YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altuntaş: Anadolu’da girişimciliğin iki unsuru yüzyıllar önce çıktı

ABD Başkanı Barack Obama’nın iki yıl önce Beyaz Saray’da düzenlediği girişimcilik zirvesinin davetlileri arasında yer...

Altuntaş: Anadolu’da girişimciliğin iki unsuru yüzyıllar önce çıktı

ABD Başkanı Barack Obama’nın iki yıl önce Beyaz Saray’da düzenlediği girişimcilik zirvesinin davetlileri arasında yer alan Baybars Altuntaş, 21. yüzyılda en büyük girişimcilik zirvesi yapıldığını, ancak Anadolu’daki girişimciliğin yüzyıllar öncesine dayandığını açıkladı.
Yönettiği ve üyesi olduğu sivil toplum kuruluşlarıyla Türkiye ve dünya ülkelerinde ses getirmeyi başaran Baybars Altuntaş, Abdullah Gül Üniversitesi’ni ziyaret ederek, girişimcilik konusunda seminer verdi. Akademik ve idari personelin katılımıyla düzenlenen seminere ilgi fazla oldu.
Abdullah Gül Üniversitesi toplantı salonunda gerçekleşen seminerin açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Musa Hakan Asyalı yaptı. Prof. Asyalı, Baybars Altuntaş ile Ortadoğu Liderlik ve Girişimcilik Araştırma Uygulama Merkezi kurduklarını ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e bu projeyi sunduklarını belirtti. Prof. Asyalı, konuşmasında, üniversite ve geliştirdikleri projeler hakkında şu bilgileri verdi: “Abdullah Gül Üniversitesi olarak ufkumuzu, vizyonumuzu belirleyip güçlü adımlarla yola çıktık. Liderlik ve Girişimcilik hakkında gençlerimizi, toplumumuzu aydınlatıp yeni ufuklar geliştirmeye çalışıyoruz. Üniversitemizi topluma kazandırmaya, toplum ile bütünleştirmeye ve hep birlikte kalkınmaya çalışacağız.”
Rektör Prof. Dr. Musa Hakan Asyalı’nın konuşmasının ardından, Baybars Altuntaş kürsüye çıktı. Girişimcilik konusunun nasıl gündeme geldiğini anlatan Altuntaş, 21. yüzyılın en önemli girişimcilik zirvesinin ABD Başkanı Obama tarafından ABD’de düzenlendiğini belirtti. Buna rağmen dünya tarihinde ilk ticari anlaşmanın Kayseri’de yapıldığını, paranın da Manisa’da Lidyalılar tarafından icat edildiğini hatırlatan Altuntaş, Anadolu topraklarının aslında girişimciliğin 2 temel unsurunu yüzyıllar önce ortaya çıkardığını ifade etti. Altuntaş, konuşmasına hayatından kesitler sunarak, şöyle devam etti:
“Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü'nde okurken, dönemin Rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder’e bir proje sunduk. Ardından büyük başarılar beraberinde geldi. Hafta sonları Boğaziçi Üniversitesi’nden onaylı İngilizce Sertifika Programı yapma fikri kafamda doğmuştu. Projeyi hazırlayıp rektörüme sundum. O da bu fikri oldukça olumlu karşıladı ve birlikte Boğaziçi Üniversitesi’nden onaylı İngilizce Sertifika Programı açtık. Üniversitemizin kapıları halka açıldı. Türkiye’nin ilk yaşam boyu eğitim konseptini ortaya çıkarmış olduk. Burada önemli olan Baybars Altuntaş’ın böyle bir projeyi başlatmış olması değil, bir üniversite öğrencisinin neler yapabileceğini görmektir. Şunu da belirtmek gerekir ki bu türlü yeni fikirlerin hayat bulabilmesi için en tepedeki insanın da o vizyona, heyecana sahip olması gerekiyor. Rektörüm Üstün Hoca, 'koskoca rektör sıradan bir üniversite öğrencisiyle böyle bir projeye kalkışır mı?' demedi. Sonuçta Boğaziçi Üniversitesi'nin ek binaları o projeden gelen parayla yapıldı. 'Avrupa’nın En Sosyal Sorumluluk Sahibi Üniversitesi Ödülü'nü de böylelikle almış olduk. Şimdi ben aynı heyecanı Prof. Dr. Musa Hakan Asyalı’da gördüm. Bir klasik bürokrat tipi vardır; sadece yönetir, bir de ben bu işe nasıl bir katma değer katarım diye heyecan hisseden insanlar vardır. İşte Rektör Prof. Dr. Asyalı da bence bu kişilerden birisi. 3 ay gibi kısa bir süre içinde cumhurbaşkanımızın da çok hoşuna giden Ortadoğu Girişimcilik ve Liderlik Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin kuruluş noktasına kadar geldik. Ardından, yönetmelik olarak YÖK’ten de onaylandı. Bu uygulama merkezinde 3 tane hedefimiz var. Birincisi girişimcilik, ikincisi eğitim, üçüncüsü finansman. Bu üç konsepti bir şemsiye altında toplamayı hedefliyoruz.”

“TÜRKİYE’YE, HATTA ORTADOĞU’YA PROJEMİZİ YAYACAĞIZ”
Günümüzde ABD'de bir iş fikri olup, finansman fikri olmayan girişimcilere 270 bin tane melek yatırımcının 26 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleştirdiğini anlatan Baybars Altuntaş, “Avrupa Birliği’nde 4 milyar Euro'luk bir yatırım 70 bin melek yatırımcıyla gerçekleşiyor. Dolayısıyla biz bu melek yatırımcılık konseptini Türkiye’de ilk ticari anlaşmanın yapıldığı yer olan Kayseri’den Türkiye’ye; hatta Ortadoğu’ya yayma projesini Prof. Dr. Musa Hakan Asyalı ile pişirdik ve Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanımıza sunduk, kendileri projeyi çok beğendi. Netice olarak iş fikri olan girişimcileri bir çatı altında topluyoruz. Bu girişimcilerin iş fikirlerini pratiğe nasıl dökebileceklerine yönelik iş planı geliştirme, melek yatırım alma, sunum yapma gibi bütün tekniklerini bir eğitim şemsiyesi altına almaya çalışıyoruz. Böyle bir uygulama sadece Türkiye’de değil Ortadoğu’da da ilk kez gerçekleşecek bir faaliyet. Girişimcileri ve onların alacakları eğitimi bir araya getirmek yetmez. Yatırımcıları da bir araya getireceğiz.” diye konuştu.
Altuntaş, geçen yıl Türkiye’de Melek Yatırımcılar Derneği'nin başkanı seçildiğini, bunun ötesinde 6 ay evvel de merkezi Brüksel’de olan Dünya Melek Yatırımcılar Birliği'nin de yönetim kurulu üyesi seçildiğini anlattı. Altuntaş, böylece, Türkiye’de ilk kez bir üniversitenin Avrupa Melek Yatırım Ağı'nın üyesi olarak faaliyet sürdüreceğini dile getirerek, “Bu proje, çok kısa zamanda yurt dışında ses getirecek bir çalışma haline gelecektir, böylece Abdullah Gül Üniversitesi, Cumhurbaşkanımızın adını taşıyan Türkiye’de en prestijli üniversite olmaya adaydır.” ifadesini kullandı.
Seminer sonunda, Rektör Prof. Dr. Asyalı, Altuntaş’a günün anısına plaket takdim etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler