HABER

Amanos cellatları böyle yakalandı

MERSİN’in Aydıncık İlçesi’nde ele geçirilen ve 2010 yılında 6 asker, 4 polisi şehit ettikleri belirlenen PKK’lı 7 teröristin yakalandığı operasyonun ayrıntıları, bir bir ortaya çıkmaya başladı.

Amanos cellatları böyle yakalandı

Çatışma ihtimaline karşı teröristlerin yerleşim yeri dışında durdurulduğu, ayrıca yaralı olabileceği düşünülerek bölgede 3 ambulansın hazır tutulduğu, yolda trafik denetimi yapılmadığı öğrenildi. Operasyonda, teröristlerin silahlarının ayrı araçlarda olması nedeniyle kullanmaya fırsat bulamadıkları belirlendi.

Hatay’ın İskenderun İlçesi’ndeki Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı İlboğa Kışlası İkmal Destek Komutanlığı’nda nöbet değişimi yapan askeri kamyonete 31 Mayıs 2010’da düzenlenen roketli saldırıda denizci erler Serhat Aslan, Kerem Oğuz Erbay, İsmail Kartal, Erol Tavukçu, Ümit Akbulut ve Erhan Terletme’nin şehit edilmesi, Hatay’ın Dörtyol İlçesi’nde 26 Temmuz 2010’da polis memurları Ali Hacıarap, Hasan Aslan, Emre Yalçın ve Fatih Yıldız’ın şehit edilmesi olayına karıştığı belirlenen 7 PKK’lının 12 Kasım’da yakalanmasıyla, yapacakları bir dizi eylem de önlenmiş oldu.

Yıllardır Amanos Dağları’nda yuvalanan ve zaman zaman kanlı eylemler gerçekleştirilen PKK’lıların sorumlusu ’Fırat Siverek’ kod adlı Kenan Yıldızbakan’ın da aralarında bulunduğu teröristlere yönelik operasyonda tüm ayrıntılarının en ince noktasına kadar hesaplandığı dikkat çekti. ’Fırat Siverek’ kod adlı Kenan Yıldızbakan ile birlikte ele geçirilen ’Erdal Zaza’ kod adlı Bayram Daimi, ’Özgür’ kod adlı Barış Kızılçay, ’Sefkan Amed’ kod adlı Cengiz Nergiz, Mehmet Ataman, Musa Ataman ve Mehmet Şah Çetinkaya’nın Antalya’dan Mersin’e gideceği bilgisine ulaşan Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı operasyon için düğmeye bastı.

POLİS ADIM ADIM İZLEDİ

Antalya’dan Mersin’e kadar yolda teröistler adım adım izlenirken operasyon şöyle gelişti: Amanos kırsalında faaliyet gösteren ve Antalya’da bulunan 7 terörist, kamyonet ve minibüsle Mersin’e doğru yola çıkartı. Antalya’dan itibaren teröristlerin her iki aracını yakın takibe alan istihbarat ekibi, güzergahdaki tüm hareketlerini de anında oluşturulan operasyon masasına bildirdi. Terör örgütü mensuplarının güzergahda polis ekiplerine rastlamaması konusunda da özenli davranılırken, bunun için de güzergahda trafik kontrolleri yapılmadı. Gün boyunca süren ve üst düzey istihbaratçılar tarafından sürdürülen görüşmeler sonucunda örgüt mensuplarının Mersin kent merkezine girmeden operasyona karar verildi.
YARALANIRLAR DİYE AMBULANS BİLE BEKLETİLDİ

Bunun üzerine 12 Kasım’da sabah saatlerinde aralarında keskin nişancıların da bulunduğu çelik yelekli özel tim ekipleri, akrep araçları ile harekete geçti. Çıkabilecek bir çatışma sonucu yaralanacakların hastanelere sevki için de Silifke’den gelen 3 ambulans operasyon bölgesine kaydırıldı.

Bir polis helikopteri de bölgede havadang elişmeleri adım adım izleyip operasyon merkezine bilgi verdi. Öğle saatlerinde Aydıncık ilçe girişinde önlem alan özel harekat polisleri, takipte bulunan istihbarat ekibinin verdiği bilgiler üzerine ev eşyası taşıdığı görüntüsü verilen 33 PT 354 plakalı kapalı kasa kamyonet ve 07 BZE 27 plakalı minibüsü durdurdu. Terör örgütü mensupları silahları arkadaki araçta olduğu için çatışmaya giremeden kıskıvrak ele geçirildi. Operasyon nedeniyle Aydıncık-Silifke yolu yaklaşık yarım saat süre ile trafiğe kapatılırken, 7 terörist yoğun güvenlik önlemleri altında Mersin’e getirildi.

ÇATIŞMA OLACAKMIŞ GİBİ HESAP YAPILDI

Adını vermek istemeyen bir üst düzey yetkili, çatışma çıkmasına karşı çok detaylı bir plan hazırlandığını belirterek şunları söyledi: "Her iki araçta silah olabileceğine kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak, silahların hangi araçta bulunduğuna dair bilgi mevcut değildi. Bu nedenle, operasyonun bir çatışmaya dönüşebileceği ihtimali göz önünde bulunduruldu. Bu nedenle, araçlar Aydıncık İlçesi’nden çıktıktan hemen sonra yerleşimin olmadığı kesimde gerçekleştirildi. Operasyona katılan ekip her an çatışma çıkacak gibi son derece özenli hareket etti. Bu nedenle operasyona katılan ekip özel olarak seçilmişti. Silahlar arkada bulunan kamyonet içinde olduğu için teröristlerin çatışmaya giremedikleri düşünülüyor. Aksi takdirde bir çatışma çıkabilirdi."

RAPOR İÇİN DOKTOR EMNİYET’E GELDİ

Mersin Emniyet Müdürlüğü’nde ayrı ayrı sorgulamaları süren teröristler can güvenlikleri nedeniyle rapor için hastaneye dahi götürülmedi. Sabahın erken saatlerinde Mersin Devlet Hastanesi’ne gelen özel bir ekip, görevli adli tıp doktorunu Emniyet Müdürlüğü’ne götürdü. Teröristler doktor tarafından muayene edilerek rapor verildi. Terör örgütü mensupları yarın Mersin veya Adana’da mahkemeye çıkartılacak.

Bu arada terör örgütü mensuplarının yakalandığı her iki araç ile ilgili de ayrıntılı araştırma sürüyor. Silahların bulunduğu 1996 model beyaz renkteki kamyonetin Tarsus’ta 08.09.2011’de satıldığı, 07 BZE 27 plakalı 1997 model beyaz Hyundai marka minibüsün de 27.10.2011’de satıldığı belirlendi. Ancak her iki aracın da çalıntı olduğu üzerinde duruluyor.

En Çok Aranan Haberler