1 Milyon Zeytin Fidanı Dikilen Antalya, Zeytinin Yeni Aktörü Olmaya Hazırlanıyor

Antalya’da devlet tarafından 5 yıl içinde alternatif ürün olarak dağıtılan zeytin fidanları çiftçiye yeni kazanç...

Antalya’da devlet tarafından 5 yıl içinde alternatif ürün olarak dağıtılan zeytin fidanları çiftçiye yeni kazanç kapısı oldu. İl genelinde 1 milyon zeytin fidanı dağıtımı yapılırken, zeytin üretimi yapılan alan 140 bin dekara, üretimde 60 bin tona ulaştı. Türkiye'nin zeytin üretiminin yüzde 4'ünü karşılayan Antalya'nın, önümüzdeki yıllarda zeytin ve zeytinyağı üretiminde Bursa ve Akhisar gibi zeytinin önemli aktörlerinden biri olması bekleniyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yeni tesis edilen 10 dekarın üzerindeki zeytin bahçelerine 50 ile 100 arasında hibe desteği vermesi de zeytin üretimine olan ilgiyi artırıyor.

Reklam
Reklam

Türkiye sofralık zeytin üretiminde dünyada 1. sırada yer alırken, zeytinyağı üretiminde 5. sırada yer alıyor. Çiftçinin gelirini de arttırmak için zeytinciliği de destek veren Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yeni tesis edilen 10 dekar ve üzeri zeytin bahçelerine dekar başına 50 ile 100 lira arasında hibe desteklemesi yapılıyor. Verilen bilgilere göre Antalya 140 bin dekar üretim alanı, 60 bin ton üretimiyle Türkiye zeytin üretiminin yüzde 4’ünü karşılıyor. Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, bu dikim alanı ve üretim miktarını ilin kapasitesinin çok altında görerek başlattığı çalışmalarla son 5 yıl içinde köylere 1 milyon adet zeytin fidanı dağıtıldı. Böylece zeytin üretim alanında yüzde 40 oranında artış sağlandı. Bu fidanlardan 818 bini İl Özel İdaresi imkanlarıyla, 182 bin adedi de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın desteğiyle temin edildi. Son yıllarda ziraat odaları ve sivil toplum kuruluşları da zeytin fidanı dağıtımı yaparak il genelinde zeytin üretiminde artış gerekleşti. Gelecek yıllarda daha çok ürün vermesi beklenen zeytinin işlenmesi için 2002 yılında 4 tesisi varken, tesis sayısı şuanda 26 'ya ulaştı. Bu tesislerin 5'i kırsal kalkınma yatırımları desteklemesiyle yapılırken, üçüde yatırım programı sözleşmesi çerçevesinde yüzde 50 hibe desteklemesinden faydalanacak.

Reklam
Reklam

ALANYA’DA 61 KÖYDE BİN 65 KİŞİYE ZEYTİN FİDANI DAĞITILDI

Son 5 yıl içinde özellikle Alanya, Manavgat ve Gazipaşa’da da zeytincilikte önemli adımlar atılıyor. Alanya Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Özel İdare Müdürlüğü tarafından 61 köy ve beldeye bin 65 kişiye yaklaşık 400 bin zeytin fidanı dağıtıldı. Zamanla yetişen zeytinden 61 köyden geçen yıl bin 547 ton zeytin üretildi. 232 ton zeytinyağı üretilen Alanya’da 3 tane zeytinyağı fabrikası bulunuyor. Bu 3 fabrika dışında zeytinlerin işlenmesi için Manavgat ve Gazipaşa ilçelerinde bulunan fabrikalara da gönderiliyor.
Manavgat ilçesinde 6 bin dekar olan zeytin üretimi son yıllarda yapılan desteklemelerle 24 bin dekara çıktı. İlçede en fazla ekilen meyve olarak zeytin olduğu dikkat çekerken, başlatılan kampanyalarla 78 köyde zeytin fidanı dağıtıldı. İlçede bulunan 10 zeytinyağı fabrikasında 5 bin 329 ton zeytinyağı üretimi yapıldı.

ÜRETİMİ ARTTIRMAK İÇİN MAKİNELİ HASADA GEÇMEK GEREKİYOR

Hasat zeytincilikte maliyeti arttıran en unsurlardan biri olduğunu belirten Alanya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Rüzgar, sırıkla yapılan hasat bir sonraki yılın meyve gözdelerini de tahrip ettiğine dikkat çekti. Makineli hasada geçmek hem maliyeti düşürdüğünü, hem de gelecek yılın meyvelerinin zayi olmasını engellediğini ifade eden Rüzgar, Bakanlığımız zeytin üretimini artırmak için makineli hasada geçen çiftçiye hasat makinelerinin ücretlerinin yüzde 50’sini hibe olarak karşılamaktadır. Üretimi artırmak için makineli hasada geçmek daha mantıklıdır.” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: