YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altso'da Sosyal Medya Paneli

ALTSO, 11 Ocak 2012 Çarşamba günü ekonominin mucize çözümlerinden ‘’Sosyal Medya’’ konusunda bir panel düzenledi.

Altso'da Sosyal Medya Paneli

ALTSO, 11 Ocak 2012 Çarşamba günü ekonominin mucize çözümlerinden ‘’Sosyal Medya’’ konusunda bir panel düzenledi. Günümüzde üç buçuk milyar insanın doğrudan veya dolaylı olarak kullandığı Sosyal Medya’yı etkin ve verimli kullanma yöntemlerinin anlatıldığı seminer ilgi gördü.

Saat 14:00’da ALTSO Konferans Salonu’nda gerçekleşen seminere konuşmacı olarak Sıde Effect Dijital Reklam Ajansı Kurucusu Enes konuk ve TTNET , Sosyal Medya Direktörü Murat Kahraman katıldı. Panelin oturum başkanlığını ise Akdeniz Üniversitesi Girişimcilik ve İş Geliştirme Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Kenan Yüce yaptı.

Toplantıda açılış konuşmasını yapan ALTSO Başkan Yardımcısı Mevlüt Dalabasmaz, dünyada 3 milyarı geçen sosyal medya kullanıcısı olduğuna dikkat çekti. Dalabasmaz, “Ekonominin mucize çözümlerinden ‘’Sosyal Medya’’, bugün tüm sektörlerde yerini aldı. Günümüzde KOBİ ölçeğinden en büyük işletmelere ve kurumlara kadar her ölçekteki firmalar, rekabette başarılı olabilmek için artık sosyal medyayı kullanır hale gelmiştir. Günümüzde üç buçuk milyar insanın sosyal medyayı doğrudan veya dolaylı olarak kullandığı sanılmaktadır. İşte bu yapısı ile Sosyal Medya işletmelerinde vazgeçilmezi olmuş ve giderek popülerliğini arttırması, artık klasik pazarlama yöntemleri yerine sosyal medyanın ciddi anlamda kullanılması sonucunu doğurmuştur. Sosyal Medya’nın pazarlama konusunda etkilediği alanların ulaştığı büyük boyutlar ve bunun işletmelere sunduğu fırsatlar nedeni ile bu bilgi kaynağının verimli ve etkin kullanımı da önem kazanmıştır. “ dedi.

“SOSYAL MEDYA ALIŞKANLIĞA DÖNÜŞTÜ”

TTNET , Sosyal Medya Direktörü Murat Karahan Sosyal medya ile geleneksel medyanın farkına değindi. İnternetin hayatımıza girmesiyle sosyal medya anlayışının geliştiğini belirten Kahraman, buna rağmen geleneksel medya ile iletişimin devam ettiğini söyledi. Ancak sosyal medya sayesinde daha özgür ve etkili bir medya anlayışının geliştiğini belirten Kahraman sosyal medyanın özellikle pazarlama ve iş hayatı üzerinde yoğun etkisi olduğunun altını çizdi.

Sosyal medya sayesinde tüketici ile çok daha kolay, ikili ve uzun süreli bir ilişki kurulabildiğini ve pazarlanan ürünlerin tanıtımı ve satışında ciddi artış gösterdiğini söyledi.

Kahraman, Mikroblog ve sosyal sitelerin ülkemizde çok yaygınlaştığını ve özellikle tweter ve facebook ile insanlar arasında çok yönlü iletişim ağları kurulduğunu söyledi. Tweter sayesinde cep telefonu mesajı gibi kısa cümlelerle iletişim kurulduğunu ama sosyal ağlardan Facebook’un internet kullanıcılarının yüzde 95’i tarafından kullanıldığını söyledi.

Sosyal medya aracılığı ile pazarlama yapan firmaların da bu gibi siteleri takibe alarak yeni satış argumanları geliştirdiğine işaret eden Kahraman, “Her marka sosyal medyada bulunmalı mı?” şeklindeki soruna da “Evet, kesinlikle…” olarak cevap verdi.

Bugün dünyada evlenen 4 çiftten birinin sosyal medya aracılığı ile tanıştığını, ülkemizde internet kullananların yüzde 95’inin sosyal medyayı kullandığını, cep telefonundan sosyal medya kullanıcılarının ise son dönemlerde çok büyük artış gösterdiğini, dünyada en çok taraftarı bulunan takımlar listesinde bu yöntemle 3 Türk takımının yer alabildiğini, dünyaca ünlü çok sayıdaki sporcu, devlet adamı ve sanatçının geleneksel medyadan önce aldıkları bazı önemli kararları da kendi migroblog sitelerinden yaptığını söyledi.

Dünya’da gençlerin yüzde 48’inin gece uyumadan önce Facebook hesaplarını kontrol ettiğine de değinen Kahraman, bu tip sitelerin bağımlılık yarattığına dikkat çekti. Günümüzde Facebook hesabı olan gençlerin günde en az 2 saat kadar hesaplarını kontrol ettiğini aksi takdirde oksijensiz kaldıklarını ifade ettiklerini dile getirdi.

İnternetsizliğin yarattığı sıkıntılara da dikkat çeken Kahraman verdiği ilginç örnekte ise; “ Bazı evlerde özellikle gençler evde su, elektrik kesilsin ama internetim kesilmesin “ diyorlar. Kahraman, dünyadaki birçok büyük firmanın kendi web sitelerini kullanmaktan vazgeçtiklerini ve Facebook Fanpage ile tüketiciye ulaştığını söyledi. Bugün başka şirketlerin web sayfalarını takip etmenin de mümkün olmadığını söyleyen Kahraman, “sadece günde 10 şirketin web sitesini takip etsek başka iş yapacak vakit bulamayız. Bu nedenle şirketler kendi web sitelerinden çok Fanpage sayfalarına yöneliyorlar. Oradaki üye sayıları ile reklam yapmayı tercih ediyorlar” dedi.

DİGİTAL DÜNYA BÜYÜK İMKANLAR BARINDIRIYOR

Sıde Effect Dijital Reklam Ajansı Kurucusu Enes Konuk’ da, Sosyal Medya Panelinin adına “Z Raporu” ibaresini eklemesinin sebebini açıklayarak başladığı konuşmasında; “ A’den Z’ye baktığımız zaman sosyal medya konusunda en büyük hedef kitlenin gençler ve hatta 0-10 yaş gurubu olduğunu görüyoruz. Artık “Y” bile hedef kitle değil. O nedenle “Z” diyoruz. ABD Başkanı Barak Obama’nın dünyanın en zengin ailelerine verdiği yemekte çoğunluğu 19 bilişim sektörü ile uğraşan aile oluşturdu. Yani bilişim teknolojisi ile çok büyük gelir elde edebilirsiniz. Bu ailelerin içinde Facebook un kurucusunun da var olduğunu söylersek, sosyal medyanın mali getirisi hakkında daha net bilgi vermiş olabiliriz” dedi.

Herkesin ortak görüşünün; “Gençler interneti daha iyi kullandığı” yönünde olduğunu da sözlerine ekleyen Konuk, bu nedenle geleceğin sektörünün çok önceden fark edildiği gibi Digital Dünya olduğunu hatırlattı.

İnternetin sınırsız bir dünya olduğunu ve en küçük fikirlerin geliştirilebileceği uygun bir zemine sahip olduğunu belirten Konuk; “ Facebook bugün insanlar arasında bir duvar oldu. Bu duvar daha da kalınlaşıp insanların hayatına etki edecek gibi görünüyor. Yani internette geleceği tahmin etmek daha kolay. Çünkü sınırsız düşüncenizi ancak internet yoluyla hayata geçirebilirsiniz” dedi.

Web sitesi kurma tekniklerine de değinen Konuk, projeksiyon sunumunda bir sitede login (giriş) kısmının sol tarafta olması nedeniyle sitenin çok fazla ziyaret edilmediğine dikkat çekti. Facebook gibi başarılı sosyal medya araçlarının tamamına yakınında login bölümünün sağ tarafta olduğunu çünkü yapılan araştırmalarda insanlara verilmek istenen mesajın sitenin sağ tarafından çok daha iyi algılandığının saptandığını söyledi.

Google’nin müthiş bir digital enstrumantal olduğunu da belirten Konuk, sitesini ön plana çıkarmak ve google arama motorunda en üstte yer almak için de bazı teknikler olduğunu söyledi. Google Adwords gibi ücretli sitelerden birçok insanın yararlandığını ve firmalarına çok büyük katkılar yaptığına da değinen Konuk, “ Çoğu insan bu siteye para yatırıyor. Boşuna yatırmıyorlar elbette. Aylık ortalama 1000 Tl kadar bütçe ayıran orta ölçekli firmalar var. İşte bu site özellikle sistemi başarıyla kullanan KOBİ’lere büyük fırsatlar yaratıyor. Verdikleri paranın çok daha fazlasını kazanma imkanı tanıyor. Ama sistemi bilmeyenler ödenen paralara şaşırıp kalabiliyor” dedi.

TTNET , Sosyal Medya Direktörü Murat Karahan, e-ticaret konusuna girmeden önce Google Adwords ve Facebook reklamlarının önemine dikkat çekti. Karahan, ilan vermek isteyenlerin bu alternatifleri de değerlendirmesi gerektiğini ifade etti.

Sıde Effect Dijital Reklam Ajansı Kurucusu Enes Konuk ise, yeni Türk Ticaret Kanunu’nun getirdiği yeniliklerden olan şirketlere web sitesi kurma zorunluluğunun da bu bilgiler ışığında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Konuk, şirketlerin kuracakları web sitesi aracılığı ile sosyal medyada yerini alabilmeleri gerektiğini söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler