1 Mayıs olayları sürüyor

Saat 13:49 İstiklal Caddesi'nde toplanan göstericiler, söktükleri kaldırım taşlarını ve boş şişeleri çevrede bulunan dükkanlara fırlattı. Dükkanların camlarını kıran göstericilere polis ekipleri, biber gazıyla müdahale etti.

Beyoğlu'nun ara sokaklarında toplanan göstericiler, ellerindeki pankartlarla İstiklal Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçti. İstiklal Caddesi'nde bir araya gelen eylemciler, bir süre sonra Taksim Meydanı'na doğru yürümeye başladı. Polis ekiplerinin tüm uyarılarına rağmen dağılmayan göstericiler, yürüyüşlerine devam etti. Güvenlik güçleri uyarıları dikkate almayan göstericilere panzerlerden sıkılan tazyikli suyla müdahale etti.

Saat 13.41 İstanbul'da 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak isteyen Dolapdere'deki gruba polis yine müdahale etti. Göstericilerden 5 kişi yaralanırken, ara sokaklara dağılan gruplara polisin müdahalesi devam ediyor. Göstericiler tarafından burada kurulan barikat polisin müdahalesinin ardından esnaf tarafından kaldırıldı.

Reklam
Reklam

Saat 13: 12 İstiklal Caddesi ve Şişhane'nin ara sokaklarında polis ve göstericiler arasında çatışmalar yeniden hız kazandı. Gruplar farklı noktalardan Taksim Meydanı'na çıkmaya çalışıyor. Ancak polis panzerler, tazyikli su ve gaz bombalarıyla grubu engellemeye çalışıyor.

Saat 12: 53 Dolapdere'den, Taksim'e doğru ilerlemeye çalışan yaklaşık 100 kişilik grup barikat kurdu. Kurtuluş Yokuşundan Taksim'e ilerlemeye çalışan grup yapı malzemeleri satan bir mağazanın önünde mağazanın malzemelerini kullanarak barikat oluşturdu. Mağaza yetkilileri barikatı kaldırmaya çalışırken, polisin gruba müdahale etmesi bekleniyor.

Öte yandan, Harbiye'ye ulaşan gruba polis gaz bombasıyla müdahale etti. Sürekli gaz bombası atan çevik kuvvet ara sokaklara da gaz bombası atarak grupları dağıttı.

Saat 12.48 Taksim'e doğru yürüyüşe geçen sendika temsilcileri ve siyasiler Kazancı Yokuşu'na ulaştı. 1977 1 Mayıs'ında 37 kişinin yaşamını yitirdiği yere grup karanfiller bıraktı.

Saat 12: 25 Eylemler İstiklal Caddesi'ne sıçradı. Beyoğlu'nda toplandıktan sonra Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçen göstericilere, polis ekipleri gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti. Göstericiler de, söktükleri kaldırım taşlarını polise fırlattı. Üzerlerine panzerlerden su sıkılan ve gaz bombası atılan göstericiler kaçışırken, bölgeye takviye ekipler sevk edildi.

Reklam
Reklam

Meydana farklı noktalardan TKP'li 300 kişilik bir grup çıkmak istedi ancak Taksim meydanı girişinde önü kesilen grubun meydana ulaşmasına izin verilmedi.

Saat 12: 22 Şişli, İstiklal Caddesi ve Şişhane'nin ara sokaklarında polis ve göstericiler arasında çatışmalar sürerken, aralarında maskeli göstericilerin de bulunduğu bir grup, Dolapdere'de polise molotofkokteyli attı. Çevik Kuvvet ekipleri, gruba biber gazıyla müdahale etti. Panzerler eşliğinde dağıtılan grup ara sokaklara kaçarken, bölgedeki gerginlik sürüyor. Öte yandan bu bölgedeki olaylarda 200'e yakın göstericinin gözaltına alındığı bildirildi. Polisin sert müdahelesinden etkilenen yaklaşık 40 kişinin de Şişli Eftal Hastanesi ile Taksim İlkyardım Hastanesi'ne kaldırıldığı belirtiliyor

Saat: 12:12 İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, 1 Mayıs'a kapatılan Taksim'de denetimlerde bulundu. Cerrah, esnafla sohbet etti ve durumun nasıl olduğunu sordu. Cerrah, İstanbul'da olumsuz bir durum yaşanmadığını söyledi ve açıklamanın Valilikteki kriz merkezinden yapılacağını bildirdi.

Reklam
Reklam

Saat 12:00 Sendika yöneticileri Taksim'e doğru yürüyüşe geçti. Aralarında siyasi isimler, sendika yöneticileri ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de bulunduğu 40 kişilik grup, Osmanbey'den Taksim Meydanı'na yürüyor.
Aralarında DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, Rıdvan Budak, İstanbul Tabip Odası Başkanı Gencay Gürsoy, milletvekilleri Sırrı Sakık, Ufuk Uras, Sebahat Tuncel ile KESK Genel Başkanı İsmail Tombul, Abdurrahman Taşdemir, Akın Birdal'ın da bulunduğu 40 yaklaşık kişilik grup Osmanbey'den yürüyüşe geçti. Grubun önü yürüyüş sırasında polis tarafından kesildi.

Yapılan görüşmelerin ardından tekrar devam eden yürüyüş "1 Mayıs'ta alanlardayız" sloganları eşliğinde Taksim istikametinde devam ediyor.

Bu sırada Taksim'e girmek isteyen gruba polis müdahale etti. Yine çok sayıda kişi yaralandı

Saat 11.50 Şişli Kurtuluş yokuşunda 300 kişilik bir gruba polis sert müdahalede bulundu. Göstericiler, kaldırımlardan aldıkları taşlarla polise karşı koymaya çalışıyor. Ancak polisin sert müdahalesi sonucu grup ara sokaklara dağıldı. Tekrar toplanan göstericilerle polis arasında sert çatışmalar yaşandığı bildiriliyor. Polis yoğun biber gazı kullanıyor.

Reklam
Reklam

Saat 11.45 1000 kişilik bir grup Taksim'e girmeye çalışıyor. Valilik tarafından yasaklanan Taksim Meydanı'na girmek isteyen işçilere polis müdahalede bulunuyor.

Saat: 11:27 DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, sendika ve sivil toplum örgütleri olarak Taksim'e yürüyüşü can güvenliklerinin olmadığı gerekçesiyle iptal ettiklerini açıkladı.
DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul ile sendika ve sivil toplum yöneticileri yaptıkları toplantıda Taksime yürütüşü iptal kararı aldı. Sendika yöneticilerinin DSP'nin otobüsünden alınan kararı açıklamaları bekleniyor

Saat: 11:00 1 Mayıs işçi bayramını kutlamak için sabahın erken saatlerinde Halasgargazi ve Osmanbey toplanan gruplar Taksim meydanına girebilmek için ara sokaklarda toplanmaya devam ediyor.

Yaklaşık 200 kişilik bir grup da Taksim'e doğru yürüyüşe geçmek için Dolapdere'ye doğru harekete geçti. Polis Dolapdere'de yoğun güvenlik önlemleri alırken, cadde tek yönlü olarak trafiğe kapatıldı.

Saat: 10: 44 İstanbul Emniyet Müdürlüğü yetkilileri DİSK Genel Merkezi'nde sendika yöneticileri ile görüşüyor.

Reklam
Reklam

DİSK Genel Merkezi'nde emniyet yetkilileri sendika yöneticilerine, sendika başkan ve yöneticilerinin Taksim'e kadar yürüyebileceklerini tebliğ ettiler. Bu arada göstericilere müdahaleler sürüyor. DİSK Genel Merkezi'nde bulunan CHP Milletvekili Mehmet Sevigen İstanbul Valisi Muhammer Güler ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
CHP'li Mehmet Sevigen ve DTP'li Ahmet Türk, Hasip Kaplan, Akın Birdal ile diğer milletvekillerinin bulunduğu DİSK Genel Merkezi'nde emniyet yetkilileri ile görüşmeler sürüyor. Sendika başkanları Süleyman Çelebi, İsmail Hakkı Tombul'un da bulunduğu görüşmelerde bir uzlaşma yolu arandığı bildiriliyor

Saat: 10:31 1 Mayıs'ı kutlamak için Halaskargazi'de toplanan gruba polisin gaz bombasıyla müdahale etmesinin ardından, gruplar ara sokaklardan Pangaltı'ya kaçtı. Polis burada grubun üzerine gaz bombası atarak ve panzerlerle su sıkarak dağıtmaya çalışıyor.

Saat: 10:21 1 Mayıs işçi bayramını kutlamak için sabahın erken saatlerinde Halasgargazi ve Osmanbey toplanan grupların gergin bekleyişi sürüyor. Sık sık slogan atan gruplara sabah saatlerinde polisin sert müdahalesi olmuştu.

Reklam
Reklam

Osmanbey'de toplanan gruba ise polis dağılmaları uyarısında bulundu. Dağılmaları üzerine müdahale eden polise göstericiler de kaldırım taşları atarak karşılık verdi. Polis panzerlerinin sürekli hareket halinde olduğu gözlenen Osmanbey'de Taksim'e doğru yürüyüşe geçmek isteyen grup sokak aralarında da gösterilerini sürdürüyor. Polis panzerlerin yanı sıra yaklaşık 50 kişilik robocop da slogan atan gruplara müdahale hazırlığı yapıyor.

Saat 10:05 Olaylar sebebiyle Taksim ile Mecidiyeköy arası trafiğe kapatıldı. Osmanbey'de polisin müdahale sürüyor.

Saat 09.43 İstanbul'da gergin başlayan 1 Mayıs kutlamalarında polis göstericilere müdahale etmeye devam ediyor. DİSK Genel Merkezi'nin önündeki işçilere sert müdahalede bulunan polis, Osmanbey'de toplanan gösterileri abluka altına aldı. Polis, Osmanbey'de Halaskargazi caddesi üzerindeki göstericilere tazyikli su sıkarak müdahale etti.

Saat 09.36: Teşvikiye'de polis barikat kurdu, yolu iki yanlı olarak kesti. Taksim ve Mecidiyeköy gidişlerini kapattı. Polis, Şişli'den Taksim'e yürümek isteyen grubu engelliyor.

Reklam
Reklam

Saat: 09:20 1 Mayıs dolayısıyla DİSK Genel Merkezi'nde toplanan sendikacıların bina içindeki bekleyişi saat 9.20 itibarıyla devam etti. 1 Mayıs'a destek için DİSK Genel Merkezi önüne gelen ve burada toplananlara da dağılmaları yönünde uyarı yapıldı.

Sloganların sürmesi üzerine çevik kuvvet ekipleri göstericilere müdahale etti. Kovalamacanın da yaşandığı müdahalede çevik kuvvet ekipleri kaçan kişileri ara sokaklara kadar takip etti. DİSK'in önündeki gerginlik devam ederken bazı grupların CHP'nin Şişli'de bulunan binası önünde toplanıp buradan Taksim'i hedefleyen yürüyüşe geçmesi bekleniyor. Bu arada Agos Gazetesi önünde toplanan gruba da polis müdahale ediyor.

TAKSİM ARAÇ TRAFİĞİNE KAPATILDI

İşçi sendikalarının yoğun taleplerine rağmen 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarına izin verilmeyen Taksim Meydanı'nda hareketlilik, sabahın erken saatlerinde başladı. Polis ekipleri, Taksim Meydanı'na çıkan yolları araç trafiğine kapattı.

İstanbul Valiliği tarafından günler öncesinden yapılan açıklama ile 1 Mayıs kutlamalarının Taksim'de yapılmasına müsaade edilmediği bildirildi. Ancak olası yasadışı gösterilere karşı emniyet güçleri, oldukça yoğun güvenlik önlemleri aldı. İşçi sendikalarının yoğun baskısına rağmen kutlamaların Taksim Meydanı'nda yapılamayacak olması, yurdun dört bir yanından gelen işçilerin tepki göstermesine neden oldu.

Reklam
Reklam

Bir yanda işçiler, kutlamaları Taksim Meydanı'na taşıma konusunda kararlılıklarını gösterirken, bir diğer yanda da Taksim'i abluka altına alan emniyet güçleri, meydana kimseyi sokmamak için son hazırlıklarını tamamlamış durumda. Polis ekiplerine takviye olarak Jandarma ekipleri de Taksim'de hazır bulunuyor. Taksim Meydanı'na çıkan yollar ise saat 05.00'dan itibaren araç trafiğine kapatılmış durumda.

Anahtar Kelimeler: