EĞİTİM

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altmış nasıl yazılır? TDK'ye göre altmış doğru yazılışı nedir?

Çok zengin bir kelime dağarcığına sahip olan dillerden biri de Türkçe dilidir. Fazla sayıda sözcük bulunan kelime haznesinde tüm kelimelerin doğru yazımları belli kurallar ile belirlenmiştir. Türkçe yazım ve imla kurallarına bağlı kalınarak yazılmayan kelimeler ve cümlelerin yazımlarında hata yapılır. Kurallar bu nedenle son derece önemlidir.

Altmış nasıl yazılır? TDK'ye göre altmış doğru yazılışı nedir?

Türkçe dilinde sayılar da harfler ile yazılabilmektedir. Nasıl yazılacağı ise bazı kurallara bağlıdır. Örnek olarak birden fazla basamağı bulunan sayılar ayrı olarak yazılmalıdır. Bunun dışında para birimleri saatler ya da farklı ölçü bilimleri de noktalama işaretlerine dikkat edilerek yazılması gereken durumlardır. Bu kurallar bilinmediği sürece cümle içinde sayı ve rakam yazımlarında yazım hatası yapılabilir.

Altmış nasıl yazılır?

Altmış yazımında çok sık hata yapılan ve tereddüde düşülen sayılardan biridir. İki basamaklı bir sayı olan altmış TDK’ye göre de (Türk Dil Kurumu’na) altmış olarak yazılması gereken bir sayıdır. Türk Dil Kurumu altmış kelimesi ve sayısı için ikisi isim biri sıfat türünde 3 farklı tanım yapmıştır. Bu tanımlar şu şekildedir:

  • İsim türünde: Elli dokuzdan hemen sonra gelen sayının ismi.
  • İsim türünde: Altmış sayısını gösteren 60 ve Roma rakamlarına göre LX ile gösterilen rakamların adı.
  • Sıfat türünde: Altı kere on ve elli dokuzdan bir artık olan sayı.

TDK'ye göre altmış doğru yazılışı nedir?

Türk Dil Kurumu altmış sayısı için atmış ya da benzeri başka türlü yazımları hatalı kabul eder. Bu sayının harfler kullanılarak yazılmasının doğru şekli Türk Dil Kurumu’na göre de altmış şeklinde olmalıdır. Altmış doğru yazılışı ve yanlış yazılışlarına örnek bazı cümleler şunlardır:

DOĞRU:

  • Yaşı altmış oldu ama hem genç gösteriyor hem de çok enerjik biridir.

YANLIŞ:

  • Atmış gün boyunca gelmesini bekledim.

En Çok Aranan Haberler