Ve tuvaleti kullandıktan sonra parmak uçlarınızdaki mikrop sayısının 2 katına çıktığını… Ya da sadece el yıkayarak mide bakterileri oluşumunun % 47 oranında önlendiğini, sabunla el yıkamanın, 5 yaş altı çocuklarda ishal ve zatürre ile ilgili enfeksiyonları % 50’den fazla oranda azalttığını… Dünyada, ilk kez Dettol’ün önderliğinde, Avrupa Hijyen Konseyi ve Türk Pediatri Kurumu’nun desteğiyle Türkiye’de kutlanan 16 Ocak Hijyen Günü’nde, sağlık profesörleri ile anneleri ve çocukları bir araya geldi. “Hijyen Elçileri” olarak Türkiye Hijyen Platformu’nda yerini alan uzmanlar, özellikle küresel salgın hastalıklara karşı en değerli önlemin, 1 yaşından itibaren “doğru el yıkama” alışkanlığının edinilmesi konusunda birleştiler. Temiz görünen her şeyin, “hijyen” anlamına gelmediğini vurgulayan Avrupa Hijyen Konseyi Başkanı Prof. Dr. John Oxford, şunları söyledi:
“Hijyen, temizliğin çok önemli bir bileşenidir. Bir yüzey temiz görünebilir ama gözümüzle göremediğimiz bakteriler barındırabilir. Bu yüzden, yüzey temizliklerinde dezenfektanları veya el temizliğinde antibakteriyel ürünleri kullanırız. Hepimiz en kirli yerlerin tuvaletler olduğunu sanırız ama mutfaklardır. Buzdolabı, bulaşık süngeri ve mutfak havlusu hijyen düşmanlarıdır. E.koli, stafilokokos mikropları barındırırlar ve sinsice iç hastalıklarına yol açarlar. Ellerimiz de, su ve sıradan sabunlarla yıkadığımızda temizlenmez ve parmak araları ve kıvrımlar bakterileri barındırmaya devam eder.”
Birincisi düzenlenen Türkiye Hijyen Platformu’nda yerini alan Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Hayran ise, tek başına ”hijyen” diye çırpınmanın anlamlı olmadığını, bu bilincin toplum genelinde yayılması gerektiğini belirterek, “Bunun için çocuklardan başlayarak bu bilinç oluşturulmalı. Temizlik kavramının gelişmediği, hijyenik uygulama ve önlemlerin yetersiz olduğu bir toplumda bireysel hijyenine dikkat eden bir kişi risk altında kalmaya devam edecektir. Öte yandan bireysel hijyene önem vermeyen bir kişi de çevresindeki hijyen önlemleri ne olursa olsun çeşitli hastalık risklerine açık olacaktır. Ancak, hastalanmayı bir korku, temizliği de bir saplantı haline getirmemek gerekir.” dedi.
Çocuklar “6 adımda doğru el yıkamayı” öğrendiler.
Tüm katılımcıların, hijyen kültürünün sağlık için taşıdığı önemi dile getirdiği Türkiye Hijyen Platformu’nda, bundan sonra yapılması gerekenler ve hijyen elçilerinin taşıdıkları sorumluluk paylaşıldı. Büyükler tartışırken, platformun minik konukları ise onlar için hazırlanan özel bir alanda tiyatro ve atölye çalışmalarına katıldı.
Türkiye Hijyen Platformu, muhteşem bir finalle sona erdi. Sahneye çıkan ve “6 adımda el yıkama” şarkısını söyleyen minikler korosu, katılımcıları şaşırtarak çok büyük alkış topladı.