Ancak yine de anne ya da baba çocuklarına masaj yaparak, gıdıklayarak, hafif jimnastik hareketleri yaptırarak, şarkı ya da dans ettirerek bir etkinlikte bulunabilirler. Bu dönemdeki bebeklerin görme yetenekleri tam anlamıyla gelişmediği için uzaktaki nesneleri net bir şekilde göremezler. Ancak ses algılama yetenekleri gelişmiştir. Bu nedenle daha hareketli, sesli ve ışıklı oyuncakları tercih edebilirsiniz. Çıngıraklar bunun için en ideal olanlarıdır. Genellikle yeni doğan bebeklerin ilgisini siyah ve beyaz renkler çekmektedir. Oyuncakların bu renklerde olmasına da dikkat edebilir, tercihlerinizi buna göre yapabilirsiniz.
Yapılabilecek aktivitelere örnek vermek gerekirse “Bisiklet Sürme” oyununu 1 aylık bebeğinizle oynayabilirsiniz. Nedendir bilinmez, çoğu bebek bacaklarının bir daire şeklinde veya aşağı yukarı hareket ettirilmesinden çok hoşlanır. Hele ki bu etkinliğe sesler eklerseniz, oyun onun için daha etkili ve ufuk açıcı bir deneyim olacaktır. Hiçbir ekipmana ihtiyaç duymadan hayata geçirebileceğiniz bu etkinliği bebeğinizin ilk 3 ayında rahatlıkla uygulayabilirsiniz. Bu oyun bebeğinizin hem işitsel yeteneklerinin hem de kalın motor becerilerinin gelişmesi için faydalı bir egzersizdir. Peki bu etkinliği nasıl uygulayabilirsiniz. Hiçbir ekipmana ihtiyacınız olmadığı için çocuğunuzu sadece rahat edebileceği bir yere yatırabilirsiniz, halının üzerinde, bez değiştirme masanızda ya da bir koltukta yatıyor olabilir. Ardından her bir ayak bileğinden onu nazikçe kavrayıp bacaklarını tıpkı bir bisiklet sürüyormuş gibi daire şeklinde çevirmelisiniz. Bu hareketi yaparken onun zarar görmeyeceğine emin olarak hareketi abartabilirsiniz. Her bir dizini, sırayla çenesinin hizasına yakınlaştırabilirsiniz ve sırayla aşağı doğru dümdüz indirerek bacaklarının esnemesine ve bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz. Bunu yaparken biraz yüksek bir yerde olması ya da sizin onun seviyesine inmiş olmanız, yüzlerinizin birbirine daha yakın olması anlamına gelir. Bu iletişim kurmak için iyi bir yöntemdir.
Bir yandan daire hareketini yaparken diğer yumuşak bir sesle ne yaptığınızı ona anlatabilirsiniz. Yani hareketinizi seslerle desteklemeniz daha iyi olacaktır. “Şimdi sol bacağımızı yukarı, yukarı, yukarı kaldırıyoruz ve indiriyoruz” ya da “şimdi ise sağ bacağını çeviriyorum ve şimdi indiriyorum” şeklinde onun için işi daha eğlenceli ve eğitici hale getirebilirsiniz. Dairesel hareketlerinizin ritmini değiştirebilir, hızlandırıp, yavaşlatabilirsiniz. Ara sıra ritmi değiştirmek, olaya çeşitlilik katılması amacıyla iyi bir yöntemdir. Bu hareket onun bacaklarını ve alt karın bölgesini güçlendirecektir ve harekete eşlik eden sesiniz onun işitme duyusunu canlandıracaktır.
Unutmayınız ki her bebek farklıdır ve gelişim hızları hepsinde farklılık gösterir. Eğer bebeğinizin henüz bu aktiviteye uygun olmadığını düşünüyorsanız ya da ona zarar vermekten korkuyorsanız sorun değil, bu normaldir. Bu etkinliği eğer isterseniz birkaç hafta sonra tekrar deneyebilirsini