1. Ayda Bebek Gelişimi

Bebeğiniz anne karnındayken dahi kaslarını çalıştırır, ancak doğduğunda bunun için daha fazla alana sahip olacaktır.

Uyandığında, ağladığında, heyecanlandığında veya size bir tepki vermek istediğinde havaya yumruklar atacak ve bacaklarıyla tekmeler savuracaktır. Bu hareketlilik şimdilik, saçma, tesadüfi veya kontrolsüz olabilir ancak kaslarını güçlendirerek sinir sistemini uyarır ve sonradan gelecek daha kontrollü denemelere imkan tanır.

Bebeğin Hareket Yeteneği

Bu ilk ayda bebeğiniz hareketlerine tam olarak hakim değildir. Hareketleri sarsak ve titrektir. Bebek çok kolay irkilir, hatta ani hareketler ve gürültülü sesler karşısında ağlayabilir de. Kucağınıza alıp sarılmanız onun sakinleşmesini sağlayacaktır. Bebeğinizin beyni ve sinir sistemi henüz olgunlaşmadığı için, hareketleri çoğunlukla refleks şeklinde ve istem dışıdır. Bir amaca yönelik olarak hareket edebilmesi için, bebeğin beyninin sinir hücreleri aracılığıyla kaslara mesaj gönderip hareket etmesi için özel talimat vermesi gerekir. Yaşamın ilk haftalarında beyin ve sinir hücreleri hızla gelişmektedir ama henüz sıvı iletimi yoktur. Sinir sisteminin zamanla olgunlaşması ile çocuk, çeşitli organlarını kontrol etme yeteneğini kazanacaktır. Bu kontrol kazanma süreci, baştan ayağa doğru düzenli bir sıra izleyecektir. Bebeğinizin ilk önemli kilometre taşı başını dik tutmayı öğrenmesidir. Bunu oturma, emekleme ve yürüme takip eder. Birinci ayın sonunda bebeğin boyun kasları gözle görülür bir şekilde gelişmiş olacaktır. Yüz üstü yatarken başını kaldırıp sağa sola çevirebilecek duruma gelir. İlk bir iki hafta bebeğin elleri çoğu zaman kıvrık, minik ve sımsıkı yumruk halindedir. İlk ayın sonuna doğru onu, kendi yüzünü daha yakından incelemek için, o yumrukları yüzüne doğru götürürken yakalarsınız. Zamanla yumruklarını açacak ve ellerini bilinçli olarak kullanmayı öğrenecektir. Bebekler birtakım otomatik tepkilerle donanmış olarak dünyaya gelirler. Bu reflekslerden bazıları bebeklerin hayatta kalmalarını sağlamaya yöneliktir. Aranma refleksi, emme refleksi, kavrama refleksi, irkilme refleksi, tonik ense refleksi, adım atma refleksi gibi.

Reklam
Reklam

Bebeğin Zihinsel Gelişimi

Gebeliğinizin ilk günlerinden beri bebeğin beyni adeta bir yarış kulvarındaymış gibi, dakikada 250.000 yeni beyin hücresi üretmektedir. Dünyaya geldiğinde, ömrü boyunca, kullanacağı tüm beyin hücrelerine sahiptir. Ama bu beyin hücrelerine sahip olmak bir başlangıç noktasından ibarettir. Bebek yepyeni dünyaya açıldıkça, beyin hücreleri hemen sinaps adı verilen bağlantıları kurmaya başlar. Bu bağlantılar, günlük deneyim ve faaliyetlerle pekiştikçe, beyin hücreleri arasında, bilgi ve düşüncenin yanı sıra hatırlama, analiz etme ve problem çözme gibi becerilerin temelini oluşturan ağlar meydana getirir.

Bebeğin Sosyal Gelişimi

Bebeğinizin bu ayki takviminde tek bir sosyal faaliyet vardır; o da sizi tanımak. Siz onu keşfetmekle meşgulken, o da tüm duyularını seferber edip sizi, kokunuzu, sesinizi, görünüşünüzü ve duygularınızı tanımaya uğraşıyordur.

  1. Ayın Kilometre Taşları
    Bu ilk ayda bebekler şu becerileri kazanmaya çalışırlar;
  • Başını sağa sola çevirmek

  • Göbeğinin üstünde yatarken başını bir saniyeliğine kaldırmak

  • Yumruğunu yüzüne götürmek

  • İnsan yüzlerini ve zıt renkli şekilleri dikkatlice incelemek

  • Peş peşe sıralanmış hareket halindeki cisimleri gözleriyle takip etmek

  • Tanıdık insan seslerinin ve diğer tanıdık seslerin geldiği yöne doğru başını çevirmek.
Reklam
Reklam