Amfoterler bazik ve asidik özellikleri taşıyan elementlerdir. Bir elementin hidroksit veya oksitinin amfoterliği, periyodik cetvel üzerindeki yerine ve elektronegatiflik şiddetinin düzeyine bağlıdır. En düşük eletronegatifliğe sahip olan IA ve IIA gruplarında bulunan elementler, hidroksitleri ve oksitleri güçlü şekilde bazik değer taşır.
Amfoter element ya da bileşikler, oksit ve hidroksitleri asidik ve bazik karakterleri aynı anda taşırlar. Bazlar ve asitlerle tepkime gösteren amfoter metallere Zn, Sn, Pb gibi elementleri örnek gösterebiliriz. Amfoter yapıya sahip olan yani içerisinde birçok amfoter özellik barındıran elementler de vardır. Aynı zamanda bazı elementlerin içerisindeki mevcut oksitler amfoter olabilir.
Periyodik cetvel üzerinde genellikle orta kısımdalardır. Cetvelin tam orta segmentinde olan elementlerin, ortalama basınçta elektronegatiflik içermesinin nedeni hidroksit, oksit, hatta bir kısmının sülfitlerinin amfoter özellik taşımasıdır. Periyodik tablo üzerinde amfoter metal olan elementler:
Amfoter metaller, farklı maddelerle tepkimeye girebilen metallerden biridir. Soy metaller ile tepkimeye giren amfoter metaller, aynı zamanda oksitlenme ile de tepkimeye girerler.
Amfoter özelliği taşıyan bir metal, asit eklenmesiyle baz özelliği taşımaya başlar. Amfoter metallerin bazlar ile yaptığı tepkime sonucu çift katyonlu tuz oluşur. Bunun yanı sıra metaller ile tepkime sonucunda su ve tuz ortaya çıkmaktadır.
Amfoter metaller, birebir olarak su ile tepkimeye girmez. Amfoter metallerin su ile ilgisiniz şu şekilde ifade edebiliriz:
Amfoter metaller, tepkime gösterdikleri maddenin cinsine göre farklı açılardan tepkiler ortaya çıkarır. Bu tepkilere örnek olarak su ve asidi verebiliriz. Yalnız bu durum dışında amfoter metaller su ile tepkime gösteremezler.
Amfoter maddeler kolay ezberlenebilmesi için kodlanan elementlerdir. Amfoter elementler: Cr, Al, Pb, Sn, Be, Zn. Bu elementleri içeren bir cümle ile amfoter metallerin kodlaması yapılır.
Bu konuda en çok kullanılan örneklerden biri: “Zengin Cariye Almanın Sonu Pişbanlıkla Biter.”