belgesel gösterimleri, söyleşiler, konserler, atölye çalışmaları ve sergiler de sinemaseverlerle buluşacak. 17 Eylül'de sinema konuklarının geleceği festivalde, 21 Eylül'de Mimar Sinan Kültür Parkı yanına yapılan 'Yazlık Sinema Salonu'nun açılışı gerçekleştirilecek. Atatürk Anıtı'na 19 Eylül'de çelenk koyacak olan sanatçıların halkı selamladığı geleneksel 'Sevgi Korteji' de 21 Eylül'de saat 17.30'da gerçekleştirilecek.

Altın Koza Film Festivali'nin 'Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması' bölümünde ödül için 14 yerli film çekişecek. Veli Kahraman'ın yönettiği 'Ana Dilim Nerede?', Yeşim Ustaoğlu'nun yönettiği 'Araf', İsmail Güneş'in yönettiği 'Ateşin Düştüğü Yer', Elife Uluç'un yönettiği 'Aziz Ayşe', Orhan Eskiköy ve Zeynel Doğan'ın yönettiği 'Babamın Sesi', Derviş Zaim'in yönettiği, 'Devir', Pelin Esmer'in yönettiği 'Gözetleme Kulesi', Reis Çelik'in yönettiği 'Lal Gece', Selim Evci'nin yönettiği 'Rüzgarlar', İnan Temelkuran ve Kristen Stevens'in yönettiği 'Siirt'in Sırrı', Belmin Söylemez'in yönettiği 'Şimdiki Zaman', Filiz Alpgezmen'in yönettiği 'Yabancı', Zeki Demirkubuz'un yönettiği 'Yeraltı' ve Erden Kıral'ın yönettiği 'Yük' filmi 350 bin liralık 'En İyi Film Ödülü' için yarışacak.

Festivalde, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nın jürisine dünyaca ünlü yönetmen Ferzan Özpetek başkanlık yapacak. Jüride, görüntü yönetmeni Eyüp Boz, müzisyen Hasan Saltık, öğretim üyesi Hülya Uğur Tanrıöver, oyuncular Nejat İşler ile Nurgül Yeşilçay ve yapımcı Zeynep Özbatur Atakan da yer alacak. Film-Yön ve SİYAD ise 'En İyi Film Ödülleri' için, kurumsal olarak kendilerinin belirleyeceği jüriyle değerlendirme yapacak. Yarışma sonuçları, 22 Eylül'de yapılacak büyük ödül töreninde açıklanacak.

Festivalin Ulusal Uzun Metraj Yarışması'nda yer alan bazı filmlerin Türkiye ve dünya prömiyeri de festival süresince Cinemaximum Salonu'nda gerçekleştirilecek. Filiz Alpgezmen'in 'Yabancı', Elfe Uluç'un 'Aziz Ayşe', Derviş Zaim'in 'Devir', Erden Kıral'ın 'Yük', İnan Temelkuran ve Kristen Stevens'ın 'Siirt'in Sırrı' ve Selim Evci'nin 'Rüzgarlar' filmi dünya prömiyerini, Pelin Esmer'in 'Gözetleme Kulesi' ve Yeşim Ustaoğlu'nun 'Araf' filmleri de Türkiye prömiyerini festivalde yapacak.

Toplam 838 bin lira para ödülünün dağıtılacağı festivalde, En İyi Film Ödülü 350 bin lira olarak belirlendi. Yılmaz Güney Ödülü 75 bin lira, geçen yıl 50 bin lira olan Adana İzleyici Ödülü 25 bin lira, En İyi Yönetmen Ödülü de 50 bin lira olarak açıklandı. Festivalde ödül alan her filme ayrıca Altın Koza heykelciği verileceği belirtildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler