1 Nisan'da ne oldu? Neden 1 Nisan şakaları yapılıyor?

Tarihi 15'inci yüzyıla uzanan 1 Nisan Geleneksel şaka günü olarak kabul ediliyor. Onlarca yıldır süre gelen bu geleneğin nedeni ise pek çok kişi tarafından merak ediliyor. 1 Nisan 2021'de en çok araştırılan konulardan biri de 1 Nisan Şaka Günü'nün tarihi oldu. İşte, 1 Nisan'da şaka yapılmasının nedeni...

1 Nisan'da en çok merak edilen konulardan biri de Şaka Günü'nün tarihçesi oldu. Tüm dünyada kutlanan Geleneksel 1 Nisan Şaka Günü'nün hikayesi ise çok eski yıllara dayanıyor. Peki, 1 Nisan şaka günü nasıl ortaya çıktı? İşte, 1 Nisan'ın tarihi

1 NİSAN'DA NEDEN ŞAKA YAPILIYOR?

Sezar’dan 1610 yıl sonra, 1564’de Fransa Kralı IX. Charles’ın, takvimi değiştirerek yıl başlangıcını Ocak ayının birinci gününe alması ve o zamanın iletişim koşullarından dolayı bazı insanların bu gelişmeden haberi olmaması nedeni ve bu kararı protesto etmek amacı ile eski adetlerini sürdürmelerine neden olmuştur.

Reklam
Reklam

Kralın kararını protesto eden halk, 1 Nisan’da partiler düzenlemeye, birbirlerine hediyeler vermeye devam etmişlerdir. Yeni takvimden haberdar olup onu kabul edip uygulayan diğerleri ise bunları ‘1 Nisan aptalları’ olarak nitelendirip bu güne ‘Bütün Aptalların Günü’ adını vermişlerdir. Bu günde diğerlerine sürpriz hediyeler vermişler, yapılmayacak partilere davet etmişler, gerçek olması mümkün olmayan haberler üreterek yaymışlardır.

Yıllar sonra takvimin ayları yerine oturup Ocak ayının yılın ilk ayı olmasına alışılınca, Fransızlar 1 Nisan gününü kendi kültürlerinin bir parçası olarak görmeye başlamışlardır. Zaman içinde bu geleneği gittikçe süsleyerek, zenginleştirerek ve yaygınlaştırarak devam ettirdiler. Fransız kökenli bu geleneğin İngiltere’ye ulaşması yaklaşık iki yüzyıl sürmüştür. Oradan da Amerika’ya ve bütün dünyaya yayılmıştır.

NİSAN 1 BALIĞI NEDİR?

Nisan 1 tabiri bir de ‘Nisan Balığı’ kavramı olarak da tabir edilmektedir. Fransa’da yılın bu döneminde balık avının yasak olmasından dolayı bazı şaka severlerin balık avcılarını kandırmak için ırmaklara ‘Nisan Balığı’ diye bağırarak çiroz ringa balıkları atmaları sonucunda bu şaka kavramı ortaya çıkmıştır. Günümüzde bu gelenek yapılmasa da balık şeklinde çikolatalar yenerek, insanların arkasına kâğıttan balıklar iliştirilerek, dostlar işletilerek bu özel şaka geleneği hala yaşatılmaktadır.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: