Amerika'nın jandarmaya, Robert Koleji'nin korunması karşılığında 'kırmızı araba' hediye ettiği ortaya çıktı.
Emniyet Genel Müdürlüğü Arşiv ve Dok. Dairesi Başkanlığı'ndan polis memuru Cemal Tepe, Çağın Polisi Dergisi'nde jandarmanın kırmızı arabasının hikayesini yazdı. İstanbul Jandarma Alay Kumandanlığı'nın kullandığı kırmızı renkli makam otosunun hemen hemen her gittiği yerde insanların ilgisini üzerine çektiğini dile getiren Tepe, bu aracı ilk kullanan kişinin ise İstanbul Jandarma Alay Kumandanı Ahmet Faik (Erner) Bey olduğunu ifade etti.
Ahmet Faik Beyin Bağdat Jandarma Alay Kumandanlığı görevinden sonra İstanbul Jandarma Alay Kumandanlığı'na 11 Eylül 1913 tarihinde 2 bin 500 kuruş maaşla tayin olduğunu anlatan Tepe, Mustafa Kemal Paşa ile Harbiye'den sınıf arkadaşı olduğunu kaydetti.
Ahmet Faik Beyin İstanbul Jandarma Alay Kumandanı olduğu sırada Harbiye Nazırı Enver Paşa ile bir konuda görüş ayrılığı yaşadığına dikkat çeken Tepe, olayı şöyle anlatıyor: "Bu ihtilaf; Robert Koleji ile ilgilidir. Şöyle ki; Birinci Dünya Savaşı olanca hızıyla devam ederken, ne olduysa Başkumandan Enver Paşa'ya büyük bir bina lazım gelmiştir. O da Robert Kolej binasını uygun görmüş ve kendilerine tahsis edilmesini istemiştir. Bu duruma İstanbul Jandarma Alay Kumandanı olan Ahmet Faik Bey, şiddetle itiraz etmiştir. Enver Paşa, kendisine; 'Biz bu gece Kolej'e gidiyoruz' deyince Ahmet Bey, 'Karşı koyarım, çarpışırız' demiştir. O gece Ahmet Bey, adamlarıyla beraber Kolej'e gitmiş ve adamlarını uygun mevkilere yerleştirmiş, kendisi de bir çalının arkasına saklanmıştır. Sabaha kadar beklenilmiş ama gelen giden olmamıştır. Bu olaydan sonra Amerikalılar, binanın korunmasından dolayı teşekkür için Jandarmaya kırmızı bir araba hediye etmişlerdir. Kırmızı araba, Ahmet Faik Bey tarafından makam arabası olarak kullanılmıştır. Bu nedenle de gittiği her yerde dikkatleri üzerine toplamıştır."
Kırmızı araba, Ahmet Faik Bey'in kızı Nermidil Binark Erner tarafından yazılan Şakir Paşa Köşkü isimli romanında ise şöyle geçiyor: "Ayşe'nin de talipleri çıkıyor ama kızını kimselere vermeye kıyamayan Şakir Paşa, isteyenleri sudan nedenlerle reddediyordu. O sıralarda İstanbul Jandarma Alay Komutanı olan Ahmet Bey, talip olunca önce onu da reddetti. Fakat Cemal Paşa'nın olumlu aracılığı sonunda bu genç adamla görüşmeye razı oldu. O zaman İstanbul'da pek az otomobil vardı. Özellikle jandarmanın kırmızı arabası herkesin dikkatini çektiğinden, Ahmet Bey, Şakir Paşa'nın kızını istemeye, gösteriş yapar gibi arabayla gitmek istemedi, arabayı köşede bırakarak yaya gitti. Müstakbel damadın bu hareketinden pek etkilenen Şakir Paşa, kızını Ahmet Bey'e vermeye razı oldu…"
Arabanın akıbeti konusunda bir bilgi vermeyen Tepe, "Kim bilir belki de Ahmet Bey tarafından kullanılan kırmızı araba, jandarmanın ilk ve son kırmızı arabasıdır." diye yazdı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz