1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı

Malatya İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, “Kanserde erken teşhis hayat kurtarır” dedi.1-31 Ekim...

Malatya İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, “Kanserde erken teşhis hayat kurtarır” dedi.

1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı olması dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, kanserin önemine temas eden İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, “Meme kanseri meme hücrelerinde başlayan kanser türüdür. Akciğer kanserinden sonra dünyada görülme sıklığı en yüksek olan kanser türüdür. Her 8 kadından birinin hayatının belirli bir zamanında meme kanserine yakalanacağı bildirilmektedir. 1970'lerden bu yana meme kanserinin görülme sıklığında artış yaşanmaktadır. Meme kanseri yayılmadan önce erken tespit edilirse hasta yüzde 96 yaşam şansına sahiptir. Meme kanserine karşı en iyi koruyucu yöntem erken teşhistir. Kadınların birçoğu kendi kendilerine yaptıkları muayenelerde meme kanserini erken evrede yakalayabilmektedir. Kadınların 20 yaşından sonraki dönemde her ay memelerini kendi kendilerine muayene etmeleri gereklidir. Kendi kendine yapılacak meme muayenesinin zamanları şu şekildedir; menopoz öncesi dönemde adet bittikten sonraki 5-7'inci günlerde, menopoz sonrası dönemde ise her ayın aynı gününde. Meme kanserinin bulguları; 1- memede ele gelen 'ağrısız kitle' meme kanserinin ilk bulgusudur. Memede ağrı hissi meme kanserinde genelde olmaz. Bir memede belirgin şişme, meme cildinde gamzeleşme, meme baş etrafındaki deride renk değişikliği, meme başlarında asimetri, meme başından kanlı akıntılar olması" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Doktor Şener, meme kanseri riskini arttıran faktörleri şöyle sıraladı:

“50 yaş üzerinde olunması, yakın akrabalardan biri meme kanseriyse, (anne veya kız kardeş meme kanseri ise 2-3 kat daha fazla), daha önceden diğer memede kanser tespit edilmiş olması, adet görmeye 12 yaşından önce başlamış olması, hiç gebe kalmamış olması, adet görmesi 50 yaşından sonra da devam ediyor olması. Memedeki şüpheli kitleleri tanımlamada üç önemli metot rol oynar; meme muayenesi, meme ultrasonu, memografi kesin tanı ise memede tespit edilen şüpheli kitleden biyopsi alınarak yapılan patolojik inceleme ile konulabilir. Biyopsi İnce İğne Aspirasyonu (FNA) adı verilen ince bir enjektörle kitle içinden örnek alınması ile olabilse de bazı durumlarda küçük bir cerrahi müdahale ile memedeki kitleden parça alınması veya parçanın tümüyle çıkartılması şekillerinde de olabilir.”

Kemal Şener, Mamografi Tarama Testi programları hakkında şöyle konuştu:

"40-49 yaş 2 yılda bir Mamografi, 50 yaş sonrası her yıl Mamografi şeklindedir. İlimizde bulunan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezimize aşağıda belirtilen yaşlardaki vatandaşlarımızı en kısa zamanda ücretsiz tahlil ve kontrolünü yaptırmak için bekliyoruz. Unutmayalım ki, 'erken teşhis hayat kurtarır' dedi."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: