Siyasi partilerin amblem ve logolarındaki her şeklin ayrı bir anlamı bulunuyor. Seçimlerde "Evet" mührünü basan vatandaşlar için partileri ayırt etmek amacıyla bakılsa da, amblemler partilerin izledikleri çizgilerden söylemlerine kadar birçok özelliğini de yansıtıyor. İşte parti amblemlerinin şifreleri.
AK Parti'nin ambleminde ampulün anlamı şöyle anlatılıyor: "Ampul; ışığı, aydınlığı, şeffaf yönetimi ifade eder. Yanma, hareketi ve gayreti, etrafındaki yedi ışık hüzmesi, Türkiye'nin yedi bölgesini temsil eder." Partinin logoda kullandığı sarı rengin, ışık ve umutla birlikte canlılığı, tevazuyu, bilgiyi ve bilgeliği simgelediği belirtiliyor. Siyah; güç, otorite ve bağlılık; mavi ise sakinlik ve güven işareti olarak görülüyor.
CHP'nin "altı ok"u, Cumhuriyet Halk Fırkasından doğan ve bugün Cumhuriyet Halk Partisi'yle özdeşleşen altı ana kavramı temsil ediyor. Bunlar; Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Halkçılık, Devletçilik, Laiklik ve Devrimcilik. "Milletin yükselişi için fırkanın ruhunda kaynayan hızın ve ileriliğin gösterilmesi fikri fırka işareti olarak okların kabul edilmesinde esas olmuştur. Oklar, Türk oklarının stilize edilmesiyle oluşturulmuştur" denilen tarifte, oklardan en uzununun Türk okunun orantılı olarak stilize edilmiş şekli olduğu hatırlatılarak, arka ucunda yaya takıldığını simgeleyen bir üçgenle kesildiğine dikkat çekiliyor.
İlham kaynaklarını Orhun kitabelerine kadar uzanan Türk milliyetçiliğinden aldığını vurgulayan MHP'nin logosu da tarihi anlamlar taşıyor. Kırmızı zemin üzerine beyaz üç hilalden oluşan MHP logosunun, Osmanlı İmparatorluğunu ve üç kıtada hüküm sürmesini sembolize ettiği vurgulanıyor. Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'nin, 8-9 Şubat 1969'daki olağanüstü kongresinde "Milliyetçi Hareket Partisi" adını almasının ardından ilk Genel İdare Kurulu'nda amblem olarak "üç hilal" kararlaştırıldı. Aynı toplantıda MHP Gençlik Kolları için de 'hilal içinde kurt' amblemi benimsendi. Bozkurt'un, Türklere Ergenekon'dan çıkışta yol gösterdiğinin altı çiziliyor.
Barış ve Demokrasi Partisi'nin ambleminde sarı zemin üzerinde yeşil meşe ağacı dikkat çekiyor. BDP'nin ismi de kırmızı renkte yazılarak "sarı-kırmızı ve yeşil" renkler bir arada yansıtılıyor. 'Meşe ağacı'nın "özgür yaşam ile 'yaşa ve yaşat' felsefesinin sembolü olduğu belirtiliyor. Uzun yaşamı ve dayanıklılığı da simgeleyen meşe ağacının en çok, partinin oy potansiyelinde önemli bir yere sahip olan Güneydoğu'da yetişmesi nedeniyle de özel olarak tercih edildiği belirtiliyor.
Demokrat Parti'nin ambleminde kırmızı beyaz renkler ve Türkiye haritası üzerinde 'kırat' figürü ön plana çıkıyor. Türkiye haritası, Anavatan ile birleşmenin ardından ambleme girdi. DP, 1946'da kurulduğunda 'demokrat' kelimesinin, bu kavrama yabancı halk arasında 'demir kırat' diye anılmasından dolayı 'kırat'ın logoya girdiği belirtiliyor.
Büyük Birlik Partisi'nin ambleminde "hilal" ve "gül" dikkat çekiyor. Hilal; karanlıkları aydınlatan ışığı, yayılmacılığa ve zulme dayanan Yeni Dünya Düzeni'ne alternatifi, muhalif duruşu ve gücü ifade ediyor. Hilalin kucakladığı gülün de Hazreti Muhammed'i hatırlattığı vurgulanarak, "O'nun insanlığa takdim ettiği soylu değerlerini vurgulayan; bozgunculuğu, kini ve zulmü reddeden bir sembol olarak seçilmiştir" ifadesi kullanılıyor.
Saadet'in hilali, şefkati ve milli manevi değerleri temsil ediyor. Amblemdeki beş yıldız da sırasıyla; "saygınlık, itibar ve şeref", "refah ve kalkınma", "insan hakları ve hürriyet", "sevgi, hoşgörü, kardeşlik ve barış" ile "adalet ve hak anlayışını" simgeliyor.
Demokratik Sol Parti'nin ambleminde gök mavisi zemin ve üzerinde kanat çırpan ak güvercin yer alıyor. Gök mavisi "özgürlüğü", ak güvercin ise "barış ve sevgi" mesajlarını içeriyor.
Has Parti'nin amblemindeki güneş "adalet ve medeniyeti" simgeliyor. Güneşin etrafındaki ışınların da Osmanlı devlet tuğrasından esintiler taşıdığına dikkat çekiliyor.