1 Aralık Dünya AIDS Günü

Atatürk Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları bölümünden Uzm. Dr Hüseyin Ersavaş, AIDS hastalığı ile ilgili bilgi verdi.

Atatürk Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları bölümünden Uzm. Dr Hüseyin Ersavaş, AIDS hastalığı ile ilgili bilgi verdi. Ersavaş, 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, HIV'in, insanların bağışıklık sistemine yerleşerek hastalıklara karşı savunma kişinin gücünü zayıflatan bir virüs olduğunu belirtti. Basit bir enfeksiyonun ölümcül etkiler oluşturabildiğini dile getiren Ersavaş, şöyle devam etti: "HIV enfeksiyonu en sık korunmasız cinsel ilişki ile bulaşır. Virüsü taşıyan kişilerden alınmış kan ve kan ürünlerinin bir başka kişiye verilmesi yolu ile de hastalık bulaşabilmektedir. Dokunmak, tokalaşmak, sarılmak, aynı yerde oturmak, aynı havayı solumak, telefon kulaklığı, kapı tokmağı, gözyaşı, ter, tükürük, sivrisinek, böcek, arı sokması veya evcil hayvanlar ile bulaşmaz. AIDS'li bir kişiye dokunarak veya yanında bulunarak AIDS'e yakalanmak mümkün değildir. AIDS'li kişilere yaklaşmamak ya da onları toplumdan dışlamak yanlış bir tutumdur." Ersavaş, kanında HIV virüsü bulunan kişilere "HIV pozitif" denildiğini, AIDS'in HIV enfeksiyonunun son safhası olduğunu kaydetti. Hastalığın bulaşmaması için uyarılarda bulunan Ersavaş, "Başkaları tarafından kullanılmış ustura, tırnak makası, manikür, pedikür aletlerinin dezenfekte edilmeden tekrar kullanılmamasına, kulak delme, piercing, dövme uygulayan yerlerin hijyen kurallarına uygun ve temiz yerler olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca güvenli olmayan cinsel ilişkilerden uzak durulması önem taşımaktadır" ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz