The Wolf of Wall Street tek bir örnek... Amerika Birleşik Devletleri'nin ne kadar süper olduğuna dair hayatımız boyunca yüzlerce film izledik.
Sadece bugünün Amerikası da değil, aşırı cesur kovboylardan, tatillerini muhteşem geçiren üniversite öğrencilerine kadar her türlü zaman dilimini ve insan segmentini taradık, ezberledik.
Kaptan Amerika'nın adı zaten öyle de, bambaşka bir gezegenden gelen Superman'in kostümü Amerikan bayrağı renklerinde olmak zorunda mıydı misal? Veya bir uzaylı istilasında dünyayı mutlaka Amerikan Ordusu kurtarıyordu...
Televizyona ilk baktığımızda bile değil, Nike ayakkabılarımızı ilk giydiğimizden itibaren Amerika Birleşik Devletleri'nin süper bir ülke olduğunu öğrenmeye başladık.
Amerika'nın çirkin yüzünü gösteren filmler, ne kadar inanılmaz da olsalar TV'lerde daha nadir yer buldular. Reklamlarda ABD politikaları karşıtı şeyler görmek zaten imkansız... Yani, kendimizi geliştirmediysek, farklı kaynaklardan beslenmeyi öğrenmediysek, ABD halâ süper bir yer bizim için.
Elbette harika özellikleri var; medeni gelişmişliği, sistematiği, şehir altyapılarının düzgünlüğü (Eğri oturup doğru konuşalım; her yağmur yağdığında Ankara'nın göletlerle dolmasına kıl olmuyor muyuz?) olsun... Sanatın her dalına verdiği önemi, bilim ve bilişimde dünya liderliği olsun...
ABD vatandaşı olmanın elbette dezavantajları olduğu kadar, avantajları da var... İlk aklımıza gelen, istediğiniz çoğu yere vize sıkıntısı olmadan gidebiliyor, kendi paranızla o ülkelerde zengin takılabiliyor oluşunuz :) Ama tek konu da bu değil elbette.
Sonuç olarak; Batman v Superman; check. Captain America v Iron-Man; o da check.
Work and Travel'a gidenler bilirler... Amerika Birleşik Devletleri'nde, Türkiye'ye oranla kesin olarak çok daha fazla para kazanırsınız. Sayısal kanıt mı? Buyrunuz: Gayrisafi Yurtiçi Hasıla, Türkiye'de 15.300 Dolar seviyelerinde seyrederken, ABD'de bu sayı 52.800 Dolar seviyelerinde.
Yani ABD'deki gsyih, Türkiye'dekinin 3 buçuk katı.
Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre ABD vatandaşları, Türkiye vatandaşlarının 13.4 katı sağlık harcaması yapıyorlar! Yani gelir seviyesinde ABD Türkiye'nin 3.5 katıyken, sağlık harcamasında 13.4 katında... Biraz fazla sanki?
Çünkü Türkiye'de ortalama yaşam süresi 73.29 yıl civarında seyrederken, ABD vatandaşları ortalama 79.56 yaşına kadar yaşıyorlar. Arada fazladan yaşanmış 6 buçuk yıla yakın zaman var yani... Bir anda sağlık harcamaları gereğinden fazla gelmemeye başladı, değil mi?
Bu 6 buçuk yılın yanı sıra, bebek ölümleri noktasında da ABD'den epey gerideyiz. Türkiye'de doğan 1000 bebekten ortalama 21.43'ü hayatını kaybediyor. ABD'de ise bu sayı yalnızca 6.17. Demek ki neymiş? Sağlık harcamaları hakikaten önemliymiş.
Ted Bundy gibi seri katillerin ülkesinde, cinayete kurban gitme olasılığınızın Türkiye'ye oranla daha düşük olması sizce de ilginç değil mi?
Türkiye'de her yıl 100.000 kişiden ortalama 4.3'ü cinayete kurban giderken, ABD'de bu sayı 3.8. İstatistikler Birleşmiş Milletler'den...
İstatistiklerin nahoşluğunu South Park'la azaltmaya çalışsak da, azalacak gibi değil. Çünkü eğer ABD'de yaşıyorsanız, hapse girme olasılığınız Türkiye'dekinin tam 3.3 katı!
''Tabii ABD'de nezarethaneye atılmanın aşırı doğal bir durumdur. 21 yaş üstü barlara sahte kimlikle girmeye çalışırken yakalanan gençler tutuklanır. Ev partisinde gürültü yapan öğrenciler tutuklanır... Ucuza aldığı arabanın bozuk ön farını tamir ettirmeye üşenen, polis durdurduğunda arabadan çıkıp *'Memur Bey izah edeyim'* demeye çalışan Türkler tutuklanır... Herkes kolaylıkla tutuklanabilir.''
(Rick T Cartman'ın ABD Anıları)
Tahmin ettiğiniz gibi, ABD'de işsizlik oranı daha düşük. Ama tahmininizin aksine; o kadar da değil.
Türkiye'de işsizlik oranı %9.3 iken, ABD'de bu oran %7.3. 100 kişide ancak 2 kişi farkediyor yani...
---
Kaynaklar: Cia.gov, Unodc.org, Prisonstudies.org, Ifitweremyhome.com & Who.int