HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Amaç mevzuatı uyumlulaştırmaktır"

Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, hazırlanan yönetmelik ve genelgelerde şahısların içki kullanmasına ilişkin herhangi bir yasak getirilmediğine işaret ederek, "Amaç içkiye kısıtlama getirmek değil mevzuatı uyumlulaştırmaktır" dedi.

Başbakanlık Müsteşarı Dinçer, yaptığı yazılı açıklamada, 4 Aralık 2005 tarihli bazı gazetelerde bir haber ajansının haberi kaynak gösterilerek 'Alkol yasağında Ömer Dinçer imzası' başlıklı, kendisini hedef alan bazı haberlerin yer aldığını hatırlattı. Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu ve İl Özel İdaresi Kanunu'na uyumun sağlanması amacıyla İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik'in yeniden düzenlendiğini belirten Dinçer, işyeri açmak isteyen girişimcilerin önündeki bürokratik engellerin kaldırılması amacıyla yapılan düzenlemelerin başında bu yönetmeliğin geldiğini kaydetti. Bu düzenlemenin, AB sürecinde çağdaş normlara uygun olarak yapılan yüzlerce düzenlemeden biri olduğuna işaret eden Dinçer, yönetmelik kapsamında umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin ruhsatlandırılmasının da ele alındığını ifade etti. Yapılan işlemin, kanunlar değiştiği için yönetmeliğin uyumlu hale getirilmesi olduğunu vurgulayan Dinçer, amacın, haberlerde yer aldığı gibi içkiye kısıtlama getirmek değil mevzuatı uyumlulaştırmak, yönetmeliğin yazılış sistematiğine uygun hale getirmek olduğunu belirtti.

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik'in 29. maddesinin 2. fıkrasında bulunan 'içkili yer bölgesi haricinde içkili yer açılmaz' hükmünün, 30 Aralık 1999

tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 'Açılması İzne Bağlı Yerlere Uygulanacak İşlemler Hakkında Yönetmelik'te bulunan bir hüküm olduğunu ve yeni bir hüküm getirilmesinin söz konusu olmadığını ifade eden Dinçer, bu yönetmeliğin 6. maddesinde içkili yer bölgesinin tespit edilmesi gerektiğinin hüküm altına alındığını ve içkili yer açmak için aranacak şartları düzenleyen ilgili maddede 'içkili yer bölgesi dahilinde bulunmak' şartının belirlendiğini anlattı. Dinçer, yapılan değişikliğin yeni bir düzenleme olmadığını, önceki yönetmelikte de yer alan düzenlemenin yeni yönetmeliğin yazılış sistematiğine uygun olarak ifade edildiğini belirtti. Belediye meclisleri ve il genel meclisleri tarafından birden fazla içkili yer bölgesi belirlenebileceğine dikkat çeken Dinçer, içkili yerlerin bir bölgede açılmasının da mümkün olduğunu kaydetti.

Dinçer, halen ruhsatı bulunan içkili yerlerin yeni yapılacak içkili yer bölgesi tespiti nedeniyle ruhsatını kaybetmesinin de söz konusu olmadığını ifade etti.

"YÖNETMELİK VE GENELGEDE İÇKİ KULLANILMASINA İLİŞKİN HERHANGİ BİR YASAK GETİRİLMİYOR"
İçkili yer bölgelerinin tespitinin, daha önce yürürlükte bulunan yönetmeliğe göre vali veya kaymakamların başkanlığında oluşturulan komisyon tarafından yapıldığını hatırlatan Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, yeni yönetmelikle bu yetkinin belediye meclisleri ve il genel meclislerine devredildiğini kaydetti. Dinçer, 2004 yılında yeniden düzenlenen Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu'nun 7. maddesinde umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin bu amaç için ayrılan yerlerde toplanmasına belediyelerin veya il özel idarelerinin yetkili olduğunun da belirtildiğine işaret etti.

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik'in, Bakanlar Kurulu'nun 14 Temmuz 2005 tarihli kararı uyarınca 10 Ağustos 2005 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Dinçer, yönetmeliğin 45. maddesine göre uygulanmasına ilişkin olarak çıkacak sorunların çözümüne ilişkin görüş bildirme yetkisinin İçişleri Bakanlığı'na verildiğini bildirdi. Dinçer, İçişleri Bakanlığı'nca 14 Ekim 2005 tarihinde yayımlanan genelgeyle içkili yer bölgesinin bir belediye sınırları dahilinde birden çok alanda tespit edilmesinde bir engel bulunmadığının belirtildiğini açıkladı. Yönetmelik ve genelgede şahısların içki kullanmasına ilişkin herhangi bir yasak getirilmediğine dikkat çeken Dinçer, içkili yer bölgesi olarak tespit edilemeyecek yerlere ilişkin de yeni bir kısıtlama getirilmediğinin, eski yönetmeliğin 7. maddesi ile yeni yönetmeliğin 30. maddesi karşılaştırıldığında açıkça görüleceğini vurguladı. Dinçer açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Bu haberlerde yönetmelik değişikliği ile yasaklamalar getirildiği ve bu yasaklamalara dayanak oluşturması için şahsımın yeni hükümler getirdiği iddia edilmektedir. Bu iddialar görüldüğü üzere gerçek dışıdır. Üstelik yapılan haberlerde şahsımın Bakanlar Kurulu ve İçişleri Bakanlığı'nın üzerinde bir yetki kullandığı gibi devlet yönetimi anlayışıma aykırı, şahsımı hedef gösterici ifadelere yer verilmiştir. Belli bir amaç hedeflenerek yapılan bu haberlerin, basın ahlakı ile uyuşmadığı açıktır. Bu haberler sebebiyle hukuki haklarımı saklı tutuyorum."

En Çok Aranan Haberler