YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Amerika'dan Gelen İlik, Adanalı Canan'a Hayat Verdi

Adana’da hayatının baharında lösemi hastalığına (kan kanseri) yakalanan üniversite öğrencisi Canan Deniz Günay’a kemik iliği...

Adana’da hayatının baharında lösemi hastalığına (kan kanseri) yakalanan üniversite öğrencisi Canan Deniz Günay’a kemik iliği ‘Sandy Kasırgası’nın yaşandığı Amerika’daki bir gönüllü vericiden geldi.

Yaklaşık 7 ay önce kan kanseri teşhisi konulan ve bir süre kemoterapi gören 24 yaşındaki Canan Deniz Günay’a kemik iliği bulunabilmesi için 3 kardeşi ve yakınlarına tarama yapıldı, ancak uygun verici bulunamadı. Bunun üzerine Ulusal Kemik iliği bankası aracılığı ile yut içi ve yurt dışı taramalar yapıldı.

Umutların tam tükendiği anda 100'den fazla kişinin hayatını kaybettiği ‘Sandy Kasırgası’nın yaralarını sarmaya çalışan Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York kentinden müjdeli haber geldi. Yurt dışında uygun kemik iliği bulunması için tarama yapan Ulusal Kemik iliği Bankası, ABD'de uygun bir kemik iliği olduğunu tespit etti. Doku grubu tam uyan, kurallar gereği kimliği açıklanmayan ABD'li bağışçıdan alınan kemik iliği filmleri aratmayan heyecanlı bir yolculukla Adana'ya getirildi.

KASIRGA VE KAR ENGELİ

Almanya'daki işinin yanı sıra ‘hobi’ olarak ‘uluslararası kurye’ görevini de üstlenen Werner Paulus, en az 110 kişinin öldüğü ‘Sandy Kasırgası’nın etkili olduğu ABD’nin doğu sahillerine giderek, kemik iliğini aldı. Paulus, kasırganın olumsuz etkileri ve kar nedeniyle aksayan uçak seferlerine rağmen genç kızı yeniden hayata bağlayacak olan kemik iliğini, yaklaşık 20 saatlik bir uçak yolculuğunun ardından İstanbul'a kadar getirdi.

Bu güzel haber hasta genç kızın tüm ailesinin hastaneye akın etmesine neden oldu. Annesi, babası ve kardeşleri heyecan içinde iliğin gelmesini beklerken, Alman kurye, Başkent Üniversitesi Yüreğir Hastanesi Erişkin Kemik İliği Nakil Merkezi Kemik İliği Toplama ve İşleme Direktörü Doç. Dr. İlknur Kozanoğlu'nu arayarak, İstanbul'dan kalkacak uçağa yetişmeye çalıştığını ancak, zamanının çok sınırlı olduğunu söyledi. Bu görüşmenin ardından Alman kuryeye bir daha ulaşılamadı.

UÇAK ROTARI İŞE YARADI

Tüm nefesler tutulmuş kemik iliği beklenirken, kuryenin uçağa yetişip yetişemediği bile bir türlü tespit edilemedi. Bunun üzerine konunun iletildiği Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, görevlilere Alman kuryenin ismini bildirerek, bu yolcunun Adana uçağında olup olmadığının tespitini istedi. Yapılan araştırmada, uçağın rötarlı olduğu ve kuryenin de uçağa yetiştiği bilgisi alınınca, doktorlar ve tüm hasta yakınları derin bir nefes aldı. Kemik iliği gece yarısı hastaneye ulaştırıldı.

Laboratuar incelemesi yapılarak canlılığı yüzde 99 olduğu tespit edilen kemik iliği, hiç vakit geçirilmeden hastaya nakledildi.

Yüksek güvenlik önlemi alınan, x ray cihazından geçirilmeyen ve çok özel donanımlı taşıma kutusunda ısı dengesi sağlanan kemik iliği, Başkent Üniversitesi Yüreğir Hastanesi Erişkin Kemik İliği Nakil Merkezi'nde Klinik Direktörü Prof. Dr. Hakan Özdoğu, Medikal Direktör Prof. Dr. Can Boğa ile Hücre İşleme Direktörü Doç. Dr. İlknur Kozanoğlu tarafından 2 saatlik bir sürenin ardından Canan Deniz Günay'a başarılı biçimde nakledildi.

"GÖNÜLLÜ VERİCİ VAZGEÇEBİLİRDİ"

Prof. Dr. Hakan Özdoğu, kemik iliği vericisinin ‘Sandy Kasırgası’nın vurduğu ABD’nin doğu sahillerinde yaşadığını, bu durumun ulaşım açısından bir takım zorlukları da beraberinde getirdiğini anlattı. Özdoğu, “Gönüllü bağışçılar arasından doku grubu uyumlu olan bir kişi aranır. Uygun alıcı adayı bulunduğunda verici ile irtibata geçilerek, kararının değişip değişmediği sorulur. ABD'deki bu vatandaş, felaket bölgesinde yaşamasına rağmen bu bağışından vazgeçmediğini bildirerek, iliğin alınmasını sağlamış. Kasırga nedeniyle vazgeçmiş olsaydı yapılabilecek hiç bir şey olmazdı. Üstelik hastamızın da durumu kritikti'' diye konuştu.

“TOPARLANMA AŞAMASI ÖNEMLİ”

Başkent Üniversitesi Yüreğir Hastanesi Erişkin Kemik İliği Nakil Merkezi Medikal Direktörü Prof. Dr. Can Boğa da "Naklin ardından verilen iliğin yerleşme aşaması önem taşıyor ve bu süre yaklaşık 2 haftayı alabiliyor. Ancak bu tedavinin ilk ve en önemli aşamalarından birisidir. Bundan sonra en az 2 yıl süresince hastamızın, fırsatçı enfeksiyonlar ve tedavi ilişkili komplikasyonlar yönünden çok yakın izlenmesi gerekiyor" dedi.

Prof. Dr. Boğa, aile bağları bulunmayan bir vericinin doku uyumu olasılığının 150 binde bir olduğunu belirterek, "Bu nedenle hastamız için iliğin bulunması büyük bir şanstır. Hastamızın ve ailesinin her zaman metanetlerini koruması ve umutlarını hiç kaybetmemesi bu dönemde bizim işimizi kolaylaştırdı. Çünkü bu hastalıkla mücadelede moral çok önemli" diye konuştu.

“OKULUMU BİTİRMEK İSTİYORUM”

Doktorlarına iyi olduğunu, kendini her geçen gün daha iyi hissettiğini anlatan, Çağ Üniversitesi Uluslararası Finans Bölümü son sınıf öğrencisi Canan Deniz Günay da, hastalığı nedeniyle okuluna ara vermek zorunda kaldığını söyledi. Günay, tedavisinin ardından okuluna yeniden dönüp, diplomasını alarak başarılı bir iş kadını olmak istediğini anlattı.

Kızının hastalığı nedeniyle aile olarak çok zor günler geçirdiklerini, ancak buna rağmen umutlarını hiçbir zaman kaybetmediklerini dile getiren anne Mahide Günay da, “Şu anda çok mutluyuz. Duygularımızı kelimeler ile ifade etmekte zorlanıyoruz. Kızımın hastalığının başından beri, ona uygun kemik iliğinin bulunacağından umutluyduk. Artık güzel ve mutlu günler bizi bekliyor” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler