ANKARA (İHA) - Anavatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Züheyir Amber, "Doğu ve Güneydoğu dahil olmak üzere, tüm ülkede, 'sağlıkta dönüşüm' diye 'sağlıkta çöküş dönemi' yaşatılmaktadır" dedi.
Amber, parlamentoda bugün düzenlediği basın toplantısında, hükümetin sağlık programını değerlendirdi. Sağlık Bakanlığı'nın, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan doktorların Türkiye'de çalışmasını sağlamak üzere çalıştığı kanun tasarı taslağının hangi amaca hizmet edeceğinin muallakta olduğunu belirterek, bunun ülkedeki hekimlere bir göz dağı olduğuna işaret etti. Amber, "Bu tip uygulamaların, AB ülkeleri ve ABD'deki uygulamalarına bakacak olursak, hiçbir yabancı doktorun ülkesinden almış olduğu diploması yeterli gelmeyip, o ülkenin gerekli gördüğü farklı derslerin ve uygulamalarının tamamlanması gerekiyor. Yani Türk doktorlarımız başka bir ülkede çalışmak isterse, o ülkenin tıp eğitimin uygunluğu şartı aranıyor" ifadelerini kullandı.
"Doğu ve Güneydoğu dahil olmak üzere, tüm ülkede, 'sağlıkta dönüşüm' diye 'sağlıkta çöküş dönemi' yaşatılmaktadır" diyen Amber şöyle konuştu:
"Türkiye'de doktor eksiği yoktur. Eksiklik doktorlarımıza verilen değerden kaynaklanmaktadır. Doğu ve Güneydoğu illerimizde görevlendireceği hekimlerimize Batı'daki şartları sağlamak hükümete ağır geldiği için kestirme bir yol denenmek istenmektedir ve sanırım ne kadar ithal doktorumuz olursa bir o kadar da çeviri yapan tercümana ihtiyaç duyulacaktır. Bu gelecek ithal doktorlar mecburi hizmet ve ücret gibi konularda Türk meslektaşlarıyla aynı hakka sahip mi olacaktır? Bu da bir başka çelişkidir. Anavatan Partisi olarak Türk Tabipler Birliği'nin hükümetten istemiş olduğu taleplere katılmamak mümkün değildir."
Hekim açığı bulunan illerde, sözleşmeli çalışmanın sona erdirilmesi ve bunun yasal güvenceye bağlanması, bilime ve hukuka aykırılığı açık olan geçici görevlendirme girişimlerinin bu şekilde sonlandırılması, buralarda istihdam edilecek hekim ve personele performansa dayalı ödeme yerine bütçede güvence altına alınmış ödemelerin yapılması, bu ücretin riskler hesaplanarak yükseltilmesi, bölgede geçen sürenin yüksek hesaplanarak erken emekliliğin sağlanması, bu bölgede görev yapmış hekimlerin sonraki görev yerlerinin il olacağının kesinleştirilmesi, lojman gereksinimlerinin karşılanması ve yıllık izin sürelerinin uzatılması gerekliliğini ifade eden Amber, "Eğer bu hakça talepler hükümete ağır geliyorsa, bunu açıkça itiraf etmelidir. Tekrar ediyorum, ülkemizde doktor açığı yoktur. Tam tersine hükümet yazılı basını takip ederse, her gün onlarca hekim meslektaşım atanmayı beklemektedir" ifadelerine yer verdi.