1-7 Ekim emzirme haftası

1-7 Ekim Emzirme Haftası olması nedeniyle Halk Sağlığı Müdürü Uzm Dr. Veysel DOĞANAY açıklamalarda bulundu.

1-7 Ekim Emzirme Haftası olması nedeniyle Halk Sağlığı Müdürü Uzm Dr. Veysel DOĞANAY yaptığı basın açıklamasında;

Emzirme, bütün normal bebeklerin sağlıklı büyüme ve gelişmesi açısından en uygun ve en ucuz gıdayı sağlamanın eşsiz bir yoludur. Özellikle yaşamın ilk altı ayında beslenmenin sadece anne sütü ile gerçekleşmesi, anne ile bebeğin sağlığı üzerinde çok özel biyolojik ve duygusal bir etkiye sahiptir. Anne sütü emen bebekte, çevresine karşı güven duygusu gelişir.

Anne sütü, bebeğin ilk 6 ay ihtiyacı olan protein, yağ, vitamin gibi her türlü besin değerini içeren ideal besin kaynağıdır. İçindeki koruyucu maddeler nedeniyle bebeği enfeksiyonlardan korur. Anne sütü ve doğumdan sonra gelen kolostrum (ağız sütü) bebeğin ilk aşısı niteliğinde olup, yüksek protein ve vitamin içeriği ile bebeğin beslenmesini sağlayarak ishal, soğuk algınlığı, öksürük gibi hastalıklara karşı korur. Anne sütü ile beslenmiş çocuklar astım, allerji, tip1 diyabet gibi hastalıklara karşı daha dirençli olmakta ve bu bebeklerde kanser görülme oranının daha düşük olduğu bilinmektedir. Ayrıca; anne sütü içeriğinde yeterli miktarda demir olduğundan emzirilen bebeklerde kansızlık görülmediği gibi anne sütü alan bebeklerde pişik, karın ağrısı ve kabızlık daha az oluşmaktadır.

Reklam
Reklam

Özetle:

-Anne sütü en iyi, en doğal ve en taze besindir. Temiz ve mikropsuzdur.

-En başta, anne sütü ekonomiktir. Hazmı kolaydır, hazırlık gerektirmez ve daima hazırdır.

-Anne sütü ile beslenen bebeklerde ishal, karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür.

-Bağışıklık sistemini güçlendirir, kas ve kemik gelişimini artırır.

-Emzirme, annenin sağlığını korur, meme ve over ( yumurtalık) kanseri olma riskini azaltır.

-Anne sütü alan bebeklerde IQ (zeka seviyesi) daha yüksektir. Anne sütü IQ’yü sekiz puan artırır.

-Fizyolojik sarılığı önler

-Nedensiz bebek ölümlerini azaltır.

-Annenin hamilelik öncesi kilosuna hızla dönmesini sağlar.

Gerek normal doğum ağırlığına sahip bebekler, gerekse düşük doğum ağırlıklı bebekler beslenmek için doğumu izleyen ilk 6 ayda yalnızca anne sütüne gereksinim duyarlar. İklim sıcak ve kuru da olsa bu dönemde bebeğe; anne sütü dışında su ve ek besin vermeye gerek yoktur.

Bebeğini emziren annelerin düzenli beslenmesi, bol sıvı alması gerekir. Günde en az 2 bardak süt içilmeli veya peynir, yoğurt gibi süt ürünleri tüketilmelidir. Enerji ihtiyacı için de her öğün de et, balık, tavuk, fasulye, nohut gibi benzeri baklagiller tüketilmelidir.

Reklam
Reklam

Bütün bebekler ve çocuklar, sağlıklı olmak ve sağlığını korumak için yeterince beslenme hakkına sahiptir. Emzirme ise, bebeklere ve çocuklara bu hakkı sağlayan en ideal yöntemdir.

Uzm.Dr.Veysel DOĞANAY sözlerini şöyle tamamladı:

"Anneler Bebeğiniz ve kendiniz için lütfen, en doğru olanı yapınız. Bebeğinizi ilk 6 ay sadece anne sütü vermek koşuluyla, 6 aydan sonra ek gıdalarla birlikte en az 2 yaşına kadar emziriniz"

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz