HABER

Alzheimer teşhisi doğru mu?

Alzheimer teşhisi doğru mu?

Hidrosefali yaşlılıkta Alzehimer ve Parkinsonla en çok karıştırılan hastalık. Çünkü bu üç hastalığın belirtileri de birbirine çok benzer.. Hidrosefali kafa içinde anormal miktarda sıvı birikmesi olarak tanımlanır.

Daha çok 55 yaş ve üzerinde görülen bu nörolojik hastalık, biriken sıvının oluşturduğu basınç nedeniyle sinirlerde gerilmeye neden oluyor.

Florance Nightingale Hastaneleri Nöroşürirji Bölümü Genel Koordinatörü, Profesör Cengiz Kuday, bu hastalığın belirtilerini şöyle sıralıyor;

Yürüme Bozukluğu:

Yürüme bozukluğu , hafif dengesizlikten , yürüme ya da ayağa kalkamamaya kadar değişik derecelerde görülebilir. Hastalar genelde ayaklarını kaldıramazlar, merdiven çıkma ya da frene basmada güçlük çekerler. Düşmeler görülür. Yürüme güçlüğü en belirgin ve ilk ortaya çıkan semptomdur.

Unutkanlık ya da hafif Demans

Hafif Demans günlük aktivitelere ilginin azalması, unutkanlık, rutin işlerin aksaması, kısa dönem hafıza kaybı olarak tanımlanabilir. İnsanlar genelde dil kabiliyetlerini kaybetmezler, fakat herhangi bir problemin olduğu gerçeğini reddedebilirler. Bütün hastalarda belirgin hafıza kaybı görülmesi gerekmez.

İdrar Kaçırma

Mesane kontrolünün kaybı hafif olgularda idrara çıkma sıklığında artma olarak görülürken , daha ciddi olgularda mesane kontrolü tamamen kaybolur (idrar kaçırma). İdrara sık çıkma her 2-3 saatte bir görülebilirken , güçlü ve acil idrar yapma hissi oluşabilir. Bu durum bazen o kadar şiddetli olabilir ki hastalar idrarını tutamayabilir. Çok nadir olarak büyük abdesti kaçırma görülebilir. Bazı hastalarda mesane problemleri hiç görülmeyebilir.

Bu 3 belirti genelde yaşlanma ile beraber görüldüğü için NBH hastalarının büyük çoğunluğu 60 yaş üzerindedir. Semptomlar hasta doktora başvurmadan yıllar önce başlayabilir. Zamanla ilerler. İlerleme oranı değişkenlik gösterir. Hastalar doktora ciddi fonksiyon kaybı ya da özürlülük nedeniyle başvururlar. Semptomlar ne kadar uzun süredir varsa tedaviden fayda görme ihtimali o oranda azalır. Bu yüzden erken teşhis tedaviden fayda görme açısından önemlidir.

Peki "Alzheimer" ya da "Parkinson"a da çok benzeyen "Hidrosefali"nin farkı nedir?

Profesör Kuday, çoğu zaman bu hastalıklar arasındaki farkı söylemenin zor olduğunu belirtiyor. Ve devam ediyor:
"Çünkü Normal Basınçlı Hidrosefali (NBH) belirtileri Alzheimer ya da parkinson ile benzerlik gösterir. Bununla beraber, yürüme güçlüğü NBH'de ilk bulgu olarak ortaya çıkar. Bu bulgu Parkinsonun titremelerinden farklıdır. Alzheimerda hafıza kaybı erken görülürken, NBH'da daha geç ortaya çıkar."

NBH'nin en önemli farkı tedavi edilebilmesi

Profesör Kuday bu hastalıkta erken teşhisin önemine dikkat çekiyor.
"Hastalar doktora ciddi fonksiyon kaybı ya da özürlülük nedeniyle başvururlar. Semptomlar ne kadar uzun süredir varsa tedaviden fayda görme ihtimali o oranda azalır. Bu yüzden erken teşhis tedaviden fayda görme açısından önemlidir. . Ama NBH tanısı konulursa hastanın tedavi edilebilme şansı vardır."

Peki bu hastalık nasıl teşhis edilir?

En sık kullanılan teşhis yöntemleri ultrason,tomografi ve MR gibi görüntüleme teknikleri ve klinik değerlendirmedir.
Ayrıca belden sıvı alınarak kesin teşhis konulur.

Tedavi

Profesör Cengiz Kuday, bu hastalığın tedavisinde en etkin yöntemin hastaya "Şant" adı verilen bir aletin takılması olduğunu söylüyor.
"Şant kafatası içinde biriken fazla sıvıyı boşaltmak için dizayn edilmiş bir alettir. Takılan alet sayesinde fazla sıvı karın içine boşaltılır .Cerrahi yöntemle bu alet hastaya takılır, sonrasında hasta birkaç gün hastanede kalır."

İyileşme oranı

Profesör Kuday, bu yöntemin tedavideki başarısını şöyle anlatıyor. "Yürüme güçlüğü, hafif unutkanlık ve mesane kontrolü gibi belirtiler şanttan sonraki birkaç gün içinde iyileşebilir ya da biraz zaman alabilir. Genelde belirgin iyileşme ilk hafta içinde görülür. Klinik iyileşme hastadan hastaya değişiklik göstereceği için iyileşmenin ne kadar süreceğini tahmin etmek güçtür."

En Çok Aranan Haberler