WASHINGTON (İHA) - Amerikan Kongresi Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komitesi, düzenlediği oturumda, Türkiye-ABD ilişkilerinin son durumu değerlendirildi.
Söz konusu oturumun başkanlığını Cumhuriyetçi Parti Milletvekili Elton Gallegly yaparken, oturumda görüşleri alınan uzmanlar arasında Washington'daki düşünce kuruluşlarından Nixon Center'ın Türkiye uzmanı Zeyno Baran, Washington Institute Türkiye uzmanı Soner Çağatay, Lehigh Üniversitesi Profesörü Henry Barkey ve ABD'nin Ankara Eski Büyükelçilerinden Mark Parris vardı.
Gallegly, açılış konuşmasında Türk Amerikan ilişkilerindeki soğukluğundan endişe duyduğunu söylerken, daha önce kırılamaz diye nitelendirilen bağlarda çatlakların görülmeye başladığını öne sürdü. Türkiye'de kamuoyunun ABD ve Amerikan ordusuna karşı keskin bir olumsuz tavır aldığını, bu durumun Amerikan yönetimini kaygılandırdığını öne süren milletvekili, Irak'taki gelişmeler ve "Yeni Irak Federal Hükümeti İçinde Kürtler'in Durumu" konularının Türkiye-ABD arasında sorun olabileceğini vurguladı. Gallegly, Kıbrıs ve Ermenistan konularındaki gelişmeleri de izlediklerini belirtti.
Öte yandan, Kongre'deki dostluk grubunun başkanı Demokrat Parti Milletvekili Robert Wexler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, İsrail'in yaptıklarını "devlet terörizmi" olarak nitelemesini ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman'ın haftalarca randevu verilmeden bekletilmesinin, Türkiye tarafından hassas bir dönemde atılmış olumsuz adımlar olduğunu öne sürdü.
Oturumda konuşan ABD'nin Ankara Eski Büyükelçisi Mark Parris,ilişkilerdeki sıkıntının nedenleri arasında, Türkiye'nin AB hedefine kilitlenmesi, ABD'nin de 11 Eylül sonrası farklı bir ortama girmesi gibi "dikkat dağıtıcı" unsurları, bürokrasi kaynaklı iletişim yetersizliğini ve yerel politikayı saydı. Parris, problemlerin önemli ölçüde Irak'tan kaynaklandığını belirterek, taraflara diyalog tavsiye etti.
Lehigh Üniversitesi Profesörü Henry Barkey de, konuşmasında, Iraklı Kürtler'in, yeni Irak içinde federal veya konfederal bir yapıya kavuşması yönünde güçlü bir olasılık bulunduğunu söyledi.
Barkey, Irak ve özellikle Kuzey Irak'ın Türk-Amerikan ilişkilerinde problem oluşturduğunu öne sürerek, "Irak'ın başına Kürt lider Celal Talabani'nin gelmesi önemli bir fırsattır ve diyalogla Türk tarafının endişelerinin giderilebilmesi mümkündür" ifade etti.