1 Kasım Seçimlerine Yaklaşırken, Seçmenin Bilmesi Gereken Detaylar

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) 1 Kasım’da yapılacak milletvekili genel seçimi için hazırladığı seçim takvimi işlemeye başladı. Buna göre ortaya çıkan istatistikler ve detaylar belli oldu.

Kaç Kişi Oy Kullanacak

Yurtiçinde 54 milyon 75 bin 851 kişi oy kullanacak.

Yurtdışı Seçmen Saysısı

Yurtdışında oy kullanacak seçmen sayısı 2 milyon 895 bin 885.

Oy Verme Saatleri

1 Kasım Pazar günü oy verecek seçmen için, saat 08.00’den 17.00’ye kadar geçecek zaman oy verme süresi olacak. Ancak YSK’nın kararı uyarınca Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy vermenin başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00.

Reklam
Reklam

Yurt Dışı Oy Kullanma

Yurtdışında bulunan seçmenlerin oy kullanabilmesi için 54 ülke, 113 temsilcilikte sandıklar kurulacak. Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlar ayrıca 30 gümrük kapısında da oy kullanabilecek. Gümrüklerde ve yurtdışında bulunan bazı temsilciliklerde oy verme işlemi 8 Ekim’de başlayacak. Yurtdışı temsilciliklerde oy verme işlemi ise 25 Ekim’de sona erecek.

Kaç Oy Pusulası Basıldı?

56 milyon 971 bin 736 kişi olan toplam seçmen sayısı için 75 milyon 288 bin 955 birleşik oy pusulası basılacak.

Oy Pusulasındaki Parti Sıralaması

Mecliste bulunan 4 partiden CHP 4, MHP 13. sırada yer alırken, HDP 17, AKP 20. sırada yer aldı.

YSK Güvenlik Kamerası Önerisini Kabul Etmemişti

Oy kullanma alanlarına kameralı izleme yapılması talebi, YSK tarafından hukuksal ve mali konular gerekçe gösterilerek kabul edilmemişti. 1 Kasım seçimlerinde de güvenlik kamerası olmayacak.

Reklam
Reklam