1 Aralık Dünya AIDS Günü

SİVAS (AA) - Sivas Halk Sağlığı Müdürü Dr. Levent Sağlam, HIV/AIDS enfeksiyonunun dünyayı tehdit eden evrensel bir hastalık olduğunu belirtti. 

Sivas Halk Sağlığı Müdürü Dr. Levent Sağlam, HIV/AIDS enfeksiyonunun dünyayı tehdit eden evrensel bir hastalık olduğunu belirtti. Sağlam, 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, HIV enfeksiyonun dünyada hızla yayılamaya devam ettiğini ifade etti. Bulaşmanın, en sık korunmasız cinsel temasla ve damar içi madde kullananların ortak kullandığı enjektörlerle olduğunu aktaran Sağlam, "HIV enfeksiyonu, tüm yaş gruplarında görülebilmektedir. HIV’e karşı aşı henüz bulunamamıştır. HIV’le mücadelede tek yol korunmaktır. Tek eşlilik korunmada en önemli etkendir. Riksli cinsel temasta doğru kondom kullanımının bulaşmaya karşı en güvenli ve basit korunma yoludur" açıklamasında bulundu. AIDS hastalığının, dokunmak, tokalaşmak, sarılmak, gözyaşı, ter ve tükürük teması, günlük yaşamda aynı yerde oturmak, aynı havayı solumak, aynı tuvalet, banyo, sauna, duş ve havuzu kullanmak, giysilerin ortak kullanımı, tabak, çatal, kaşık, bardak paylaşımı, aynı telefon kulaklığı ve kapı tokmağının kullanımı, arı, böcek ve sivrisinek sokmaları ile bulaşmayacağını aktaran Sağlam, HIV enfeksiyonunun önlenebilir bir hastalık olduğunu, korunma önlemlerinin ise tedaviden çok daha etkili ve ucuz olduğunu belirtti. Sağlam, "Damar içi madde kullanımı alışkanlığının önlenmesi, tedavi edilmesi ve ortak enjektör kullanımındaki risklerinin anlatılması bu grup hastalarda HIV bulaşma riskini azaltacaktır" ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz